Miliardele pierdute ale Romaniei socialiste, un reportaj al jurnalistului Cosmin Savu, difuzat duminica de Pro TV
Explicatia: motive umanitare si de moralitate. Premierul din acea vreme, Gordon Brown, afirma, vorbind despre afacerile acestor firme - asa numitele Vulture Fund - "total imoral, e revoltator".
O alta firma a preluat dupa Revolutie datoria Angolei fata de regimul comunist de la Bucuresti, la o rata de 15%, platind astfel 2,79 mil. dolari.
La sediul declarat al firmei, din Londra, administratorul cladirii spune ca nu stie nimic despre un chirias cu numele "Maxima Group Plc".
Se pot spune multe despre aceste cesiuni, dar nu ca transparenta a fost principala caracteristica a lor. Exista si o bursa secundara a acestor datorii, la Chicago sau la Londra, dar autoritatile romane spun ca astfel de piete nu sunt reglementate.
Jurnalistul Cosmin Savu, de la Pro TV, a incercat sa ia urma banilor pierduti ai Romaniei, intr-un demers jurnalistic care a inclus deplasari in Sudan, Londra, Krivoi Rog, dar si foarte multe prezente in antecamerele oficialilor romani.
In Sudan, firmele socialiste ale lui Ceausescu au construit fabrici de textile, infrastructura petroliera, au lucrat la portul Sudan si au facut sediul Parlamentului din Khartoum, mandria oricarui sudanez.
Ironia sortii, acum sudanezii vor sa-l repare, dar nu au planurile cladirii.
Oficialii sudanezi ne spun deschis: "Uitati de acesti bani", dar afirma ca vor oferi facilitati Romaniei, daca autoritatile de la Bucuresti vor investi in aceasta tara.
In total, Romania are de recuperat de la Sudan peste 170 milioane dolari.
Reportajul lui Cosmin Savu despre miliardele pierdute ale Romaniei socialiste va fi difuzat duminica, 8 mai, la emisiunea "Romania, te iubesc", difuzata de Pro TV incepand cu ora 18:00.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
mult zgomot pentru nimic.
Daca te uiti la risipa si dezinteresul cu care se sparg bani publici in alte domenii (ex: autostrazi de miliarde pe km, lucrari de reabilitare cu preturi ridicole, etc) mai strangi cateva zeci de miliarde. Dar tu se pare ca nu poti gandi prea mult.
Warren Buffet care nu e tocmai muritor de foame ca tine, nu ia asa in bascalie genul asta de sume, desi isi poate permite lejer astfel de pierderi (firma lui controleaza 210 miliarde de $, adica ceva mai mult decat PIB-ul Romaniei). Asta e diferenta intre management de calitate si apatia si dezinteresul specifice looserilor
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Wall_of_China
BRAVO ACESTUI JURNALIST CARE NU CRED CA A FACUT FANE BABANUCA SI dinescu.
oricine vrea ..sa primeasca o gramada de facilitati in tara respectiva..
O alta cale ar fi asociarea cu investitorii care detin capital. De ani buni China investeste enorm in Africa. Un joint-venture dintre o firma chineza (cu capital) si o firma romaneasca (cu facilitati obtinute de la Sudan) nu ar putea duce la rezultate rele. Ministerul de Externe ar putea negocia atat cu Sudanul cat si cu firma romaneasca modul in care statul roman isi va recupera datoriile... Iar printr-un contract precis s-ar putea evita si omniprezentele suspiciuni de coruptie.
s-ar putea solicita ajutorul celor 2 organisme financiare pentru reglementarea datoriei respective. Sugerati-i aceasta tema d-lui Mihai Tanasescu care vad ca se ocupa de alte probleme cu care nu are nici-o treaba, iar cat a fost director la Datoria externa a Romaniei in MFP si apoi ministru al finant.