Presa in Diagonala: Bulgaria: Ultimatum din partea Rusiei pentru construirea centralei Belene; Azerbaidjanul a distrus statuia fostului lider egiptean Hosni Mubarak; Alianta Nord-Atlantica isi reduce personalul cu o treime
Bulgaria: Ultimatum din partea Rusiei pentru construirea centralei Belene. Daca pana la data de 1 iulie nu se va semna contractul pentru construirea centralei nuclerare Belene, Rusia nu mai este interesata de proiect si refuza participarea. Daca nu se poate incepe constructia efectiva in martie 2012, proiectul nu mai este profitabil pentru Rusia, care avertizase Bulgaria inca din iarna asupra acestui deadline. In cazul abandonarii proiectului, Rusia va redirectiona echipamentele alocate proiectului Belene catre alte proiecte nucleare. Bulgaria a cerut pana acum de 12 ori amanarea semnarii contractului. Primul ministru bulgar Boyko Borisov a insistat pentru stabilirea altui cost de constructie, considerand ca intre prevederile intelegerii din 2008 semnata de predecesorul sau exista portite care ii pot permite Rusiei solicitarea unor sume suplimentare, anunta Novinite.
SUA a anuntat noi sanctiuni impotriva Iranului. Guvernul american a anuntat impunerea unor noi sanctiuni Iranului. Sanctiunile afecteaza grupurile militare: Islamic Revolutionary Guard Corps, Basij Resistance Force, si Iran's Law Enforcement Forces. De asemenea, sanctiunile vizeaza specific si persoana lui Ismail Ahmadi Moghadam, comandantul Iran's Law Enforcement Forces. Potrivit lui Hillary Clinton, in timp ce liderii iranieni ii aclama pe cei care sustin in strainatate cauza autodeterminanii Iranului, cetatenii de rand si chiar membrii fondatori ai revolutiei sunt arestati politic doar pentru ca au opinii diferite de cele oficiale. Cetatenii sunt executati in baza unor acuzatii indoielnice si fara a dreptul unui proces, desi asa prevede Constitutia Iranului. Hillary Clinton a declarat ca sanctiunile impuse joi arata ca SUA ii sustin pe toti iranienii care doresc un guvern care sa respecte drepturile omului, demnitatea si libertatea. Relatiile delicate dintre cele doua tari in urma Revolutiei Islamice din anul 1979 s-au inrautatit in urma alegerilor din 2009, care l-au adus la putere pe Mahmoud Ahmadinejad. Washingtonul a impus numeroase sanctiuni impotriva Teheranului, in mare masura pentru a impiedica Iranul sa achizitioneze arme nucleare. In luna mai, administratia Obama a restrictionat activitatea a sapte societati care cooperau cu Iranul in sectorul energetic, ca parte a masurilor de a opri programul nuclear al lui Ahmadinejad, informeaza CNN.
Azerbaidjanul a distrus statuia fostului lider egiptean Hosni Mubarak. Azerbaijanul a distrus un monument ridicat in cinstea fostului presedinte egiptean. Opozitia a solicitat daramarea statuii imediat dupa caderea lui Hosni Mubarak. Desi initial solicitarea a fost respinsa, primarul din Khyrdalan a decis sa-i dea curs. Statuia de bronz infatisandu-l pe Mubarak se afla in orasul Khyrdalan, la 25 de km de capitala Baku si fusese ridicata in 2007 in Parcul Prieteniei Egipteano-Azerbaidjiene. In locul ei a fost montata o statuie reprezentand un vechi egiptean, scrie Foxnews.
Grecia a intocmit planul de reducere a cheltuielilor bugetare. Ministrii greci au reusit sa intocmeasca un plan fiscal si de privatizare pe termen mediu in conformitate cu solicitarile UE si FMI. Bugetul va fi trimis la Parlament unde va fi supus votului la inceputul lunii iulie, cand ar trebui sa soseasca si noua transa din suportul financiar international. Sindicatul transportatorilor a scos oamenii in strada paralizand traficul din capitala Greciei. Metrourile, autobuzele si trenurile nu au fost puse in functiune, iar sindicatele se tem de privatizare care ar insemna si pierderea multor locuri de munca. De doua saptamani oamenii ies in strada zilnic, iar la mitingul de duminica participand aproximativ 50.000 de persoane. In data de 15 iunie va avea loc o greva generala, anunta BBC.
Alianta Nord-Atlantica isi reduce personalul cu o treime. NATO isi va reduce cu o treime personalul aflat in structura de comandament permanent si va scadea drastic numarul agentiilor si cartierelor sale generale, a facut cunoscut, joi, o sursa oficiala. Ministrii apararii din cele 28 de tari membre ale Aliantei Nord-Atlantice au reusit sa ajunga la o intelegere, in cursul unui dineu de lucru desfasurat miercuri seara, cu privire la sacrificiile pe care le presupune aceasta reforma, inchideri si transferuri de sedii, ale carei baze au fost stabilite cu ocazia summitului Aliantei din 20 noiembrie 2010, de la Lisabona. Schimbarile sunt cerute insistent de Washington, Londra si Paris, dupa cum a reamintit recent secretarul american al apararii, Robert Gates, informeaza AFP.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
America are 900 de baze militare in 135 de tari. In curand va recapata si baza din Libia de unde in 1970 a fost alungata de Gaddafi ?
Defense Secretary Warns NATO of ‘Dim’ Future
http://www.nytimes.com/2011/06/11/world/europe/11gates.html?_r=1&ref=global-home
BRUSSELS — Defense Secretary Robert M. Gates bluntly criticized NATO nations on Friday for what he said were shortages in military spending and political will, warning of “a dim if not dismal future” unless more member nations scaled up their participation in the alliance’s activities.
NATO has struggled for a generation to define its place in a post-cold war world, and its member nations have frequently quarreled about the scope of the alliance’s commitments and their individual responsibilities.
With little indication of any change in policy among the more reluctant member nations — notably Germany, the Netherlands, Poland, Spain and Turkey — Mr. Gates’s harsh words seemed likely to increase pressure on an alliance already deeply strained by differences over sharing the burden in Libya and Afghanistan.
Perhaps most significantly, Mr. Gates issued a dire warning that the United States, the traditional leader and bankroller of the alliance, is exhausted by a decade of war and and its own mounting budget deficits, and simply may not see NATO as worth supporting any longer.
“The blunt reality is that there will be dwindling appetite and patience in the U.S. Congress — and in the American body politic writ large — to expend increasingly precious funds on behalf of nations that are apparently unwilling to devote the necessary resources or make the necessary changes to be serious and capable ...