Franta a expulzat 14 diplomati libieni. Franta a expulzat vineri 14 diplomati libieni loiali regimului lui Muammar Gaddafi, datorita declaratiei facute de Amnesty International. Organizatia afirma ca fortele libiene ar putea fi vinovate de crime de razboi infaptuite in orasul asediat Misrata. Desi spatiul aerian a fost inchis iar NATO a bombardat trupele loiale actualului regim pentru protectia civililor, multi civili au fost asasinati in vestul Libiei in special in orasele Misrata si Zintan. Potrivit Amnesty International, atacurile fortelor colonelului Gaddafi menite sa intimideze locuitorii din Misrata au fost terifiante. Au fost folositi lunetisti, artilerie si bombe cu dispersie in zonele civile, scrie Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Premierul Japoniei solicita inchiderea centralei nucleare de la Hamaoka. Premierul japonez Naoto Kan a declarat vineri ca a cerut inchiderea temporara a reactoarelor nucleare de la centrala Hamaoka pana la gasirea si aplicarea unor masuri care sa o protejeze impotriva cutremurelor si a valurilor tsunami. Centrala se afla pe coasta Oceanului Pacific la Omaezaki si potrivit primului ministru este vulnerabila si ar putea produce probleme similare cu Fukushima in caz de calamintate. Proprietarul centralei, Chubu Electric Company este singurul care poate lua decizia inchiderii, in timp ce guvernul nu poate lua nicio masura. Pentru moment, reprezentantii companiei nu au facut niciun comentariu pe aceasta tema. Activistii Greenpeace au primit insa cu bucurie solicitarea premierului. Siguranta centralelor nucleare a devenit un subiect fierbinte dupa cutremurul din luna martie. Dezastrul din Japonia a fost plasat pe Scala Internationala Nucleara si Radiologica pe treapta 7 din 7, ceea ce reprezinta echivalentul exploziei de la Cernobil. La Fukushima echipele inca lucreaza la racirea reactoarelor, incercand in continuare sa tina situatia sub control, anunta CNN.

Penultima naveta spatiala NASA va pleca spre Statia Spatiala Internationala. Naveta spatiala Endeavour va pleca pentru ultima data spre Statia Spatiala Internationala in luna mai. Manageri NASA au decis vineri ca lansarea nu va avea loc mai devreme de data de 16 a acestei luni. Momentan tehnicienii continua reparatiile si testarile circuitelor electrice care au cauzat amanarea lansarii initale ce fusese stabilita pentru 29 aprilie. Calatoria in spatiu a lui Endeavour va dura 14 zile. Naveta va livra SSI un Spectrometru Alpha Magnetic si unele piese de rezerva cum ar fi antene de telecomunicatii sau un rezervor de gaz de inalta presiune. Dupa Endeavour, o singura naveta spatiala apartinand NASA va mai decola, Atlantis. Singura metoda de a mai ajunge la SSI va fi utilizarea navetelor spatiale rusesti Soyuz, informeaza Ria Novosti.

Yemen: Opozitia a respins intelegerea propusa de presedintele Saleh. Opozitia din Yemen a refuzat vineri sa semneze o intelegere cu reprezentantii presedintelui Ali Abdullah Saleh, dupa ce acesta a refuzat sa o semneze personal. Ahmed Khalifa al-Kaabi, purtatorul de cuvant al Consiliului de Cooperare al Golfului alcatuit din sase natiuni arabe, a declarat dupa evenimentul de azi ca ministrii lor de externe se vor intalni duminica in capitala saudita Riyadh pentru reevaluarea situatiei. Conform intelegerii, Saleh urma sa demisioneze in timp de 30 de zile de la semnarea actului, iar in schimb va primi imunitate. De la inceputul demonstratiilor anti-guvern din februarie 2011, peste 140 de persoane au fost ucise in luptele dintre trupele fidele guvernului si protestatari, scrie Ria Novosti.

Un nou atentat asupra premierului turc Erdogan aflat in campanie electorala. Atacatori neidentificati au deschis vineri focul asupra unui convoi apartinand partidului premierului Erdogan aflat in campanie electorala. Un politist si-a pierdut viata si inca unul a fost ranit. Atacatorii au tintit catre vehiculele politiei care escortau autobuzul plin cu inalti demnitari ai partidului. Intrucat Erdogan parasise convoiul inaintea atacurilor, nu se stie cu siguranta daca el a fost tinta adevarata a atacului. Erdogan se afla in timpul atacului la Amasya unde tinea un discurs electoral. Afland despre incident, a condamnat violentele politice facand aluzii la adresa teroristilor si puterilor separatiste desi nu a numit niciun grup. La terminarea discursului premierul a parasit orasul cu elicopterul. Atacul nu a fost inca revendicat, informeaza New York Times.