Patru motive pentru care avem sosele scumpe si proaste. Nu avem autostrazi insa detinem alte recorduri. Romania este campioana in Europa Centrala si de Est la scumpirea lucrarilor de infrastructura rutiera, cu o majorare de 3,9 ori a preturilor in mai putin de zece ani. Lucrarile de construire a infrastructurii rutiere din Romania au suferit in perioada 2000-2009 in Romania cea mai mare crestere de preturi din Europa Centrala si de Est (ECE). Totodata Romania detine un alt record nedorit. Este tara in care lucrarile de sosele, castigate la licitatie tocmai pentru ca firma castigatoare solicitase pretul cel mai mic, se scumpesc cel mai mult dupa semnarea contractului. Aspectele apar intr-o analiza numita "Jaspers" efectuata la solicitarea Comisiei Europene si a Bancii Europene de Investitii asupra unor proiecte derulate in noua tari din Europa Centrala si de Est, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

De ce vrea Boc sa stearga urgent judetele de pe harta. Premierul le-a prezentat pedelistilor planul de a imparti Romania in voievodate sau regiuni. Banii europeni promisi de catre ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, primarilor PDL il "condamna" pe premierul Boc la inca un test in fata Parlamentului. Discutata mai bine de opt ani si amanata din cauza rezistentei sefilor din teritoriu, inlocuirea judetelor cu regiuni devine prioritatea numarul unu a guvernului. Convocat urgent de presedintele Basescu, duminica seara, in cadrul unei intalniri restranse la care au participat cativa membri din varful PDL, Boc a primit sarcina ca in cel mult o luna sa aiba finalizat proiectul de lege care va schimba in mod radical structura administrativa a tarii. Miza o reprezinta cele 10 miliarde de euro de care Romania ar urma sa beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, in perioada 2013-2014, sumele reprezentand plata viitoarelor lucrari de infrastructura, a retelelor de canalizare si drumurilor judetene. Integral in Gandul.

Bombonica lui Liviu Dragnea, luata in vizor de ANAF. Sotia secretarului general PSD este anchetata pentru tranzactionarea unui hotel din Turnu Magurele. Raportat la averea familiei, afacerea inseamna doar maruntis. ANAF adulmeca urmele lui Liviu Dragnea, secretarul general al PSD. Deocamdata e un joc de tatonare, care pleaca de la o tranzactie ciudata realizata in 2009 de Bombonica Dragnea, sotia liderului social-democrat. Aceasta a scos Hotelul Turris din Turnu Magurele din capitalul social al societatii din care detinea peste 95% din actiuni si l-a inregistrat pe numele sau, ca persoana fizica. Practic, familia Dragnea si-a lichidat societatea care administra hotelul, facand din acesta un bun personal al familiei. Punctul sensibil al operatiunii il reprezinta valoarea contabila a hotelului: doar 214.000 de lei, cu tot cu terenul aferent, adica vreo 50.000 de euro. Asta se intampla in februarie 2009 iar valoarea de inventar a complexului hotelier ramasese neschimbata timp de 13 ani, din 1996, scrie EVZ.

Hotelul lui Dragnea, renovat de asfaltatori. Firma Tel Drum, in care presedintele Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea, pompeaza bani publici, i-a refacut acestuia hotelul familiei. O parte din profitul obtinut de firma Tel Drum din contractele atribuite de Liviu Dragnea ajunge in afacerile familiei baronului PSD, sub forma unor contracte-paravan. Un audit recent al Comisiei Europene a scos la iveala probleme grave la contractele semnate de Liviu Dragnea, presedintele CJ Teleorman, pentru repararea a doua drumuri judetene, sustin surse guvernamentale. Cele doua contracte in discutie sunt semnate cu firma Tel Drum SA, cunoscuta in judetul Teleorman pentru proiectele castigate pe banda rulanta cu Consiliul Judetean. Integral in Adevarul.

