Tara Galilor: Patru oameni si-au pierdut viata intr-un incendiu la o rafinarie Chevron. Patru persoane si-au pierdut viata intr-un incendiu urmat de explozii la o rafinarie de petrol detinuta de compania americana Chevron in Tara Galilor, potrivit AFP. Focul a fost stins. "Serviciile de Pompieri si de salvare din Tara Galilor au fost anuntate la ora 18:22 (17:22 GMT) ca s-a produs o explozie la rafinaria Chevron din Pembroke Dock. Membrii serviciilor de urgenta au confirmat faptul ca patru persoane au fost ucise in incident", a declarat seful politiei, Gwyn Thomas. Reprezentantii companiei au anuntat producerea incidentului printr-un comunicat: "Incercam sa luam masuri corespunzatoare pentru a raspunde situatiei. Suntem inca in procesul de contabilizare a personalului".

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Rusia: Incendiu la un depozit de arme. 12.000 de persoane au fost evacuate. Un incendiu izbucnit la un depozit de arme din centrul Rusiei, in noaptea de joi spre vineri, a fortat autoritatile sa evacueze mai mult de 12.000 de oameni, potrivit surselor oficiale, citate de AFP. Vineri dimineata, pompierii au luptat pentru stingerea incendiului care a devastat depozitul in care se aflau aproximativ 10.000 de tone de munitie. Incidentul a avut loc langa orasul Izhevsk din regiunea Udmurtia. Trei persoane au suferit arsuri si au fost spitalizate, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, Mihail Surkov. Potrivit purtatorul de cuvant al Departamentului de Aparare, Konashenkov Igor, nu exista victime in randul militarilor si originea incendiului nu se cunoaste inca. Exploziile la depozitele de arme sunt relativ frecvente in Rusia si se produc, de obicei, din cauza echipamentelor invechite si a masurilor de securitate laxe.

Yemen: Violentele se intensifica, presedintele Saleh nu renunta la putere. Fortele loiale presedintelui Ali Abdullah Saleh s-au ciocnit, joi, cu luptatorii tribali si sustinatorii opozitiei in capitala yemenita, al carei spatiu aerian a fost survolat de aeronave americane. In ultimele 10 zile, cel putin 135 de persoane si-au pierdut viata in luptele stradale din Sanaa. Violenta a persistat, de asemenea, in orasul sudic Taiz si in cel de coasta, Zinjibar.

Potrivit Reuters, consilierul presedintelui american Barack Obama pentru combaterea terorismului, John Brennan, se afla in regiune pentru discutii cu aliatii Golfului, in vederea sporirii presiunii asupra lui Saleh, care refuza in continuare sa semneze acordul de transfer al puterii propus de monarhiile Consiliului de Cooperare.

Dupa mai bine de patru luni de proteste, peste 300 de oameni si-au pierdut viata. Protestatarii ce inlaturarea presedintelui Ali Abdullah Saleh, care conduce Yemen-ul incepand din anul 1978. Tara a fost devastata de o revolta musulmana siita, represiunile americane care au drept tinta al-Qaeda si de o grava penurie de apa. Protestele sunt alimentate de somajul ridicat, saracia generalizata, coruptia guvernamentala si lipsa de libertate politica.

Statele Unite ale Americii si-au manifestat ingrijorarea cu privire la o eventuala extindere a "haosului" din Yemen, care ar ameninta liniile strategice de alimentare cu petrol. In Sanaa, liderii tribali incearca sa mobilizeze cat mai multi sustinatori pentru a-l sprijini pe Sheikh Sadeq al-Ahmar, liderul influentei federatii tribale, Hashid, scrie BBC. Potrivit Al-Jazeera, mii de locuitori au inceput sa paraseasca capitala. Vezi o cronologie a protestelor.

Publicatia The Wall Street Journal face o analiza a resurselor militare pe care se bazeaza cele doua tabere.

In CTC Sentinel, Christopher Boucek si Mara Revkin contureaza factorii politici, economici si de securitate care alimenteaza violentele in Yemen.

In editorialul "Dupa mine, potopul", ArabNews.com discuta criza din Yemen si intransigenta politica a presedintelui Saleh.

In Huffington Post, Robert Barret discuta conflictul din Yemen, rolul gruparii al-Qaeda in Peninsula Arabica si posibilitatea ca Yemen sa devina "urmatorul Afganistan".

In publicatia britanica The Telegraph, Nile Gardiner, analist si comentator politic, invitat frecvent in emisiunile Fox News Channel, CNN, BBC, Sky News, si NPR, explica de ce Barack Obama s-ar putea indrepta spre un dezastru electoral in anul 2012.

Marea Britanie: Serviciile secrete lanseaza "Operatiunea Briosa" impotriva al-Qaeda. Serviciilor secrete britanice au efectuat un atac informatic asupra unei reviste online considerate a fi coordonate de catre al-Qaeda, inlocuind instructiunile pentru fabricarea bombelor cu retete de briose, scrie The Telegraph.

Redactia NY Times va fi condusa pentru prima data de o femeie. Publicatia The New York Times a anuntat ca directorul sau, Bill Keller, s-a retras din functie, urmand sa fie inlocuit de Jill Abramson. Astfel, jurnalista va deveni prima femeie care ocupa o astfel de functie in istoria cotidianului american, infiintat in urma cu 160 de ani. Bill Keller va lucra in continuare pentru NY Times, in calitate de editorialist. Jill Abramson, fost reporter de investigatie, corespondent si editor al departamentului de la Washington, a fost unul dintre cei doi adjuncti ai lui Keller inca din anul 2003, scrie NY Times.

Irak: 10 morti si 15 raniti intr-un triplu atentat cu bomba la Ramadi. Cel putin zece oameni au fost ucisi si alti 15 au fost raniti, joi, intr-un triplu atentat cu bomba care a avut loc in Ramadi, la 100 de kilometri vest de Bagdad. Surse din cadrul serviciilor de securitate irakiene au declarat pentru AFP ca este vorba despre un atentat sinucigas. "Trei explozii simultane au lovit birourile guvernoratului din Ramadi, la ora locala 8:30. Este vorba, probabil, despre un atentat sinucigas care viza politia din zona. Cel putin 10 persoane si-au pierdut viata si alte 15 au fost ranite", a declarat un locotentent de politie din capitala provinciei Al-Anbar. O sursa din cadrul comandamentului militar al provinciei Al-Anbar a precizat pentru Reuters ca a fost vorba despre patru explozii: primele trei bombe au explodat in piata principala din Ramadi, in apropierea cladirilor administrative, iar a patra, in momentul in care militarii si civilii incercau sa ajute victimele.