Ce rezolva Grecia prin remaniere? In cadrul unei remanieri guvernamentale, premierul grec George Papandreou l-a numit, vineri, pe Evangelos Venizelos in functia de ministru de Finante, inlocuindu-l pe Georges Papaconstantinou, care a devenit ministru al Mediului. Venizelos, care ocupa inainte functia de ministru al Apararii, va avea drept principala sarcina controlarea crizei financiare si sociale cu care se confrunta Grecia si negocierile cu creditorii tarii, scrie The Guardian. Capacitatea guvernului grec de a adopta noi masuri de reducere bugetara este o "conditie preliminara" pentru accesarea celei de-a doua transe a ajutorului financiar in valoare de 110 miliarde de euro, scrie Wall Street Journal. Liderii germani si francezi au convenit astazi la Berlin sa sprijine un nou plan de salvare pentru Grecia, in valoare de 80-120 de miliarde de euro, iar cancelarul german Angela Merkel a recunoscut ca implicarea sectorului privat ar trebui realizata pe baza de voluntariat, scrie Deutsche Welle. Instabilitatea economica din Grecia nu a zguduit doar zona euro, punand in pericol recuperarea sistemului financiar mondial, potrivit New York Times.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Analiza:

Harris Mylonas, asistent profesor de stiinte politice si relatii internationale la "Elliot School of International Affairs" si la Universitatea George Washington, analizeaza, pentru CNN, remanierea guvernamentala a Greciei.

Intr-un comentariu publicat in Financial Times, Directorul General Executiv al fondului de investitii PIMCO, Mohamed El-Erian, discuta despre modalitatile de a gestiona criza datoriilor din Grecia si riscul de contagiune pentru alte tari din zona euro.

Un editorial publicat de Wall Street Journal arata ca un alt plan de salvare pentru Grecia nu face altceva decat sa intarzie un deznodamant inevitabil.

In The Guardian, Henning Meyer observa ca Angela Merkel isi asuma, in sfarsit, rolul de lider in criza zonei euro.

Rusia si Franta au semnat acordul privind vanzarea a doua nave de razboi Mistral. Acordul prin care Rusia achizitioneaza de la Franta doua nave de razboi Mistral a fost semnat, vineri, in cadrul forumului economic international de la Sankt Petersburg. Valoarea contractului depaseste 1 miliard de euro. Aceasta este prima data cand Rusia cumpara tehnica militara fabricata in strainatate, in cele doua decenii de la caderea Uniunii Sovietice, relateaza Reuters. Cele doua nave vor fi construite de companiile DCNS si STX, impreuna cu societatea de stat ruseasca United Shipbuilding Corporation, OSK. Proiectul, sustinut de presedintele francez Nicolas Sarkozy, a generat critici din partea Washingtonului, a statelor baltice si a tarilor membre NATO, precum si a Georgiei. Compania de stat din Rusia specializata in exporturi de armament Rosoboronexport si compania franceza DCNS, specializata in constructii de nave, au convenit construirea altor doua nave in Rusia. Citeste integral.

Pentagonul ii cere lui Barack Obama sa amane retragerea trupelor din Afganistan. Liderii militari americani i-au cerut presedintelui american Barack Obama sa mentina trupele americane in Afganistan pana in noiembrie 2012, scrie Wall Street Journal. Obama a anuntat ca retragerea trupelor va incepe in iulie 2011 si se va incheia, cel mai probabil, in anul 2014. Rapoarte recente arata insa ca situatia din regiune nu este stabila si ca termenele vehiculate pentru retragere nu corespund cu realitatea, intrucat aceasta ar putea fi realizata, cel mai devreme in 2016-2017. In timpul celor 10 ani de razboi, termenul pentru retragerea trupelor americane a fost amanat de mai multe ori. Vezi o cronologie a razboiului din Afganistan.

Dezbaterea politica din Statele Unite ale Americii se axeaza asupra cheltuielilor guvernamentale, datoriilor tarii si a sanatatii economiei pe termen lung. Multi vad bugetul militar ca pe un aspect important in orice plan de reducere a deficitului. Surse din interiorul administratiei au declarat pentru Washington Post ca pretul mare al razboiului din Afganistan va influenta decizia presedintelui Barack Obama cu privire la cat de repede ar trebui inceputa retragerea trupelor din regiune.

