Alegeri in Turcia. Partidul Justitiei si Dezvoltarii - AKP, al premierului Recep Tayyip Erdogan, conduce in alegerile parlamentare organizate duminica, obtinand 50,0% din voturi, dupa numararea a 99% din buletine. Partidul Justitiei si Dezvoltarii poate sa formeze astfel singur Guvernul deoarece detine majoritatea absoluta in Parlamentul cu 550 de locuri, obtinand 326 de fotolii parlamentare, insa sub nivelul de 330 - necesare pentru organizarea unui referendum. "Astazi, inca o data democratia, vointa nationala au castigat", a declarat Erdogan, potrivit AFP. (D.G, I.B)

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Analiza:

Partidul de guvernamant din Turcia castiga alegerile cu majoritate redusa, scrie BBC. Editorialistul Jonathan Head este de parere aceasta victorie face din Erdogan cea mai puternica figura politica din tara de la parintele Turciei, Kemal Ataturk.

Background:

In editorialul "Populismul turc merge la urne", publicat in Foreign Affairs, Piotr Zalewski scrie ca alegerile reprezinta un test critic pentru politica externa a Turciei - care ar putea forta guvernul sa-si tempereze ambitiile regionale si sa reinnoade legaturile cu Occidentul.

In editorialul "Incomozii otomani", Foreign Policy scrie despre incercarile guvernului turc de a tine pasul cu Primavara Araba.

Intr-un editorial publicat in Bloomberg, Emre Peker si Benjamin Harvey discuta despre construirea "Turciei moderne" - un model pentru Orientul Mijlociu.

Factiunea palestiniana Hamas a respins premierul nominalizat de Fatah. Miscarea islamista Hamas a respins propunerea inaintata de Fatah pentru conducerea unui guvern interimar comun, pana la alegerile nationale de anul viitor. Decizia a venit la cateva ore dupa ce Fatah si-a anuntat sustinerea pentru Salam Fayyad, care conduce, in prezent, guvernul Autoritatii Palestiniene din Cisiordania, scrie BBC. Delegati ai celor doua factiuni se vor intalni marti la Cairo pentru a cadea de-acord cu privire la noul guvern. "Nominalizarea lui Salam Fayyad a fost facuta de catre comitetul central al Fatah, iar oricare ar fi seful noului guvern, acesta ar trebui ales prin consens", a declarat purtatorul de cuvant al Hamas, Sami Abu Zuhri pentru AFP. Expertii sunt de parere ca respingerea lui Salam Fayyad - economist educat in Statele Unite ale Americii - ar putea compromite ajutorul strain pentru noul guvern. Citeste integral.

Raport SUA: Nicio unitate de securitate afgana nu este "independenta" / Afganii considera ca erau mai bine pregatiti in timpul ocupatiei sovietice. Retragerea din Afganistan a trupelor coalitiei este amenintata de starea precara a armatei si a politiei locale. Nicio unitate a politiei sau a armatei afgane nu este capabila sa mentina legea si ordinea in tara sfasiata de razboi, fara sprijinul fortelor coalitiei. Dupa aproape un deceniu de cand trupele internationale au fost trimise in regiune pentru a submina influenta talibana si pentru a ajuta la stabilirea unei democratii functionale, pregatirea deficitara, inferioritatea numerica, analfabetismul si coruptia ii impiedica pe afgani sa isi protejeze propria tara, scrie The Independent. Sumbra evaluare oficiala a competentelor Fortelor Nationale Afgane de Securitate (ANSF) este o lovitura majora pentru sperantele de retragere a trupelor pana in anul 2014. Comandantul misiunii NATO de instruire a ANSF a admis ca sarcina nu va fi finalizata pana, cel mai devreme, in anul 2016. Citeste integral.

Analiza:

Razboiul din Afganistan este pierdut. Asadar, acum, cine va purta vina, se intreaba The Guardian.

Editorialistii publicatiei The Independent scriu ca trupele britanice trebuie sa paraseasca Afganistanul imediat.

Bakground:

Parlamentarii americani cer o noua strategie pentru Afganistan. Liderii Democrati de la Capitol Hill cer din nou ca administratia Obama sa retraga trupele americane din Afganistan, scrie Washington Post.

Student din Bahrain, condamnat la un an de inchisoare pentru ca a scris "poezii de protest". Ayat Al-Qurmezi a devenit o mica celebritate in randul protestatarilor din Bahrain dupa ce a compus si recitat poezii critice la adresa regelui si a primului-ministru, in timpul manifestatiilor din Pearl Square care au izbucnit in februarie, inspirate de rascoalele arabe din Tunisia si Egipt, scrie The Guardian