Yemen: Presedintele Saleh anunta organizarea alegerilor anticipate. Presedintele yemenit Ali Abdullah Saleh si-a anuntat intentia de a organiza alegeri anticipate, pentru a pune capat crizei politice din tara, insa protestatarii au primit vestea cu scepticism. "Vom organiza alegeri prezidentiale anticipate intr-un mod democratic, pentru a evita varsarea de sange", a spus Saleh. Decizia a fost intermediata de Consiliul de Cooperare al Golfului, scrie Al-Jazeera.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

China inaspreste legislatia privitoare la metalele rare. Beijingul a anuntat ca intentioneaza sa aplice un sistem mai restrictiv de cote la export si taxe mai mari pentru metalele rare, intr-un efort de a inaspri controlul asupra minerarelor pretioase. China detine 95% din metalele rare din lume, scrie The Wall Street Journal.

China va furniza Pakistanului 50 de avioane de lupta. Dupa intalniri bilaterale care au avut loc la Beijing, China a fost de-acord sa furnizeze Pakistanului 50 de avioane de lupta JF-17. Decizia a fost luata in urma vizitei primului-ministru pakistanez Yousaf Raza Gilani la Beijing. Analistii considera ca aceasta miscare poate ajuta Pakistanul sa recastige influenta in relatiile cu Statele Unite ale Americii, scrie NY Times.

Sudan: Noi ciocniri intre nordici si sudici. Noi violente au avut loc in Sudan, unde nordicii si sudicii continua sa isi dispute regiunea Abyei, un teritoriu bogat in petrol. Purtatorul de cuvant al ONU, Martin Nesirky a declarat ca Secretarul General Ban Ki-moon "condamna cu fermitate" atacurile si "este foarte ingrijorat de rapoartele de situatia din Abyei". Ban vrea ca toate trupele neautorizate sa fie retrase, a adaugat Nesirky. Sudanul de Sud isi va proclama independenta in luna iulie a acestui an, scrie Reuters.

Brazilia: Un "cabinet de criza" se va ocupa de problema defrisarilor ilegale din Amazon. Guvernul brazilian va crea un "cabinet de criza", care se va ocupa de valul de exploatare forestiera ilegala a celei mai mari paduri tropicale din lume. Noi fotografii realizate prin satelit arata o majorare cu aproximativ 27 de procente a defrisarilor din Amazon, intre august 2010 si aprilie 2011, comparativ cu anul precendent, scrie The Guardian.

SUA recunosc ca au gresit cand au dispus inchiderea japonezilor in lagare in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ministerul american al Justitiei a recunoscut, vineri, ca Statele Unite au "gresit" cand au dispus inchiderea in lagare a peste 100.000 de japonezi, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, anunta AFP. "In urma atacului de la Pearl Harbor, Statele Unite au stramutat si au inchis in lagare peste 100.000 de mii de persoane de origine japoneza, cele mai multe dintre acestea avand cetatenie americana. Reprezentantul guvernului in fata Curtii Supreme a fost in mare masura responsabil pentru aceasta actiune", a declarat Neal Katyal, inalt functionar al Ministerului american de Justitie, pe site-ul institutiei. Citeste integral.

Venezuela: Autoritatile au suspendat pentru prima data un permis de conducere. Autoritatile din Venezuela au suspendat un permis de conducere, masura fiind luata pentru prima data in istoria tarii. Legea care le permite autoritatilor sa suspende permisele de conducere auto a intrat in vigoare abia in anul 2008, dar nu a fost folosita pana acum, informeaza publicatia britanica The Telegraph. Citeste integral.

Iran: Asumarea interimatului la Ministerul Petrolului de catre presedintele Ahmadinejad este ilegala - Consiliul Gardienilor. Consiliul Gardienilor, forul constitutional din Iran, a hotarat ca decizia presedintelui Mahmoud Ahmadinejad de a se desemna interimar la conducerea Ministerului Petrolului este ilegala, relateaza vineri agentia semioficiala Fars, citata de Reuters. "Consiliul Gardienilor Constitutiei a declarat ca este ilegal ca presedintele Mahmoud Ahmadinejad sa asigure interimatul la Ministerul Petrolului", a transmis Fars. (V.M.) Citeste integral.