Seful Apelor Romane: Nu mai curge cu bani dupa inundatii. "Epoca" despagubirilor la gramada, pentru cei ramasi fara locuinte dupa calamitati de acest fel, se apropie de sfarsit, anunta Csaba David. Prioritare vor fi zonele in care pagubele vor fi mari. Pana la 15 iulie, tot romanul trebuie sa aiba polita de asigurare in caz de calamitati naturale. Legea a venit dupa o serie de inundatii devastatoare, care au golit, ani in sir, vistieria statului. Pana in prezent, punerea in aplicare a documentului a fost amanata mereu, din "grija" pentru buzunarul contribuabilului care si-a ridicat casa in albia raului, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Biserica face pactul cu Internetul. Drumul banilor din pomelnice online: 1 euro acatistul de o zi, 24 de euro abonamentul la pomenire pe o luna. "Salut, te informam ca am primit pomelnicul". Asa suna mesajul pe care administratorii portalului crestinortodox.ro ti-l trimit dupa ce a fost confirmata plata online a serviciului bisericesc. Un euro te scuteste de un drum la biserica. Manastirea la care doresti sa fii pomenit va primi solicitarea ta intr-un e-mail, iar parintele staret de acolo va scoate la imprimanta mesajul si il va citi in biserica, ne asigura preotii de la trei dintre cele patru lacase de cult care apar pe site. Patriarhia nu este de acord cu initiativa intreprinzatorilor care "speculeaza comoditatea". Donatiile credinciosilor ar trebui sa fie benevole, iar serviciul religios nu ar trebui conditionat de achitarea unei sume prestabilite, spun reprezentantii Patriarhiei. gandul va prezinta povestea din spatele pomelnicelor si a rugaciunilor online, unde mesaje precum "Sunt Maria si am 10 ani. Ma rog lui Dumnezeu si Fecioarei Maria sa nu imi mai fie frica de vampiri si diferiti monstri" pot ajunge, cu usurinta, in biserica, scrie Gandul.

Cum isi justifica averile politistii spagari. Fostul sef de la Permise Auto Arges si un politist din cadrul aceluiasi serviciu sustin ca averile lor substantiale provin din exploatarea albinelor si a animalelor, dar si din darurile de la nunti si botezuri. Implicati intr-un scandal monstru de coruptie, fosti politisti de la "Permise Arges" risca sa ramana fara avere. Instanta a fost insa pentru unii muma, pentru altii - ciuma. Curtea de Apel Pitesti a decis, la 27 aprilie 2011, confiscarea a aproape un milion de euro din fabuloasa avere dobandita intre 2000 si 2008 de fostul comisar-sef al Serviciului Permise si Inmatriculari Auto Pitesti Codrut Vlasceanu si de familia acestuia. La doar trei zile de la pronuntarea deciziei de confiscare in cazul lui Vlasceanu, la 30 mai 2011, aceeasi instanta si, mai mult, acelasi complet de judecata - prezidat de Corina Georgeta Nuta - a respins confiscarea unei parti din averea agentului de politie Traian Proca, scrie Adevarul.

Cum sa faci primul milion de euro la nunta. Nunta organizata de presedintele consiliului judetean Buzau, Victor Mocanu, pentru fiul sau, deputatul PSD Adrian Mocanu, a fost cea mai profitabila din ultimii 20 de ani de pe aceste meleaguri. Cel putin o mie de invitati, majoritatea oameni de afaceri, primari, sefi de la directiile sau inspectoratele judetene ori parlamentari, au daruit masa cu sume cuprinse intre 500 si 2.000 de euro. La aceste sume s-au adaugat, fireste, cadourile in bani si in bunuri ale nasilor si socrilor, scrie EVZ.

Teatrul romanesc din Sfantu Gheorghe lucreaza cu bani de acasa. Teatrul "Andrei Muresanu" din Sfantu Gheorghe, singurul teatru romanesc din Secuime se afla de cativa ani buni in agonie. Fara bani de productii, uneori nici de salarii, actorii romani nu au nici macar un sediu al lor, fiind gazduiti inca de la infiintare, acum 24 de ani, de Teatrul "Tamasi Aron" dintr-un ordin al Partidului Comunist. De altfel, insasi infiintarea unui teatru romanesc intr-o zona majoritar maghiara a fost gandita de guvernantii de atunci ca o reduta a culturii romane ridicata pe teren "inamic" dar si ca un mod de a-i imprieteni pe secui cu valorile teatrului si ale limbii romane. Lucru care a functionat pentru ca printre spectatorii teatrului "Andrei Muresanu" se numara dintotdeauna si foarte multi maghiari. Dupa Revolutie, teatrul romanesc a intrat exclusiv in grija comunitatii locale care are in custodie nu mai putin de trei teatre si un ansamblu folcloric la o populatie de 68.000 de oameni. Bugetul local, oricum foarte mic, nu poate aloca bani pentru institutiile de cultura decat pentru a acoperi salariile personalului si pentru intretinere, scrie Romania Libera.