Analiza: Cine pierde pe schema regiunilor de dezvoltare si cine vor fi viitorii "voievozi". Dincolo de partea plina a paharului aratata de Emil Boc care a promis ca reorganizarea administrativa va rezolva rapid problema absorbtiei banilor europeni, lucrurile sunt departe de fi lamurite. Optiunea de a infiinta superjudete pe scheletul actualelor regiuni de dezvoltare incurca in an preelectoral atat calculele oamenilor puterii, cat si pe cele ale opozitiei, care vad cum le scapa printre degete atat functii, dar mai ales bani. Ridica insa, in acelasi timp, miza pentru o eventuala batalie electorala data pe coordonatele propuse de PDL. Din toate calculele cel mai prost iese PNL.Vehicule electorale pana acum, prin rolul de decizie in ceea ce priveste distributia resurselor financiare si umane, cei peste 40 de sefi de consilii judetene se vad, in scenariul prezentat de Emil Boc, nevoiti sa renunte la influenta lor in favoarea unui numar decidenti restrans drastic. Integral in Gandul.

Scutul antiracheta: Rusia are o varianta care exclude Romania. Rusia a conceput o varianta proprie de reconfigurare a scutului antiracheta in Europa, pe care va incerca sa o promoveze chiar din aceasta saptamana. Majoritatea expertilor militari rusi considera insa ca nu exista nicio sansa ca Washingtonul sa accepte varianta Moscovei de reconfigurare a sistemului antibalistic in Europa. Chiar daca nu se cunosc prea multe detalii, proiectul propus de Rusia implica restrictii care vor fi cel mai probabil respinse de SUA, comenteaza azi ziarul Kommersant, preluat de Agerpres. Varianta Moscovei prevede reducerea numarului de rachete si instalarea acestora in locuri care ar fi inaccesibile rachetelor balistice rusesti. In plus, planul rusesc prevede si restrictii de viteza a rachetelor care vor fi incluse in sistemul antibalistic preconizat in Europa, scrie EVZ.

Coruptie de 120 de miliarde de euro in UE. Comisarul pentru Afaceri interne, suedeza Cecilia Malmstrom, a anuntat ieri lansarea Raportului anticoruptie al UE, dupa ce estimarile au aratat ca prejudiciile cauzate de coruptie economiei europene reprezinta 1% din PIB-ul UE. "Aceasta cifra, echivalentul a 120 de miliarde de euro anual, reprezinta o suma cu putin mai mica decat bugetul anual al Uniunii Europene", a precizat Comisia Europeana. "Raportul anticoruptie poate impulsiona vointa politica de a actiona, prin faptul ca ofera o imagine clara asupra eforturilor si realizarilor in materie de anticoruptie si, de asemenea, prin faptul ca pune in evidenta nereusitele si punctele vulnerabile in cele 27 de state membre", a declarat Malmstrom. Raportul va fi prezentat bianual, incepand din 2013, scrie Adevarul.

Martirii deshumati cu detinuti. Alaturi de istorici vor lucra si actualii detinuti de la Penitenciarul Aiud. Angajati pe baza de contract, acestia vor sapa dupa osemintele martirilor torturati si ucisi in inchisoarea Mariei Tereza. Arheologii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania incep sapaturile in zona numita Rapa Robilor, in cimitirul in care au fost ingropati sute de detinuti politici decedati in Penitenciarul Aiud, in timpul regimului comunist. "Am desfasurat deja identificarea pe teren a locului unde sunt ingropati fostii detinuti politici. De asemenea, am facut o prima sapatura transversala", spune arheologul Gheorghe Petrov. Potrivit marturiilor unor fosti gardieni, cercetatorii din echipa condusa de Marius Oprea spera sa gaseasca si mormantul filozofului Mircea Vulcanescu, scrie Romania Libera.

Vezi aici cele trei variante ale autostrazii suspendate. O portiune s-ar putea ingropa sub parcul Herastrau.Cat costa proiectul. Inelul median din zona de nord a Capitalei ar putea trece pe sub parcul Herastrau, sub forma unui tunel lung de doi kilometri, restul acestuia, adica inca 14 kilometri, fiind o sosea suspendata. Aceasta este varianta cea mai spectaculoasa proiectata de arhitecti. In aceasta saptamana, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu va trebui sa aleaga una din cele trei variante ale arhitectilor sau o combinatie intre acestea. Autostrada ar putea fi realizata numai la sol, la sol si in subteran sau in subteran pe o portiune de doi kilometri, restul traseului fiind suspendat. Varianta cea mai simpla, cu tot traseul la sol, costa 500 de milioane de euro, iar cea mai scumpa, cu tunel de doi kilometri si restul constructiei suspendate, 1,4 miliarde de euro. Integral in Gandul.

