Marea Britanie a schimbat legislatia interna legata de cesionarea datoriilor suverane. Unul dintre motive a fost si cazul firmei Donegal Int. din Insulele Virgine, o firma care a preluat datoria pe care Zambia o avea fata de Romania, in valoare de 29,8 mil. dolari, la o rata de 11 centi pe dolar. Este doar o parte din istoria datoriilor pe care Romania le are de recuperat din perioada comunista, estimate la peste opt miliarde de dolari in anii '90.

In Sudan, in cautarea banilor pierdutiFoto: Arhiva personala

Explicatia: motive umanitare si de moralitate. Premierul din acea vreme, Gordon Brown, afirma, vorbind despre afacerile acestor firme - asa numitele Vulture Fund - "total imoral, e revoltator".

O alta firma a preluat dupa Revolutie datoria Angolei fata de regimul comunist de la Bucuresti, la o rata de 15%, platind astfel 2,79 mil. dolari.

La sediul declarat al firmei, din Londra, administratorul cladirii spune ca nu stie nimic despre un chirias cu numele "Maxima Group Plc".

Se pot spune multe despre aceste cesiuni, dar nu ca transparenta a fost principala caracteristica a lor. Exista si o bursa secundara a acestor datorii, la Chicago sau la Londra, dar autoritatile romane spun ca astfel de piete nu sunt reglementate.

Jurnalistul Cosmin Savu, de la Pro TV, a incercat sa ia urma banilor pierduti ai Romaniei, intr-un demers jurnalistic care a inclus deplasari in Sudan, Londra, Krivoi Rog, dar si foarte multe prezente in antecamerele oficialilor romani.

In Sudan, firmele socialiste ale lui Ceausescu au construit fabrici de textile, infrastructura petroliera, au lucrat la portul Sudan si au facut sediul Parlamentului din Khartoum, mandria oricarui sudanez.

Ironia sortii, acum sudanezii vor sa-l repare, dar nu au planurile cladirii.

Oficialii sudanezi ne spun deschis: "Uitati de acesti bani", dar afirma ca vor oferi facilitati Romaniei, daca autoritatile de la Bucuresti vor investi in aceasta tara.

In total, Romania are de recuperat de la Sudan peste 170 milioane dolari.

Reportajul lui Cosmin Savu despre miliardele pierdute ale Romaniei socialiste va fi difuzat duminica, 8 mai, la emisiunea "Romania, te iubesc", difuzata de Pro TV incepand cu ora 18:00.