Marea Britanie: 50.000 de lire sterline pentru fiecare rom evacuat. Desi s-a facut mult mai putina valva decat in cazul romilor expulzati de presedintele din Franta, determinarea autoritatilor din districtul Basildon, din Marea Britanie, este comparabila: in jur de 80 de familii au fost evacuate, iar operatiunea a costat 15 milioane de lire. Acest lucru demonstreaza pozitia rromilor nomazi in societatea contemporana, arata un studiu al revistei History Today. Este o dimineata rece de decembrie la ferma Dale, locul in care locuiesc, de mult timp, cateva sute de oameni sa-si evacueze locuintele. Este a 28-a zi a notificarii din partea consiliului local din Essex, scria ziarul britanic The Guardian. Dupa evacuare, familiile vor fi nevoite plece din nou la drum si sa fie pasate dintr-un loc in altul de autoritati, repetand un model care a devenit extrem de familiar romilor, de-a lungul secolelor, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum si de ce a umilit provincia Capitala la fotbal. Liga I trage astazi obloanele, campioana fiind incoronata micuta Otelul Galati. Echipele din afara Capitalei au pus la respect Bucurestiul.Liga I pleaca astazi la culcare, dupa un sezon cu un fotbal jenant, care a trait doar prin scandalurile promovate permanent la televiziunile de nisa. Formatia Otelul Galati a fost incoronata campioana inaintea rundei finale, atingand o premiera pentru Moldova. Succesul "siderurgistilor" nu face decat sa prelungeasca suprematia proviciei in fata Bucurestiului, dupa ce ani la rand rolurile au fost inversate. Otelul a castigat pe merit. A dominat competitia, fiind luata in serios abia in pauza dintre tur si retur. Galatenii au profitat de imboldul dat de catre cei de la Unirea Urziceni in urma cu doua stagiuni. Problemele financiare ale ialomitenilor au dus Unirea pe o pozitie retrogradabila in acest sezon. Baietii din Baragan terminasera sezonul trecut pe locul doi, scrie EVZ.

Cum a ajuns sfarsitul lumii in Romania. Pastorul care a adus isteria in SUA isi face reclama si in Bucuresti. O afacere de 72 de milioane de dolari. Mesajele unei organizatii crestine - Family Radio -, care propovaduieste sfarsitul lumii pe 21 mai au aparut pe mai multe panouri publicitare din Capitala, dar si din tara. Firma de panotaj implicata in popularizarea mesajului apocaliptic spune ca nu incalca nicio prevedere legala. "Aceasta campanie are ca obiectiv lansarea postului de radio familyradio.com", se arata in comuncatul Euromedia & Beta Cons. Afisele publicitare insa dau drept sigur sfarsitul lumii, precizand scriptic: ca "Biblia il garanteaza". Panourile au fost amplasate in Timisoara, dar si in Capitala, in zona Lujerului si cartierul Titan. In coltul de jos din dreapta apare adresa unei paginii web care apartine organizatiei Family Radio, condusa de pastorul si moderatorul radio Harold Camping, in varsta de 89 de ani, scrie Gandul.

Wikileaks: Ce asteapta americanii de la Basescu in cazul Rompetrol-Patriciu? Intr-o telegrama a ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, din 2005, oficialii americani pareau foarte interesati de cazul Rompetrol si de arestarea lui Dinu Patriciu. Cititi in continuare, in traducerea integrala a telegramei Wikileaks, preluata de la kamikazeonline.ro, care erau asteptarile diplomatilor americani in legatura cu acest caz si cum doreau sa actioneze presedintele Traian Basescu. Integral in Romania Libera.

Balaceanca. 120 de minute in ultima statie din raiul nebunilor. Dementi, schizofrenici, psihopati si oligofreni. Oameni ca noi intr-o lume numai a lor. Doua ore printre ei te duc pe taramuri ascunse. Un defect mintal i-a adus aici. Vii nu vor iesi."Uita-te dom;le la astia, uita-te bine! O adunatura, o gasca de nebuni care ne-au strans pe toti, ne-au bagat aici si nu ne mai dau drumu'!". Pare un om serios. Vorbeste calculat, e ingrijit si, daca n-ai sti ca e internat pe viata la balamuc, mai ca l-ai crede. Are schizofrenie paranoida si e unul dintre cei 207 de "beneficiari", cum li se spune pe hartie, ai Azilului de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica de la Balaceanca. Recuperarea si reabilitarea sunt doar niste deziderate utopice. Sansele ca un nebun sa paraseasca ospiciul, altfel decat intre patru scanduri, sunt cam aceleasi ca in urmatoarele cinci secunde o cometa sa loveasca Pamantul, scrie EVZ.

