Consilierul prezidential Catalin Avramescu, propus ca ambasador in Finlanda si Estonia. Vezi lista cu propunerile MAE pentru cele 17 ambasade vacante. Consilierul de stat la Administratia Prezidentiala, Marian Catalin Avramescu, figureaza ca propunere pentru postul de ambasador in Republica Finlanda si Republica Estonia, pe lista trimisa de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) la Comisia de politica externa din Senat, scrie Gandul. Lista cuprinde propuneri pentru ambasadori pentru 17 ambasade vacante, intre care cea din Republica Cuba, Confederatia Elvetiana si Principatul Liechtenstein, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Ungara sau Republica Azerbaidjan. Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean, a acuzat, luni, MAE ca face propuneri politice pentru ambasadele vacante, referindu-se la consilierul de stat de la Presedintie Catalin Avramescu.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Vanghelie si Obama, intalnire de 300 de dolari. Marian Vanghelie l-a vazut pe presedintele SUA la o reuniune unde intra oricine platea un "bilet"."Onorez invitatia pe care am primit-o de la A.I.P.A.C., Asociatia Evreilor Americani, unde, dupa cum stiti, participa si domnul Netanyahu (premierul Israelului - n.r.) si domnul Obama, si alte intalniri pe care le voi avea destul de importante", explica Marian Vanghelie, sambata, pe aeroport rostul deplasarii sale in SUA. Din relatatarea sa se intelegea ca se va intalni cu insusi Barack Obama cu care va sta la aceeasi masa. A.I.P.A.C - "Policy Conference 2011" este congresul anual unei organizatii de lobby americano- israelian si inseamna o reuniune cu aproape 10.000 de invitati, scrie EVZ.

Demagogia continua de la PDL la USL.Adevarul a analizat programele economice ale partidului de guvernamant si ale opozitiei. Nici unii nici altii nu se dau in laturi de la promisiuni fara acoperire. Promisiunile facute in 2009 de PDL sunt de-a dreptul fantasmagorice: deficit bugetar de 1,7%, 800 de kilometri de autostrazi, salarii marite. USL face promisiuni la fel de nerealiste. Ziarul "Adevarul" a obtinut in exclusivitate programul economic de guvernare al Uniunii Social-Liberale. La o prima vedere, documentul prevede masuri de dreapta, insa principiile sociale, de stanga, au fost insinuate in subsidiar si acestea pot creste implicarea si importanta pe care statul o are in economie. Programul de guvernare al PDL este plin de promisiuni si expresii de genul "vom acorda, vom mari, vom eficientiza". La fel ca si in programele fostelor guvernari, masurile de implementare ale acestor promisiuni lipsesc cu desavarsire.

Cum se fura sute de milioane de euro in Portul Constanta. Povestea celor 47 de milioane de tone de marfa. Prin portul Constanta au trecut in 2010 peste 47 de milioane de tone de marfa, acesta fiind cel mai important centru de comert al Romaniei. Aproape un sfert din total, respectiv 12 milioane de tone, e comertul cu cereale, urmat de cel cu petrol brut, cu aproape 10% din total. In ciuda inspectiilor aproape lunare efectuate de organele abilitate, cel mai mare centru de comert al Romaniei este, dupa cum sustin reprezentantii mediului de afaceri, cel mai mare focar de evaziune din tara. Una dintre cele mai importante actiuni ale organelor abilitate impotriva evaziunii a avut loc luni dimineata, cand in 25 de locuinte din Constanta si in alte 25 din Capitala au avut loc perchezitii, in cadrul unei actiuni a politiei de frontiera care a fost coordonata de catre DNA. Printre persoanele vizate de ancheta, care au fost duse ulterior la DNA, se numara senatorul PDL Mircea Banias, fost director al Administratiei Porturilor Constanta, si secretarul general al Ministerului Administratiei si Internelor, Laurentiu Mironescu, scrie Gandul.

