Cum va afecta criza din Grecia adancirea integrarii in UE. Ministrii de finante din zona euro au decis sa ofere Greciei un al doilea pachet de "salvare financiara", care va include mai multe imprumuturi oficiale si un credit oferit de catre investitori privati, pe sistem de voluntariat. Cu toate acestea, Grecia va primi o noua transa de 12 miliarde de euro din pachetul de prim-ajutor abia in luna iulie si asta numai daca tara va implementa o noua runda de masuri stricte de austeritate, scrie The Guardian. Primul-ministru grec, George Papandreou, le-a cerut grecilor sa accepte cresterile de taxe, reducerile de cheltuieli si eforturile de privatizare, pentru a evita o "catastrofa", scrie Reuters. Dupa remanierea cabinetului - pe fondul grevelor si revoltelor nationale - Papandreou se va confrunta cu un vot de incredere marti, cand se va decide daca acesta are sprijinul necesar pentru a aplica noi masuri de austeritate, scrie Financial Times. Noul ministru de finante al Greciei, Evangelos Venizelos, si-a continuat intalnirile cu omologii sai din zona euro, oferind asigurari ca masurile bugetare necesare vor fi aprobate prin votul parlamentar de pe data de 28 iunie, scrie Deutsche Welle.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Analiza:

Indisciplina fiscala a Greciei nu s-ar fi putut produce fara politetea nesanatoasa si respectul excesiv pentru statele membre "mari", scrie Mario Monti in Financial Times.

Opt experti si analisti discuta despre meritele ajutorului FMI-UE, in New York Times.

Economistul Iain Begg, de la London School of Economics, scrie pentru Council of Foreign Relations ca aceasta criza a datoriilor din Grecia va avea ca efect paradoxal adancirea integrarii in UE.

China: Peste 5 milioane de oameni afectati de inundatii. Peste cinci milioane de oameni au fost afectati de inundatiile din estul si sudul Chinei, care au provocat daune de peste 700 de milioane de dolari si au lasat in urma aproximativ 170 de morti sau disparuti, scrie Al-Jazeera.

Japonia: Noi reglementari pentru siguranta nucleara. In urma dezastrului nuclear care a devastat Japonia, Agentia Internationala pentru Energie Atomica se reuneste pentru a discuta noi reglementari internationale in ceea ce priveste siguranta energiei nucleare, anunta BBC.

SUA au demarat discutii cu talibanii pentru incheierea razboiului din Afganistan. Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a confirmat faptul ca Statele Unite au demarat discutii preliminare cu talibanii, in incercarea de a gasi o solutie politica pentru razboiul de aproape zece ani din Afganistan, potrivit AFP.

Intr-un editorial publicat in The Daily Beast, Leslie H. Gelb scrie ca inca necunoscutul plan al lui Barack Obama pentru retragerea trupelor americane din Afganistan ar trebui sa satisfaca in egala masura cererile pentru o iesire rapida, precum si cele pentru reinnoirea angajamentului.

Irakienii ii acuza pe americani pentru lipsa a 18,7 miliarde de dolari din fondurile destinate reconstructiei tarii. Purtatorul de cuvant al Parlamentului irakian, Osama al-Nujaifi, a declarat ca americanii sunt responsabili pentru lipsa a 18,7 miliarde de dolari din fondurile destinate eforturilor de reconstructie a Irakului in urma invaziei americane din 2003, scrie Al-Jazeera.

Mexic: 3.700 de infractori arestati in sase zile. Prima operatiune de combatere a criminalitatii la nivel national din Mexic a dus la arestarea a peste 3.700 de persoane suspectate de trafic de droguri si alte infractiuni, dupa doar sase zile de la lansare, scrie Latin American Herald Tribune.

Intr-un editorial publicat in Bloomberg, Shannon K. O'Neil sustine ca responsabilitatea interna este necesara in Mexic pentru castigarea razboiului impotriva drogurilor.

Spania: Peste 100.000 de oameni au iesit in strada. Peste o suta de mii de manifestanti au invadat din nou strazile din Madrid si Barcelona. Protestatarii dau vina pe politicieni si pe banci pentru problemele economice cu care se confrunta tara, scrie Deutsche Welle.

Rusia sustine ca SUA se confrunta cu o catastrofa nucleara in Nebraska, pe care administratia Obama o acopera.Business Insider publica un raport din cotidianul Pakistan Nation, care citeaza o agentie de reglementare rusa ce afirma ca SUA se confrunta in prezent cu o situatie de urgenta la un reactor nuclear din Nebraska. Raportul rus descrie situatia din Nebraska ca fiind unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istoria Statelor Unite.

Americanii se inspira de la pasari si insecte pentru dezvoltarea micro-dronelor de noua generatie. Inginerii militari americani lucreaza la o noua generatie de micro-drone aeriene de dimensiunea unor insecte sau a unor pasari. Specialistii de la Wright-Patterson Air Force Base din Ohio au produs zeci de prototipuri care amintesc de filmele cu James Bond, bazate pe mecanica zborului pasarilor, moliilor si libelulelor, scrie The Telegraph. Citeste integral.