Siria:

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Presiune militara in nordul Siriei. Dupa ce timp de cateva zile au avansat in teritoriu, fortele siriene au bombardat orasul nordic Jisr al-Shoughour. Au avut loc ciocniri cu soldati si civili inarmati. Mii de locuitori au parasit orasul, refugiindu-se in sudul Turciei, scrie NY Times. Potrivit BBC, oficialii turci au raportat ca peste 5.000 de refugiati sirieni s-au inregistrat in campurile de refugiati din Turcia, in timp ce alti 5.000 au intrat in tara in mod neoficial. Mai multe sute de sirieni asteapta de-a lungul frontierei din Siria, pentru a vedea daca armata va avansa in continuare. The Guardian publica o harta interactiva, care explica avansarea trupelor siriene si deplasarea refugiatilor spre Turcia. Aceasta operatiune militara este cea mai recenta evolutie a conflictului din Siria, in care si-au pierdut viata peste 1.300 de civili, scrie Reuters.

Analiza:

Pe site-ul Council of Foreign Relations, Elliott Abrams critica administratia Obama pentru ca nu ii cere lui Assad sa demisioneze.

Intr-un eseu publicat in London Review of Books, Mohamad Bazzi analizeaza strategia regimului sirian Ba'athist pentru mentinerea puterii.

The Economist argumenteaza ca situatia din Siria s-ar putea intoarce impotriva lui Assad.

Yemen:

Opozitia yemenita negociaza transferul de putere. In timp ce presedintele yemenit Ali Abdullah Saleh se afla in continuare in Arabia Saudita pentru recuperare, opozitia s-a intalnit cu vice-presedintele tarii pentru a discuta despre un eventual transfer de putere, scrie Al-Jazeera.

Analiza:

Bernard Haykel de la Universitatea Princeton considera ca cea mai buna solutie politica pentru Yemen ar fi un consiliu de uniune nationala.

Afganistan:

Trupele coalitiei se impun in Helmand. Talibanii pierd teren in provincia sudica Helmand din Afganistan. Afganii atribuie progresele trupelor americane suplimentare care au fost trimise in zona, scrie NY Times.

Analiza:

Presedintele american Barack Obama se pregateste sa ia o decizie cu privire la retragerea trupelor din Afganistan, anuntata initial pentru luna iulie a acestui an. Analistii Council of Foreign Relations scriu despre dezbaterea politica iscata la Washington cu privire la obiectivele militare din regiune.

HotNews.ro publica un infografic cu cheltuilile de razboi ale SUA in Afganistan si o cronologie interactiva a razboiului.

SUA: 6,6 miliarde de dolari destinati reconstructiei Irakului au fost furati. La cativa ani dupa ce auditorii americani au declarat ca nu mai dau de urma unor sume mari de bani care ar fi trebuit sa fie folositi pentru reconstructia Irakului post-Hussein, acestia recunosc pentru prima data ca mare parte din acesti bani au fost furati. Revelatia starneste furie atat pe Capitol Hill, cat si in randul oficialilor irakieni din Bagdad, scrie The Independent.

India: Intr-o tara cu 1,2 miliarde de locuitori se cauta cu disperare un calau. India are 1,2 miliarde de locuitori. Printre acestia sunt nenumarati bancheri, imblanzitori de serpi, ingineri, fermieri, soferi, staruri de cinema, oameni de stiinta. Guvernantii si-ar dori, insa, ca cea mai cautata profesie sa fie cea de "calau", scrie NY Times. In mod normal, India nu ar avea nevoie de un calau, tinand cont de cat de rare sunt executiile. Ultima a avut loc in anul 2004. Insa, in luna mai a acestui an, presedintele indian a respins in mod neasteptat o "jalba" care ar fi salvat de la moarte un criminal din statul Assam din Himalaya. Reprezentantii centrului de detentie in care este inchis condamnatul, obligati sa actioneze, au cerut un calau. Nu au primit niciun raspuns, initial. Citeste integral.