Analiza:

Intr-un articol publicat in The Daily Beast, Leslie H. Gelb scrie despre "formula secreta" a retragerii din Afganistan.

Christopher Preble, profesor de studii de politica externa la Cato Institute, argumenteaza pentru CNN de ce armata americana trebuie sa coste mai putin si sa faca mai putin.

Siria: Violentele continua. Refugiatii ajunsi in Turcia descriu executiile sumare. Fortele de securitate siriene au ucis, vineri, cel putin 16 civili, printre care si un adolescent. Protestele impotriva regimului autocratic al presedintelui Assad au continuat in intreaga tara. Intre timp, refugiatii care sosesc in Turcia povestesc despre executiile sumare efectuate de catre fortele siriene. Un oficial francez a declarat ca Uniunea Europeana pregateste sanctiuni extinse, care ar viza "agentii economici" din Siria, scrie Al-Jazeera.

Marocul devine "monarhie constitutionala". Regele Marocului, Mohammed al VI-lea, a sustinut un discurs in care a prezentat reforme constitutionale ce vor transforma tara nord-africana intr-o "monarhie constitutionala cu un sistem parlamentar consolidat". Cu toate acestea, regele pastreaza o mare parte din putere, ramanand seful armatei si al consiliului de securitate. Activistii pro-democratie resping reformele, considerandu-le "pur cosmetice", scrie BBC.

Presedintele yemenit Ali Abdullah Saleh "nu se va intoarce acasa". Ali Abdullah Saleh, presedintele Yemenului, aflat in Arabia Saudita pentru recuperare, nu se va intoarce acasa, potrivit unui oficial saudit, care a tinut sa contrazica zvonurile lansate de catre oficialii yemeniti. Oficialul saudit a adaugat ca nu se stie inca unde va ramane Saleh, sugerand ca acesta ar putea parasi Arabia Saudita, scrie The Telegraph.

Analiza:

Pe masura ce schimbarea "matura" Orientul Mijlociu, euforia lasa loc anxietatii, la gandul ca de pe urma revoltelor ar putea beneficia gruparile extremiste anti-occidentale sau anti-modernizare. Meghan L. O'Sullivan analizeaza pentru Bloomberg rolul si influenta populatiei kurde in regiune.

India va cheltui 300 de milioane de dolari pe cea mai inalta statuie din lume. India va cheltui peste 300 de milioane de dolari pe cea mai inalta statuie din lume, in ciuda criticilor din partea organizatiilor de caritate, care considera ca banii ar trebui folositi pentru reducerea saraciei, scrie The Telegraph. Statul Gujarat din vestul Indiei si-a anuntat planurile de a construi o statuie in memoria lui Sardar Patel (fost vicepremier indian, considerat erou al miscarii de independenta) printr-o reclama publicata in "The Economist". Monumentul va purta numele de "Statuia Unitatii" si va masura aproximativ 182 de metri in inaltime. In prezent, cea mai inalta statuie din lume este Templul Primaverii Buddha din China, cu o inaltime de 128 de metri. Organizatiile caritabile sunt de parere ca statuia este o risipa de bani, care ar putea fi folositi, in schimb, pentru a le ajuta pe cele 3,6 milioane de persoane din Gujarat, care traiesc sub pragul oficial de saracie din India - cu aproximativ un dolar pe zi. Statuia va costa mai mult de doua treimi din ajutorul international pe care-l va primi India din partea Regatului Unit anul acesta.

China: 500.000 de oameni au fost evacuati din calea puhoaielor. Aproximativ o jumatate de milion de oameni din provinciile centrale si sudice ale Chinei au fost evacuati din cauza inundatiilor provocate de ploile din ultimele zile. Guvernul chinez a aridicat alerta de dezastru la cel mai inalt nivel, anunta South China Morning Post.

China isi suplimenteaza fortele maritime. Pe fondul cresterii tensiunilor maritime cu Vietnamul in Marea Chinei de Sud, China a anuntat o suplimentare semnificativa a fortelor maritime de supraveghere "China Maritime Surveillance" - o agentie paramilitara de aplicare a legii, ce "patruleaza" in apele teritoriale ale Chinei, scrie Reuters.

Analiza:

Brahma Chellaney, profesor de Studii Strategice la New Delhi, analizeaza ambitiile navale ale Chinei in Project Syndicate.

Va apartine secolul XXI Chinei? Analistii consultati de CNN argumenteaza pro si contra.