Centrul Simon Wiesenthal, cea mai renumita organizatie internationala de aparare a drepturilor evreilor si de lupta impotriva antisemitismului, isi exprima dezacordul cu privire la afirmatiile presedintelui Traian Basescu, legate de rolul Regelui Mihai in perioada crimelor antisemite comise de maresalul Ion Antonescu, relateaza Mediafax, care citeaza un articol publicat in gandul.info.

"Se pare ca presedintele Basescu are mare nevoie de o lectie corecta de istorie despre Holocaustul din Romania. Persoana care poarta cea mai mare responsabilitate criminala pentru uciderea in masa a atat de multor evrei este maresalul Antonescu, dictatorul care a condus tara pana cand a fost indepartat din functie", se arata in mesajul semnat de Efraim Zuroff, directorul biroului din Israel al Centrului Simon Wiesenthal.

Acesta precizeaza ca "Regele Mihai a avut o influenta minora, daca nu chiar inexistenta, asupra destinului evreimii din Romania".

Presedintele Traian Basescu si-a expus propria viziune asupra istoriei Romaniei, miercuri seara, intr-o emisiune a postului B1 Tv.

"Pentru majoritatea dintre noi, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si tiganilor. Nimeni nu spune ca Romania avea un sef de stat atunci, asta a fost doar prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi il iertam de toate pacatele?", a spus Basescu, referindu-se la Regele Mihai.