Vasile Blaga: Emil Boc m-a invins, nu Traian Basescu. Primul interviu dupa alegerile din PDL. Vasile Blaga spune ca problema cea mai mare a PDL este faptul ca "guvernul conduce partidul" si apreciaza ca in Modrogan e nevoie de "un presedinte cu norma intreaga". "Dezbaterile politice din partid lipsesc complet de multa vreme", spune el. La doar cateva zile de la reconfirmarea lui Emil Boc presedinte al PDL, Vasile Blaga vorbeste despre starea partidului si despre lucrurile care nu au functionat si trebuie corectate. Interviu integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Miza interceptarilor de la Iasi: O afacere de 200 de milioane de euro. Specialistii care au montat aparatura de interceptare din birourile vicepresedintilor Consiliului Judetean Iasi sunt suspectati de scurgeri de informatii in urma carora a fost compromisa o ancheta a DNA ce viza trucarea unor licitatii, in valoare de peste 200 de milioane de euro, spun surse judiciare. Principalii suspecti vizati de DNA pentru divulgarea montarii aparaturii de interceptare in birourile vicepresedintilor Consiliului Judetean Iasi ar fi chiar specialistii, cel mai probabil ai SRI, implicati in monitorizarea acestora, spun surse judiciare. Aparatura a fost montata in birourile vicepresedintilor Constantin Adascalitei (PSD) si Victor Chirila (PNL) impotriva carora procurorii anticoruptie adunau probe intr-un dosar ce viza tentativa de trucare a unor licitatii pentru modernizarea Aeroportului Iasi, in valoare de peste 200 milioane de euro, scrie Romania Libera.

Interviu cu Jiri Menzel de Cristian Tudor Popescu. Opiniile regizorului ceh despre ortodoxism si totalitarism: "Nicaieri nu o sa gasiti un rus care sa-si ceara scuze". Cunoscutul regizor ceh, Jiri Menzel a fost invitatul jurnalistului si filmologului Cristian Tudor Popescu intr-un interviu pentru gandul TV, unde a vorbit despre viitorul cinematografiei, despre importanta publicului in salile de film si despre relatiile dintre totalitarism si religie. Jiri Menzel este un reprezentant al noului val al cinematografiei cehesti din anii '60. A fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun film strain ("Trenuri strict supravegheate") in 1968, ramanand in actualitate si in ziua de azi cu filme precum "L-am servit pe regele Angliei" (2006). Interviu integral in Gandul.

Deputatul Dan Pasat isi comanda prostituate de pe internet. Parlamentarul a fost interceptat in timp ce solicita femei usoare, iar prietenul care i le aducea este acum cercetat pentru proxenetism. Deputatul Dan Pasat, autosuspendat din PDL, "ochea" dame de companie pe site-uri pentru adulti, iar apoi isi trimitea un amic sa le "inchirieze" pe sute de euro de la proxeneti. Cunoscut ca un familist convins, Pasat si-a aratat slabiciunile in perioada in care fost interceptat in dosarul in care este acuzat de santaj. "Fetitele" dorite de parlamentar erau atent alese, iar pretul "prestatiei" lor nu conta pentru politician. Uneori, cerea chiar si doua fete, scrie Adevarul.

Sexul si puterea. O istorie recenta. Politica mondiala a fost impanzita, in ultimii ani, cu acuzatii de natura sexuala. Dominique Strauss-Kahn e doar cel mai nou pe lista. Cand Zahia, o prostituata din Franta, a aparut pe prima pagina a prestigioasei reviste "Paris Match", in 2010, facand publica o lista de fotbalisti de la echipa nationala care s-au topit in bratele sale, publicatia a raportat un tiraj crescut, insa francezii n-au fost foarte scandalizati. Nici Italia nu prea tresalta la scandalurile sexuale in care se tot trezeste implicat premierul Silvio Berlusconi. Ultimul "soc si groaza" din domeniul "sexgate" al premierului italian a umplut paginile ziarelor din Peninsula chiar la finalul anului trecut. Multi italieni zambesc cand aud de asta, scrie EVZ.

