80 de milioane de cetateni, aproape 16% dintre europeni, sufera de un handicap. Accesul redus la servicii si mobilitatea limitata ii lipsesc adesea de oportunitati. Pretul pentru aceste sanse pierdute este platit in final de societate. Exista insa si exceptii. In ciuda faptului ca este surd, Adam Kosa a absolvit, a lucrat ca avocat si este acum primul eurodeputat surd, care lupta pentru ca altii sa-i urmeze exemplul.

Adam KosaFoto: europa.eu

Ádám Kósa (Ungaria) de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat) este autorul raportului cu privire la strategia europeana pentru persoane cu handicap 2010-2020, dezbatut in cadrul comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale. Eurodeputatul a acordat un interviu pentru site-ul PE unde a vorbit despre principalele probleme pe care le intampina persoanele cu handicap ssi modul in care acestea pot fi atenuate. Mesajul transmis catre toti cetatenii europeni a fost cel de egalitate.

Rep: Cui i se adreseaza raportul dumneavoastra?

Adam Kosa: Raportul meu se adreseaza celor 80 de milioane de oameni cu handicap care traiesc in Europa. Ei formeaza cea mai mare minoritate. Cea mai importanta problema pe care o au este accesul la servicii: educatie, piata fortei de munca, sanatate. Este, de fapt, o mare problema pentru societate in ansamblu.

Rep: Ce poate fi facut in mod concret si realist?

Adam Kosa: Comisia are o strategie pe 10 ani pentru persoanele cu handicap. Raportul meu porneste de la aceasta strategie, adaugand comentarii si idei noi. Am sa va dau trei exemple.

In primul rand, ar trebui sa privim persoanele cu handicap din perspectiva drepturilor omului, nu ar trebui sa le plangem de mila pentru handicapul lor. Avem la dispozitie instrumente oficiale, cum ar fi Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu handicap si, intr-adevar, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Atitudinea fata de persoanele cu handicap este cel mai important lucru.

Interviu integral in EurActiv.ro