Agricultura incetineste. Se scumpeste mancarea? Seceta prognozata in Europa, va scumpi alimentele indiferent de recolta obtinuta, sustin agricultorii. Producatorii agricoli atentioneaza asupra scumpirilor produselor alimentare care vor urma in perioada urmatoare, argumentele fiind o productie diminuata ca urmare a primaverii intarziate. Reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli avanseaza chiar si cifre care indica scaderi cu aproape un sfert la productia de secara si rapita. "Productia de secara va fi cu 23% mai mica fata de cea de anul trecut, productia de rapita cu 22%, iar productia de oleaginoase cu circa 7,6%. Productiile de legume si fructe sunt intarziate", sustin agricultorii. Liderii FNPAR precizeaza ca cifrele avansate privind pierderile de recolta, provin din raportarile statului roman catre institutiile internationale, scrie Romania Libera.

Bugetarii au castigat in instanta in patru luni drepturi salariale de 530 milioane lei. Angajatii din sistemul bugetar au castigat in instanta in primele patru luni din acest an drepturi salariale neplatite de 530 milioane lei, suma pe care Guvernul o va achita esalonat pana in anul 2014 inclusiv, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta. Sumele vor fi actualizate la momentul platii cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica. Pana la finele anului trecut, drepturi salariale castigate in instanta de bugetari totalizau 7,4 miliarde lei, astfel ca suma totala care trebuie platita de la buget a ajuns acum la aproape 8 miliarde de lei, respectiv circa 1,5% din Produsul Intern Brut. Intreaga suma este esalonata la plata pentru perioada 2012-2014, cand beneficiarii vor primi cate o treime din drepturile cuvenite in fiecare an, scrie Gandul.

Un calm suspect in relatiile romano-ungare. Ar trebui sa ne impacienteze evolutiile politice din Ungaria? Ziarul de limba germana Pester Lloyd, care apare la Budapesta, priveste lucrurile prin prisma vizitei ministrului roman de Externe Teodor Baconschi. Oficial, totul pare in ordine. In culise, insa, lucrurile fierb la foc mic. Romania are nevoie de Ungaria pentru accederea in spatiul Schengen, Ungaria are nevoie de Romania pentru a nu se mai trezi in miez de iarna in plina criza a gazelor. Ambele au de rezolvat, impreuna, problemele minoritatii rome. La minoritati incepe, de fapt, sa scartaie. In vreme ce Romania cofinanteaza public invatamantul - chiar si universitar - in limba materna, Ungaria sugruma incet scolile minoritatilor. E numai unul dintre motivele de suparare ale unor partide care, scrie Pester Llyod, exista si in Romania si traiesc, in absenta unor oferte reale, din invitatiile la razboi politic oferite de adversari, scrie Deutsche Welle.

Cine "i-a turnat" pe senatorul Banias şi secretarul Mironescu. Senatorul Banias şi secretarul Mironescu au "picat pe tehnică" instalata pe calculatorul adjunctului directorului Politiei de Frontiera Constanta, Adrian Patrascu. Laurentiu Mironescu, secretarul general al MAI demis azi, si senatorul PDL Mircea Banias au fost invinuiti de trafic de influenta si abuz in serviciu in baza interceptarilor comunicatiilor realizate cu ajutorul SRI. Potrivit interceptarilor, folosindu-se de functia publica, Mironescu si Banias ar fi favorizat evaziunea fiscala si contrabanda cu produse supuse fiscalizarii, spun surse judiciare. Din interceptari ar rezulta ca Mironescu i-ar fi solicitat directorului adjunct de la Grupul Nave al Politiei de Frontiera Constanta, Adrian Sorin Patrascu, sa protejeze anumite transporturi navale pentru a nu fi controlate si apoi supuse taxelor fiscale, scrie Romania Libera.

Care sunt cele mai performante spitale din tara. Doar cinci spitale si cateva institute din tara au fost incluse in cea mai inalta categorie de performanta. Insa pana in 2012, aceste unitati trebuie sa infiinteze sectii noi sau sa cumpere aparatura.umatate din spitalele din tara au fost clasificate, dar, pana in prezent, doar cinci au fost incadrate in cel mai inalt nivel de performanta (catogoria I): Spitalul Clinic Universitar de Urgenta din Bucuresti, Spitalul de Urgenta Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenta din Timisoara, Spitalul Clinic Jude tean de Urgenta din Targu-Mures si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Spiridon" din Iasi, scrie EVZ.

