Statele Unite vor extinde sanctiunile impotriva Belarusului. SUA urmeaza sa extinda sanctiunile impotriva Belarusului, a declarat vineri presedintele Barack Obama. "In concordanta cu valorile si principiile noastre, guvernul SUA va introduce noi sanctiuni impotriva intreprinderilor de stat din Belarus, in plus fata de restrictiile de calatorie impuse incepand cu 31 ianuarie". Obama a adaugat ca sanctiunile nu sunt indreptate impotriva poporului din Belarus, ci a celor responsabili pentru represiune, in special presedintele Alexandr Lukashenko. Declaratia presedintelui SUA a venit dupa ce patru fosti candidati la alegerile prezidentiale din Belarus au fost arestati, sub acuzatia de organizare a protestelor de masa din 19 decembrie, scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Bilantul tornadei din orasul american Joplin a ajuns la 132 de morti. Numarul persoanelor decedate in urma tornadei ce a devastat la inceputul acestei saptamani orasul american Joplin din statul Missouri a ajuns la 132, fata de 125 in ziua precedenta. Autoritatile locale au anuntat ca in continuare 156 de persoane raman disparute. Purtatorul de cuvant al orasului, Lynn Onstot, a declarat ca mai mult de 600 de voluntari si 50 de caini continua sa caute victimele printre daramaturi. Conform estimarilor, aproximativ 8.000 de cladiri au fost afectate de tornada care a atins viteza de 320 km/h, pe o distanta de 6.4 kilometri. Autoritatile au constatat ca mai multe persoane disparute se regasesc pe lista celor decedati. Familiile victimelor nu au primit permisiunea de a identifica victimele, metoda vizuala fiind considerata nesigura. Identificarea se va face pe baza probelor de ADN si a amprentelor digitale, anunta AFP.

Cel putin opt oameni au fost ucisi in Siria, in urma manifestatiilor contra regimului. Cel putin opt civili sirieni au fost ucisi vineri, in reprimarea manifestatiilor contra regimului lui Bashar al-Assad, dintre care patru la periferia Damascului, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizatie nonguvernamentala cu sediul la Londra. Trei persoane "au fost impuscate in momentul in care fortele de securitate s-au desfasurat pentru a dispersa sute de manifestanti", in orasul Qatana, a declarat telefonic Rami Abdel Abdel Rahman, directorul organizatiei. Un alt contestatar a fost ucis in cartierul de periferie Zabadani, a adaugat el. Organizatia a anuntat, anterior, ca trei civili au fost ucisi, vineri dimineata, devreme, in orasul Dael, in sud, in momentul in care autoritatile au deschis focul, pentru a dispersa un alt miting al opozitiei, informeaza Reuters.

Pervez Musharraf: Barack Obama este arogant. Presedintele SUA Barack Obama a afisat o atitudine aroganta in urma misiunii in care a fost asasinat liderul al Qaeda Osama bin Laden, a declarat fostul presedinte pakistanez Pervez Musharraf. Musharraf a adaugat ca nici o tara nu are dreptul sa patrunda in orice alta tara, asa cum au procedat SUA, iar din punct de vedere tehnic, raidul a fost un act de razboi. Presedintele american a declarat in aceasta saptamana ca daca va avea ocazia va proceda la fel pentru eliminarea teroristilor al Qaeda. Fostul presedinte pakistanez a recunoscut ca serviciile de informatii din Pakistan au suferit un esec teribil pentru ca nu stiau locul in care se ascundea bin Laden si a numit moartea acestuia ca absolut ilegala. O echipa Navy SEAL l-a ucis pe liderul al Qaeda Osama bin Laden in timpul unui atac ce a durat 40 de minute, in primele ore ale zilei de 2 mai, scrie CNN.

Germania va inchide definitiv sapte reactoare nucleare. Germania va inchide definitiv sapte dintre cele mai vechi reactoare nucleare pe care le detine, in urma unei decizii adoptate vineri de ministrii regionali si cel federal ai Mediului. Cele sapte reactoare, din cele 17 detinute de Germania, au fost construite inainte de 1980. Ele au fost oprite pentru o perioada de trei luni, in vederea unei revizii, dupa dezastrul de la centrala nucleara japoneza de la Fukushima. Ministrul federal al Mediului, Norbert Roettgen, si omologii sai din cele 16 landuri germane au convenit oprirea permanenta a reactoarelor vechi la reuniunea de la Wernigerode. Cele sapte reactoare reprezinta aproximativ 40% din capacitatea nucleara a tarii care, la randul sau, reprezinta mai putin de un sfert din puterea energetica a Germaniei, anunta Reuters.