Povestea femeii vindecate miraculos de E.Coli cu medicamente interzise de OMS. Nicoleta Pabst este una din supravietuitoarele infectiei cu bacteria mortala care a ucis 22 de oameni si a imbolnavit mii. Intr-un interviu pentru Associated Press, femeia de 41 de ani vorbeste despre experienta nefericita de pe patul de spital si despre situatia bolnavilor din epicentrul celei mai mari epidemii bacteriene din istoria modernitatii. Nicoleta Pabst a vazut moartea cu ochii acum 20 de zile cand a ajuns de urgenta la spitalul din Hamburg cu crampe abdominale, diaree si hemoragie intestinala. Iar la camera de garda de la Spitalul Universitar din Hamburg, supriza, era numai un haos: medici depasiti de situatie si de "hoardele" de pacienti, in plin efort de salvare a victimelor bacteriei E.Coli, scrie EVZ.

Inca un termen ratat pentru Autostrada Soarelui. Siturile arheologice descoperite pe tronsonul Medgidia-Constanta risca sa amane si mai mult darea in folosinta a acestui tronson din Autostrada Sorelui. La vizita pe santier efectuata pe 27 mai 2011, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat ca in zona Valu lui Traian s-a descoperit un sit arheologic care dateaza din sec IX-X-XI, o necropola cu peste 300 de morminte. "Pana pe 5 iunie va fi cercetata aceasta necropola si se va putea intra pentru inceperea lucrarilor. Descarcarea sitului arheologic se va face pana pe 5 iunie si, daca este nevoie, vom ajuta si vom dubla forta de munca, sa respectam termenele lucrarii", a spus la fata locului demnitarul, subliniind ca pe acest tronson se va putea circula de la sfarsitul lunii iulie. Pentru a vedea daca termenul a fost respectat, am discutat cu Traian Cliante, ce conduce echipa de specialisti ai Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta care efectueaza sapaturile. Acesta a declarat ca a fost si ieri pe santier si ca lucrarile continua, scrie Romania Libera.

SUA, Anglia si Franta ne dau lectii in cazul averilor ilicite. Statele vestice au rezolvat problema confiscarii averilor nejustificabile prin inversarea sarcinii probei: suspectii trebuie sa-si justifice banii, nu statul sa probeze ca sunt dobanditi ilegal. SUA, Marea Britanie si Franta merg atat de departe, in cazul confiscarii averilor ilicite, incat orice cetatean trebuie, odata suspectat de incalcarea legii, sa justifice chiar si provenienta unui banal telefon mobil sau a unei sume modice, precum 1.000 de lire sterline. Reprezentantii ambasadelor celor trei state la Bucuresti vad, astfel, initiativa de modificare a Constitutiei Romaniei, in sensul eliminarii sintagmei "caracterul licit al dobandirii averii se prezuma", drept primul pas in modificarea legislatiei din tara noastra, scrie EVZ.

Milioane scurse in conturile unor firme fara activitate. Presupusul amestec de motorina si pacura, ambalat sub denumirea de "Petrotex" si preluat de la compania bulgara Zlatan Oil Eood (vezi cum s-a dezvoltat reteaua Racz), ar fi fost livrat mai departe de Texas Grup Oyl catre trei companii - doua romanesti si una maghiara. La compania ungara alte probleme. Autoritatile maghiare comunica, recent, Politiei Romane ca firma ungara a functionat normal doar pana in noiembrie 2009, data de la care noii proprietari nu s-au mai ocupat ca firma sa-si desfasoare activitatea. Ceea ce, in mod logic, ar fi trebuit sa faca imposibile, in 2010, tranzactiile cu firma romaneasca Texas. Totusi, firma din Slobozia a facturat, in vara anului trecut, catre compania maghiara marfa in valoare de peste 8 milioane de lei. O gramada de bani pentru o firma la care autoritatile maghiare nu au constatat nici o activitate de aproape doi ani. Integral in Romania Libera.