Securistii nu mai stiu ce au facut la Revolutie. Securistii invoca amnezia, batranetea, boala, cand sunt intrebati de misiunile pe care le-au avut in decembrie 1989, la Casa de moda Modarom si la Hotelul Capitol din Brasov. In noaptea de 22 spre 23 decembrie, 39 de oameni au fost ucisi intr-un carnajiu de care securistii din Brasov par sa nu fi fost straini. O declaratie despre Revolutia romana din 1989: "Este indubitabil ca aici a fost vorba nu numai de un curent care sa fie coplesitor. Probabil ca s-a dorit si dintr-o parte, si din alta. Probabil ca, la un moment dat, aceste curente s-au intalnit si la un moment dat au fost convergente. Si cand s-au intalnit au produs o tornada, si de aceea a si iesit ce a iesit, pentru ca cel mai tare sa castige pana la urma terenul definitiv". Asa rezuma evenimentele din decembrie 1989 Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii din Romania, potrivit Adevarul.

FMI. Posibila urmasa a lui Dominique Strauss-Kahn s-ar putea impiedica de un scandal financiar. Christine Lagarde, acuzata de abuz de autoritate. Un scandal de la inceputul anilor '90 ar putea opri numirea ministrului francez al Finantelor in functia de director al Fondului Monetar International. "Afacerea Tapie" implica banca Credit Lyonnais, pe un om de afaceri controversat - si suma de 420 de milioane de euro platita acestuia de catre stat, la sugestia doamnei Lagarde. O poveste veche, care de fapt parea sa isi fi gasit finalitatea, a devenit principalul obstacol in calea favoritei Europei la sefia FMI, Christine Lagarde, scrie Romania Libera.

"Consumatorul de droguri e la fel de vinovat de dependenta cum e diabeticul de boala lui". Gilberto Gerra, seful departamentului de Sanatate din cadrul biroului anti-drog al ONU, spune, intr-un interviu pentru EVZ, ca dependenta de droguri trebuie tratata ca orice boala, nu ca o crima.Italianul Gilberto Gerra, seful departamentului de Preventie si Sanatate al UNODC (Biroul ONU pentru Combaterea Drogurilor si a Criminalitatii), vorbeste in cuvinte mari. Despre cum, daca scapam de saracie, scapam si de problema drogurilor. Picteaza, in biroul sau din sediul ONU Viena, un tablou suprarealist, dar cat se poate de bine fundamentat stiintific. Descrie cum rapoartele sale contin, pe langa date statistice, informatii despre copii sud-americani injectandu-si droguri amestecate cu benzina si afgani trecand de la opium la tablete si pastile.

Inegalitatea pleaca de la vorbe din popor. Femeia trebuie sa ia bataie fiindca stie ea de ce, iar barbatul are voie sa-si insele sotia, se spune in folclor. Nu sunt simple zicale, ci dovezi ale discriminarii sexuale. Inegalitatea dintre femei si barbati rezulta foarte clar chiar din vorbele din popor, pe care le mostenim de la o generatie la alta, fara sa le punem prea mult in discutie, spun sociologii. Nu o data a auzit Stela S., acasa, intr-un sat de langa Husi, ca barbatul "are voie, din cand in cand, sa mai calce stramb", cata vreme se intoarce tot la nevasta si la copii si aduce toti banii acasa, in ziua de salariu. La cei 53 de ani, femeia crescuta la tara a trait multa vreme cu ideea ca trebuie sa i se supuna sotului si sa-i accepte greselile omenesti de dragul familiei, scrie Adevarul.

Citeste si:

EuroMonitor: Scrisoarea de adio a lui Strauss-Kahn. Vezi ce le spune angajatilor FMI; Dmitri Medvedev critica dur instalarea sistemului antiracheta in Romania; Radiografia protestelor din Spania. Cine sunt "Los Indignados" si ce urmaresc ei