Cum se toaca banii din privatizare. Acordul cu FMI forteaza Romania sa inceapa vanzarea de actiuni la companiile de stat. Vanzarea unor companii de stat sau a unor parti din actiunile companiilor pe bursa ar putea aduce in cativa ani, pana la sapte miliarde de euro, mai putin decat planul de privatizare al companiilor bulgaresti, estimat la aproape 9 miliarde euro. Statul va incasa miliarde de euro in urmatorii ani, prin cedarea unor participatii la companiile detinute, printre acestea aflandu-se Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Romgaz si Transelectrica. Mai mult, statul roman va fi nevoit sa grabeasca listarea unor pachete de actiuni la bursa ca urmare a intelegerilor cu Fondul Monetar International, reprezentantii acestei institutii internationale solicitand in mod special privatizarea unor companii din domeniul energetic, scrie Romania Libera.

Presedintele rus Dmitri Medvedev se indoieste ca Osama bin Laden a fost omorat de americani. Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a parut sa exprime dubii in legatura cu versiunea oficiala conform careia Osama bin Laden a fost eliminat in cursul unui raid al fortelor speciale americane in Pakistan, informeaza AFP. Medvedev, care a participat la o conferinta de presa organizata in apropiere de Moscova, s-a adresat corespondentului postului public Pervii Kanal care difuzase cu o zi inainte un interviu cu un presupus agent CIA. Acest agent, prezentat drept un turc de origine cecena, declara ca bin Laden ar fi murit din cauza naturale in 2006, iar fortele americane doar ii descoperisera cadavrul, scrie Gandul.

Revolutia globala, declansata de un film. Realizatorul documentarelor din seria Zeitgeist cauta adepti pentru a schimba lumea din temelii. Criza economica internationala a afectat paturi largi ale societatii, oamenii fiind dispusi sa se ralieze unor miscari ce promit o societate mai buna. "Gata cu competitia pentru joburi si oportunitati, e timpul pentru cooperare in scopuri benefice tuturor. Depinde doar de tine daca vrei sa traiesti intr-o societate fara bani sau intr-una plina de griji pentru facturi, credite sau crize economice." Cu aceste cuvinte se prezinta miscarea Zeitgeist Romania, iar ideea s-a dovedit suficient de seducatoare pentru ca peste 15.000 de romani sa se inscrie in aceasta organizatie, care are filiale in mai toate tarile lumii. Scopul miscarii este lupta impotriva sistemului actual dupa care este alcatuita societatea, scrie Adevarul.

Umiliti in fiecare an la evaluari, desi au boli fara leac. Bolnavi de cancer, epilepsie si alte afectiuni care nu se pot trata cer la unison sa nu mai treaca anual prin fata comisiilor de evaluare. Autoritatile le raspund ca nu sunt suficient de bolnavi. Dintre romanii cu certificat de handicap, 30% sunt sanatosi. Din aproape 300.000 de dosare verificate anul trecut, 90.000 s-au dovedit suspecte, iar alte 11.000 de dosare de pensionare pe caz de boala au fost suspendate pentru ca posesorii lor s-au dovedit a fi, de fapt, sanatosi. In tot acest timp, bolnavi cu afectiuni pentru care nu exista tratament sunt nemultumiti pentru ca sunt chemati in fiecare an la controale medicale si umiliti de comisiile de evaluare, chiar daca bolile lor n-au leac, scrie EVZ.

Mori ca pe vremea dacilor cu bani de la UE. Intr-o comuna cu 1.800 de locuitori din Muntii Banatului se foloseste si acum un mestesug - macinatul granelor la mori hidraulice - bazat pe o tehnologie dacica. Paradoxal insa, modul de exploatare al instalatiilor, transmis din tata-n fiu, este tipic societatilor moderne, pe actiuni. Trebuie sa treci "vama" muntilor de piatra si a padurilor intunecate, stapanite de ursi, lupi, mistreti si vipere, ca sa ajungi intr-o alta Romanie. Cu alte traditii si alte mentalitati. Si cu o istorie fabuloasa. Acolo unde cateva urme ale vechilor daci inca mai dainuie si azi. Am gasit o comunitate de 1.800 de oameni, in comuna Eftimie Murgu. Cu un singur sat. Reportaj integral in Romania Libera.