Misterul bijuteriilor cu diamante din declaratia de avere a lui Crin Antonescu. Plus: cine a recomandat-o pe Adina Valean pentru un job de 90.000 de euro pe an. In ultima declaratie de avere depusa pe site-ul Senatului de presedintele PNL, Crin Antonescu, apar bijuterii din aur cu diamante in valoare de 18.000 de euro, plus doua BMW-uri si o Dacie. In conturi, familia liberalului are peste 270.000 de euro. Fata de ultima declaratie, in averea presedintelui PNL au aparut un autoturism BMW si bijuterii din aur cu diamante in valoare de 8.000 de euro. Crin Antonescu a declarat pentru gandul ca a fost "contaminat" de sotie, bunurile aparand in declaratia de avere dupa casatorie. "Bijuteriile sunt ale sotiei mele, ele apar si in declaratia mea datorita acestei contaminari de anul trecut", a explicat razand liberalul modul in care s-a imbogatit. Nici despre masini nu are mai multe informatii. "Sunt ale sotiei mele, nu stiu cat au costat", subliniaza presedintele PNL. Acesta sustine ca masinile pe care le foloseste sunt inchiriate de partid, adaugand ca a renuntat la BMW-ul cu stroboscoape pe care il folosea la inceputul acestui an, scrie Gandul.

Subordonatii i-au aprobat ministrului Andronescu bani pentru trei proiecte de cercetare. Ecaterina Andronescu a primit jumatate de milion de lei de la Ministerul Educatiei pentru trei proiecte de cercetare pe care le-a condus in aceeasi perioada in care era si ministru. Fostul demnitar s-ar fi aflat astfel in conflict de interese, spun experti in legislatia privind incompatibilitatea demnitarilor. Ecaterina Andronescu a ocupat functia de ministru al Educatiei in perioada 22 decembrie 2008 - 30 septembrie 2009. In momentul numirii sale in functie, Andronescu era directorul a trei proiecte de cercetare, fiind in acelasi timp rector al Universitatii Politehnice Bucuresti si parlamentar al Romaniei, scrie Romania Libera.

Elzbieta Bienkowska, ministrul polonez al Dezvoltarii Regionale: Cum a cheltuit Polonia toti banii de la UE. Guvernul polonez a luat masuri speciale pentru absorbtia fondurilor europene. Masurile au dus la angajarea in contracte de investitii a peste 100 de miliarde de euro, 68 de la UE, restul - cofinantare nationala. In timp ce in Romania toata lumea deplange situatia jalnica a absorbtiei fondurilor europene, Polonia reuseste performanta de a utiliza in intregime sumele acordate de UE in acest exercitiu bugetar. Ministrul polonez al Dezvoltarii Regionale, Elzbieta Bienkowska explica pentru "Adevarul" modul in care guvernul de la Varsovia a actionat pentru a folosi fiecare euro de la Bruxelles. Succesul polonez se traduce in 600 de kilometri de autostrada, gari, cai ferate, dar si investitii masive in educatie, IT, sanatate, scrie Adevarul.

Cu Antonescu la psihiatru. Liderul PNL a ajuns mai rau ca Vadim. Psihiatrii si politologii consultati de EVZ explica de ce Crin Antonescu a dat discursul elegant pe invective. Cu diplomatie, eleganta si fair-play nu ajungi prea sus, par sa isi fi zis liderii opozitiei. Asa ca au schimbat brusc tactica si au dat critica pe invectiva. Profesor de istorie de formatie, Crin Antonescu a ajuns sa spuna despre un adversar politic, despre prim-ministrul Romaniei, ca este "slab de minte". Adica, redus, marginit, cu facultati intelectuale limitate, conform definitiei din DEX. Pe scurt, prost. Prosti i-a facut Victor Ponta pe Emil Boc si ministrul Traian Igas. Prosti si hoti era o alta referire la demnitarii guvernului Boc. Cu o tusa mai agresiva, Antonescu a spus ciorditori in loc de hoti, iar despre Emil Boc a spus ca minte ca un borfas. Si invectivele continua.

Putem sa ne asiguram pensia si fara sa lucram. Persoanele fara venituri lunare si care vor sa aiba asigurari sociale si de sanatate pot sa-si plateasca lunar aceste contributii. Cea mai mica suma care se poate da la sanatate este 37 de lei, iar la fondul de pensii -222 de lei. Calculele sunt in functie de salariul minim brut pe economie. Felicia Ilie, din Bucuresti, lucreaza ca bona si ar vrea ca in timpul acesta "sa-i mearga si pensia" si sa fie asigurata si la sanatate. S-a dus la Casa de Pensii a Sectorului 2 din Capitala si a aflat cat ar trebui sa plateasca: in jur de 200 de lei pe luna. "Mi-au dat niste formulare de completat si mi-au spus ca imi trebuie o adeverinta de la circa financiara cum ca nu am realizat venituri in ultimele 12 luni. Mi-au spus ca pot plati si retroactiv". Desi a vazut ca "e multa alergatura si e de stat pe la cozi", femeia e decisa ca de luna viitoare sa mearga si sa se asigure si la fondul de pensii si la cel de sanatate. Felicia Ilie are 50 de ani, a lucrat 23 de ani ca desenator tehnic intr-un institut de proiectari si apoi cativa ani in Spania, scrie Adevarul.

A murit autostrada Transilvania? La sapte ani de la atribuirea contractului, statul nu vrea sa-l continue dar nici nu are curaj sa-l rezilieze. Ministrii Transporturilor din ultimii ani, Anca Boagiu fiind ultimul exemplu, se complac in negocieri interminabile cu firma americana Bechtel, pentru a masca lipsa de solutii la problema autostrazii. Nu mai putin de cinci din cele opt tronsoane ale autostrazii Transilvania, insumand 254 km din cei 415 km ai intregii autostrazi, ar fi trebuit teminate pana in prezent, potrivit contractului de construire a autostrazii. Programul initial prevedea terminarea intregii portiuni Tg.Mures-Bors pana in 2011, urmand ca in 2013 sa fie definitivate restul de trei tronsoane dintre Brasov si Tg.Mures, scrie Romania Libera.