NASA amana din nou lansarea Endeavor. NASA amana pentru a treia oara lansarea finala a navetei Endeavour din cauza defectiunilor la sistemul de incalzire, anunta Reuters. Racheta nu va fi lansata mai devreme de 16 mai si isi va indeplini misiunea finala, cu numarul 25: cea de a transporta detectorul de particule Alpha Magnetic Spectometer la Statia Spatiala Internationala. AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) este un detector de particule cu camp magnetic care va fi montat la Statia Spatiala Internationala, cu scopul de a masura particule care provin din spatiu, traiectoria si caracteristicile acestora. AMS-02 este echipat cu un magnet permanent, care genereaza un camp magnetic de aproximativ 4000 de ori mai puternic decat cel al Pamantului. AMS-02 va ramane pe orbita cel putin 10 ani si va cauta dovezi ale prezentei antimateriei si a materiei intunecate in spatiu. Lansarea finala a navetei spatiale Endeavour a fost amanata temporar pe 29 aprilie, tot din cauza ingrijorarilor cu privire la sistemul de incalzire al navetei. Lansarea era programata initial pentru data de 30 aprilie. La inceputul lunii aprilie, aceeasi naveta nu a putut fi lansata pentru a nu deranja lansarea navei spatiale rusesti Progress. Amanarea a fost decisa in urma discutiilor cu Agentia Spatiala Rusa si cu celelalte agentii spatiale partenere.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Leslie Gelb, editorialist al publicatiei The Wall Street Journal, sustine ca gruparea al-Qaeda nu se mai gaseste in Afganistan, iar afganii si talibanii trebuie sa isi rezolve singuri conflictele. Prin urmare, Statele Unite trebuie sa paraseasca Afganistanul: "Afganistanul nu mai reprezinta un razboi care sa serveasca interesele vitale de securitate americane. Este vorba despre esecul elitelor politice americane de a recunoaste doua lucruri simple: amenintarea terorista al-Qaeda nu mai este centrata in acest camp de lupta si lupta impotriva talibanilor este in principal a afganilor."

Lawrence Wright, Der Spiegel, considera ca primavara araba si moartea lui bin Laden, cumulate, reprezinta o lovitura mortala pentru al-Qaeda: "Faptul ca ne-am confruntat cu doua momente istorice in acelasi timp - revolutiile arabe si uciderea lui bin Laden - face ca moartea al-Qaeda sa fie mai insemnata. Asistam la o revolutie araba extraordinara si observam ca al-Qaeda nu are nicio influenta, nu are nimic de spus in ceea ce priveste alegerile pe care le fac arabii. Acest lucru a fost o revelatie nu numai pentru occidentali, ci si pentru arabi si cu siguranta pentru al-Qaeda. Mesajul este ca mijloacele pasnice de protest pot aduce schimbarea pe care de ani intregi jihadul nu a reusit sa o realizeze."

Bahrain: Regele Al Khalifa a anuntat ridicarea starii de urgenta. Regele Bahrainului, Hamad bin Isa Al Khalifa, a declarat ca va ridica starea de urgenta pe care a impus-o la mijlocul lunii martie, in incercarea de a inabusi protestele antiguvernamentale. Conform decretului cu numarul 39 pe anul 2011, starea de urgenta va fi ridicata pe data de 1 iunie 2011, anunta agentia de stiri din Bahrain (BNA). Ridicarea starii de urgenta este menita sa asigure bancile si guvernele straine ca problemele din ultimele luni au fost depasite si ca regatul incearca sa revina la normal. Cu o zi inainte de decretarea starii de urgenta, la mijlocul lunii martie, regele Al Khalifa a adus in Bahrain circa o mie de soldati sauditi, pentru a proteja cladirile si instalatiile guvernamentale in contextul confruntarilor violente dintre fortele de securitate si majoritatea siita, potrivit unei surse oficiale de la Riad, citata de Reuters.

Tripoli: Avioanele NATO ataca din nou resedinta lui Gaddafi. Avioanele NATO au efectuat raiduri asupra resedintei lui Muammar Gaddafi din Tripoli. Potrivit martorilor citati de Reuters, o serie de explozii au fost auzite in zona in timpul noptii de luni spre marti. Conform rebelilor libieni, fortele NATO au bombardat, luni, mai multe depozite de armament ale guvernului, situate la aproximativ 30 de kilometri sud-est de orasul vestic Zintan. Fortele armate ale guvernului libian au bombardat sambata si duminica rezervoarele de stocare a combustibilului de la Misrata, oras situat la 200 de km de Tripoli si disputat cu fortele rebelilor.