Presa britanica: "Portofelele mari si grase ale tiganilor" - cum au drenat opt "gangsteri din Romania" un milion de euro pe ruta Londra-Tandarei. Cotidianul britanic The Sun publica un articol numit "Portofelele mari si grase ale tiganilor", in care descrie cum o banda de tigani romani s-a "pulverizat" prin Marea Britanie, au pradat statul cu 800.000 de lire sterline (913.500 de euro), din ajutoare sociale, dupa care s-au intors acasa, unde au cheltuit banii. Ei au folosit documente de rezidenta false si referinte inventate, pe baza carora au cerut "beneficii uriase". Opt dintre tigani au fost arestati marti, Telus Dumitru (liderul de 36 de ani al bandei) fiind saltat direct de pe aeroportul din Essex. Capturarea celor opt a fost rezultatul unei operatiuni de colaborare intre autoritatile britanice si cele din Romania, noteaza publicatia, preluata de catre Gandul.

Influenta sovietica in Revolutia de la Brasov. Generalul Ion Florea a actionat la Brasov dupa modelul "emanatilor" de la Bucuresti. Pe cand sub Tampa nu se trasese niciun glont, Florea a chemat populatia in centrul orasului pentru a apara Revolutia. Dedicam acest episod din serialul "Misterele Revolutiei" generalului Ion Florea, comandantul Garnizoanei Brasov in timpul Revolutiei. "Nu va mai framantati, ca vin rusii si ne elibereaza", ar fi spus Florea in timpul evenimentelor din 1989, conform colonelului Viorel Tocan, pe atunci ofiter in Garzile Patriotice din Brasov. In primele zile ale anului 1990, Florea, care devenise presedintele Consiliului Frontului Salvarii Nationale Brasov, a fost vizitat de catre Evgheni Tiajelnikov, ambasadorul URSS in Romania, scrie Adevarul.

Cum se inchide lantul greselilor din justitie. In sistemul judiciar din Romania, reaua-credinta si grava-neglijenta imputabile magistratilor au ramas doar delicte teoretice, prevazute de lege, dar niciodata dovedite. Guvernul cauta de mai multi ani o cale prin care sa recupereze de la magistrati sumele pe care statul roman este obligat sa le plateasca in urma condamnarilor la CEDO, daca acele condamnari au avut drept cauza erorile judiciare comise de judecatori sau procurori cu rea-vointa sau din grava neglijenta. Sumele platite anual ca despagubiri sunt de ordinul milioanelor de euro. De exemplu, pentru deciziile CEDO ramase definitive anul trecut, Romania are de platit daune de aproape 7,5 milioane de euro. Din acestia, despagubirile aferente condamnarilor date in 2010 sunt de circa 3,6 milioane de euro, restul fiind aferente unor cazuri care au fost pronuntate in 2009, dar au ramas definitive in 2010. Analiza integrala in EVZ.

Ole Schroder: "Romaniei nu i se va acorda un rabat din prietenie". Secretarul parlamentar de stat din Ministerul de Interne al Germaniei, Ole Schroder, afirma intr-un interviu acordat Romaniei Libere ca guvernul german considera combaterea coruptiei mai importanta decat indeplinirea criteriilor tehnice de aderare la spatiul Schengen. Prezent in Romania pentru discutii cu oficiali din ministerele de Interne, Justitie si al Afacerilor Externe, Ole Schroder a participat si la o conferinta pe tema coruptiei, in cadrul careia a subliniat faptul ca in Germania sunt luate masuri serioase impotriva companiilor care sunt acuzate ca ar corupe oficiali straini - dar si impotriva coruptiei functionarilor publici. Rotatia de cadre, principiul "celor patru ochi" - conform caruia deciziile importante sunt luate in comun de mai multe persoane, precum si organizarea licitatiilor publice astfel incat crearea caietelor de sarcini, analiza ofertelor si decizia finala sa fie luate de trei departamente diferite sunt numai cateva din mecanismele anticoruptie care functioneaza in Germania si pe care ar dori sa le vada la lucru si in Romania. Interviu integral in Romania Libera.