Cine este "baiatul descurcaret" despre care Traian Basescu spune ca autoritatile ar trebui "sa ii dea peste manute". Ce contracte de noi autostrazi au semnat Boc si Boagiu. Presedintele Traian Basescu a cerut institutiilor statului "sa dea peste manute baietilor descurcareti" care influenteaza licitatiile organizate la Ministerul Transporturilor. Seful statului a declarat joi seara, la postul public de televiziune, ca patru din cele noua licitatii pentru tronsoane de autostrada pe coridorul patru pan-european au fost contestate, iar cel putin pe unul dintre contestatari il stie "de meserie descurcaret". "Ei, cand pierd, au un singur drum: Fac o contestatie la agentie, pe urma in instanta, tin dosarul blocat si incearca sa ajunga cu bani ba la judecatori, ba la astia care fac controlul contestatiei. Sa speram ca de data aceasta institutiile statului or sa le dea peste manute. Sau ca vor da peste manute celor care au dat gresit castigatorii. Unuia din doi trebuie sa-i dea peste manute", a spus presedintele, citat de Gandul.

ANL ia de la saraci si da la bogati. Cum poti sa castigi peste 70 mii de euro fara sa misti un deget? Una dintre retetele acestei afaceri "minune" este cea folosita de zeci de persoane care au obtinut apartamente ANL, subventionate de stat, pe care acum le-au scos la vanzare la pretul pietei. Printre beneficiarii acestor locuinte se numara secretari de stat, consilieri de ministri sau oameni de afaceri prosperi. Imobilul ANL din Soseaua Virtutii numarul 22, din sectorul 6 al Capitalei, a fost construit in perioada 2007-2009, prin programul de credit ipotecar. Blocul e amplasat intr-o zona buna, la strada, in fata sediului Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Pretul initial al unei garsoniere era de 21.000 de euro, dar Primaria Sectorului 6 a oferit beneficiarilor o subventie de 30%. Astfel, o garsoniera de 40 de metri patrati, la cheie, a ajuns sa coste 14.700 de euro. Un alt exemplu: un apartament cu trei camere in imobilul din Virtutii a fost cumparat cu 29.000 de euro. Beneficiarii acestor apartamente au avut numai de castigat de pe urma ANL. Asta daca ne gandim la faptul ca o garsoniera din blocul respectiv a fost vanduta recent cu 55.000 de euro, iar un apartament cu trei camere e scos acum la vanzare cu 105.000 de euro, scrie Romania Libera.

Spaga din flori i-a adus 4 ani si 6 luni de puscarie. Judecatoarea Georgeta Buliga a fost condamnata ieri pentru luare de mita si trafic de influenta. Pedeapsa primita de fosta presedinta a Curtii de Apel Iasi nu este definitiva. Solutia data de magistratii bacauani poate fi atacata cu recurs. Georgeta Buliga, judecatoarea din Iasi prinsa anul trecut cu spaga in buchetul de flori, a aflat sentinta dupa cinci luni de proces. Curtea de Apel Bacau a condamnat-o ieri la 4 ani si 6 luni de inchisoare pentru luare de mita si la 3 ani pentru trafic de influenta. In cazul in care sentinta va ramane definitiva si irevocabila, magistratul ar urma sa execute patru ani si jumatate de inchisoare. Din pedeapsa i se va scadea perioada cat a stat in arest preventiv, respectiv de pe 28 noiembrie 2010 pana in prezent, scrie Adevarul.

Aglomeratie mare pe drumul catre cetatenia romana. De la inceputul anului pana pe 22 aprilie, la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie au fost depuse 24.077 de dosare. In aceeasi perioada au fost solutionate 17.498 de solicitari.Luni, 272 de cetateni ai lumii impartiti in doua grupe vor intra intr-o cladire din centrul vechi al Bucurestiului pentru a jura credinta fata de Romania. Cinci oameni care spera sa patrunda in sala cu pricina intr-un viitor apropiat asteapta, intr-o zi de miercuri, la usa Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC). Din cand in cand, un domn ras in cap, la costum, iese si-i anunta ca mai au de asteptat, fiindca din grupul intrat inaintea lor abia au ajuns in fata comisiei primii doi. E ora 16.00, iar tensiunea creste cu fiecare minut, scrie EVZ.

Cum au cumparat rusii boierimea Basarabiei. Privilegii, functii, domenii in alte zone ale Rusiei, dar si recunoasterea titlurilor nobiliare au fost mijloacele prin care administratia ruseasca a stiut sa castige sprijinul boierimii romanesti din teritoriul ocupat. Una dintre cele mai disputate probleme din istoriografia romaneasca este modul in care Rusia a ocupat Basarabia, in anul 1812. In general, istoriografia romaneasca prezinta acest act drept rezultatul unei tradari a turcilor, care negociau pacea de la Bucuresti cu Rusia, din anul 1812, inainte de invazia franceza a lui Napoleon Bonaparte in Rusia. Istoricii spun ca, daca pacea ar fi fost semnata cateva luni mai tarziu, rusii ar fi renuntat la ocuparea Basarabiei, din cauza amenintarii reprezentate de armatele franceze. De asemenea, istoricii romani accentueaza faptul ca Imperiul Otoman nu avea cum sa cedeze legal Basarabia Rusiei, din moment ce acest teritoriu apartinea Principatului Moldovei. Insa, in realitate, lucrurile sunt mult mai nuantate, scrie Romania Libera.