Spania: 50.000 de persoane au protestat la Barcelona impotriva masurilor de austeritate. Peste 50.000 de oameni au protestat duminica la Barcelona impotriva somajului si a crizei economice, conform autoritatilor regionale. Cu cateva ore mai devreme, la Madrid a avut loc un alt protest in apropierea Parlamentului, unde s-au adunat zeci de mii de persoane. Acesta a fost prima mobilizare de amploare de la inceperea revoltelor in data de 15 mai. Demonstratii similare au avut loc in sute de orase si capitale regionale din Spania, printre care Valencia, Granada, Malaga si Bilbao. Protestele vizeaza in principal pactul de stabilitate din zona euro si urmarile sale de disciplina fiscala, dar si somajul a carui rata se ridica la 21,29% in Spania, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Fatah si Hamas nu s-au inteles pentru formarea noului guvern palestinian. Miscarile Fatah si Hamas au amanat intalnirea de la Cairo pentru ca nu au reusit sa se inteleaga asupra unui prim-ministru, dupa ce sapamana trecuta anuntau ca sunt gata sa formeze un guvern de unitate in Palestina. Fatah, condusa de presedintele palestinian Mahmoud Abbas, l-a propus pe fostul economist al Bancii Mondiale, Salam Fayyad. Hamas a respins propunerea, acuzandu-l pe Fayyad de cooperare cu Israelul. Seful delegatiei Fatah la discutiile de unitate de la Cairo, Azzam al-Ahmed, a anuntat ca amanarea sedintei se datoreaza programului foarte incarcat al lui Abbas. In acelasi timp, Israelul a declarat ca acordul de reconciliere, intermediat in secret de catre Egipt, nu va asigura pacea in Orientul Mijlociu, anunta Reuters.

Fostul presedinte al Zambiei Frederick Chiluba a decedat. Primul presedinte ales in mod democratic in Zambia, Frederick Chiluba, a decedat sambata la varsta de 68 de ani. Acesta a condus tara intre 1991 si 2001, iar la doi ani mai tarziu a devenit subiectul central al unui proces de coruptie de lunga durata. Purtatorul de cuvant Emmanuel Mwamba a declarat ca moartea fostului presedinte, care suferea de afectiuni cardiace, s-a produs in mod neasteptat, dupa o zi normala in care a avut intalniri si consultari cu mai multe persoane. Frederick Chiluba a preluat puterea in Zambia dupa 27 de ani in care tara a fost condusa de un singur partid. A devenit popular in primii ani ai mandatului prin reformele politice si a rezistat unei lovituri militare de stat in anul 1997. Un tribunal din Londra l-a condamnat pentru frauda si i-a impus restituirea milioanelor de dolari sustrase din fondurile guvernului. Zambia l-a achitat de acuzatiile de coruptie in 2009, informeaza CNN.

Robert Gates confirma discutiile preliminare dintre SUA si talibanii afgani. Secretarul Apararii Robert Gates a confirmat ca Statele Unite ale Americii impreuna cu alte tari au pornit discutiile cu talibanii din Afganistan, pentru a reusi reconcilierea dupa aproape 10 ani de razboi. Seful Pentagonului a mentionat ca primele contacte sunt intr-un stadiu preliminar, urmand sa se discute cu un reprezentant al mollahului Omar, liderul talibanilor. Presedintele afgan Hamid Karzai declarase cu putin timp in urma ca fortele straine, inclusiv Statele Unite, au inceput deja negocierile. Aceasta a fost prima confirmare oficiala a discutiilor dintre Washington si talibani, de la sfarsitul anului 2001, cand o coalitie militara condusa de SUA se afla la putere in Afganistan. Rebelii conduc insurectia care continua sa se extinda in aproape toate provinciile tarii, in ciuda prezentei a aproximativ 130.000 de soldati ai fortelor internationale in ultimii patru ani, scrie AFP.

Egipt: Mohammed al-Orabi a fost numit in functia de ministru de externe. Egiptul l-a numit duminica pe diplomatul Mohammed al-Orabi in functia de ministru de externe, in locul lui Nabil al-Arabi, viitorul secretar general al Ligii Arabe, potrivit unui anunt oficial. Premierul Essam Charaf l-a insarcinat pe Mohammed al-Orabi, ministrul adjunct de externe, sa ocupe postul de ministru de externe, pentru a-i succeda lui Nabil al-Arabi. Orabi este un fost ambasador al Egiptului in Germania. El a lucrat, de asemenea, la ambasadele Egiptului din Kuweit, Londra si Washington, anunta Yahoo News.

NATO recunoaste ca a ucis din greseala civili in Tripoli. Alianta Nord-Atlantica a recunoscut doua greseli comise in ultimele 24 de ore in Libia. In noaptea de sambata spre duminica, un raid NATO a ucis la Tripoli noua persoane si a ranit alte 18, intr-o zona rezidentiala, conform purtatorului de cuvant al guvernului libian, Ibrahim Moussa. Intr-o declaratie, NATO a recunoscut ca asaltul asupra capitalei Libiei a provocat victime in randul civililor. Este pentru prima data cand se recunoaste o eroare care a provocat victime printre populatia civila, informeaza AFP.