Ratingul liderilor politici, in picaj. Victor Ponta, Crin Antonescu si Traian Basescu au scazut in popularitate in luna iunie fata de luna mai, potrivit unei cercetari realizate de IMAS pentru "Adevarul". Cei trei au pierdut puncte fata de luna mai, potrivit unei cercetari realizate de IMAS pentru "Adevarul". Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, conduce in topul increderii cu 32,2% potrivit sondajului realizat de IMAS pentru "Adevarul" in luna iunie 2011. Urmatorul clasat este liderul PNL Crin Antonescu care intruneste 27,2% aprecieri pozitive, in timp ce presedintele PSD Victor Ponta are 23,2%. Pe locul patru se afla tot un reprezentant al Opozitiei, presedintele Senatului, Mircea Geoana (PSD) care are 14,8% cota de incredere, scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Atentie, soferi! Hotii de pe Autostrada Soarelui sunt scapati de sub control. Zeci de indivizi din localitatile de pe marginea A2 s-au "specializat" in furturi. In sase localitati din Calarasi, oamenii traiesc din jafuri. Politia e depasita. Trai pe vatrai pentru infractorii din localitatile "aliniate" pe marginea Autostrazii Soarelui. O buna parte dintre localnicii din Dragalina, Fundulea, Lehliu Sat, Dor Marunt, Ileana, Perisoru, toate din judetul Calarasi, s-au organizat in adevarate bande de talhari care fura tot ce se poate. De la gardurile care imprejmuiesc Autostrada pana la motorina din rezervoarele soferilor care stationeaza pe timpul noptii in parcari. Mai mult decat atat, hotii nu s-au dat in laturi nici cand a fost vorba sa fure din gospodariile oamenilor. De exemplu, ieri dimineata, politistii au descoperit, pe langa bunuri furate din masini, o pompa, o drujba si un scuter, scrie EVZ.

Cea mai vanata exploatare agricola din Romania. Patru guverne postrevolutionare au fost implicate in lupta pentru cele 55.600 hectare de teren care fac parte din Insula Mare a Brailei. Latifundiarii bogati din Romania roiesc si astazi in jurul celei mai mari ferme agricole din Europa. In ce consta de fapt tezaurul dintre cele doua brate ale Dunarii? In ciuda performantelor economice, exploatatia agricola "Insula Mare a Brailei" este cunoscuta romanilor mai degraba prin prisma scandalurilor politice in care a fost implicata. Aflata astazi in administrarea controversatului om de afaceri Culita Tarata, ferma dintre cele doua brate ale Dunarii scoate productii record si incheie afaceri cu firme din toata lumea, scrie Romania Libera.

Rezultate Evaluare Nationala 2011. Topul judetelor cu cei mai slabi elevi. Rezultatele la evaluarea nationala 2011 arata ca mai bine de un sfert dintre elevii care si-au incheiat studiile gimnaziale nu au reusit sa obtina nota de trecere. 27,4% dintre scolarii de clasa a VIII-a au primit note cuprinse intre 1 si 4,99, in timp ce majoritatea celor care au fost notati cu note de trecere au luat punctaj mai mic de sase. Principalul obstacol al scolarilor care din aceasta toamna se vor afla in bancile liceelor este matematica, proba la care 21% dintre acestia au primit note mai mici de cinci. Limba romana a pus mai putine probleme celor care tocmai au incheiat conturile cu scolile generale: doar 12% nu au luat nota de trecere, scrie Gandul.

Intelectualii lui Basescu se revolta. Andrei Plesu, intr-un editorial publicat astazi in ziarul Adevarul, ii face un "ultim repros" presedintelui: "A reusit sa puna intr-o situatie imposibila cativa oameni care ii sunt sincer fideli. A reusit sa-i determine sa-si sacrifice libertatea interioara, pentru a nu ridica piatra. Nu meritau. In schimb, altii au optat pentru sinceritate si ii felicit cald". Personaje ca Theodor Paleologu, Cezar Preda, Mircea Cartarescu si chiar Andreea Pora au inceput sa il taxeze pe Presedinte in mod public pentru actiunile din ultima vreme, asta dupa ce, multa vreme, acestia au fost sustinatori ai lui Traian Basescu, scrie Adevarul.

Cum au ajuns ciresele romanesti la preturi exotice. Boambele de Cotnari isi umfla pretul de doua ori pana in Italia sau Rusia si de patru pana in pietele noastre. In anii trecuti, pe la jumatatea lunii iunie, la piata, ceapa noua, salata, legaturile de marar si patrunjel se inghesuiau intr-o margine de taraba. Zeci de oboroace alimentau muntii de cirese care cresteau pe sarghie precum se umfla laptele pe foc. Se faceau cozi, iar oamenii cumparau cu sacosele. Insa, anul asta nu mai e la fel. Plang borcanele goale in camara, iar la bucatarie nu mai miroase a dulceata. Ciresele au pret de delicatese, 10 lei kilu', trufandalele s-au dat chiar si cu 15 lei, scrie EVZ.

De ce se poticneste economia. Cresterea economica din trimestrul I a fost fragila si nu a fost sustinuta de imbunatatirea interna a productiei. Comenzile noi din industrie in al doilea trimestru al anului au urmat traseul exporturilor care au incetinit ritmul de crestere. Analistii economici si reprezentantii mediului de afaceri spun ca, in primele trei luni ale anului, cresterea economica a fost foarte mica, fragila si nu a fost rezultanta imbunatatirilor conditiilor de productie interne. Drept urmare, o scadere a indicatorilor, preconizata deja de reprezentantii misiunii Fondului Monetar International la Bucuresti nu trebuie sa ne mire prea mult, scrie Romania Libera.

Ministrul Ariton, "strajerul" lui Roibu-imparat. Ministrul Economiei a refuzat sa-l inlocuiasca pe directorul de la Oltchim, char daca acesta a adus combinatul in pragul falimentului. Sef peste Ministerul Economiei, Ion Ariton ii tine spatele lui Roibu-imparat de la Oltchim. La sfarsitul anului trecut, reprezentantul Ministerului Economiei si Mediului de Afaceri in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a Oltchim SA a votat impotriva revocarii din functie a presedintelui - director general al Oltchim SA, Constantin Roibu, sub conducerea caruia compania a inregistrat rezultate negative din 2007 incoace, scrie EVZ.

BAC 2011. Alina Mungiu Pippidi: "Bacalaureatul la romana, o bataie de joc nationala". Nicolae Manolescu: "Cerinta era destul de clara, e o puturosenie generala, nimeni nu mai citeste". Alina Mungiu Pippidi, presedinta Societatii Academice Romane, critica dur felul in care au fost formulate subiectele la proba de limba si literatura romana din acest an si crede ca ele sunt ilustrarea unui vechi banc: "Cine absolva trebuie sa multumeasca scolii nu ca l-a facut om, ci ca nu l-a ruinat intelectual cu desavarsire". Potrivit ei, cerintele din acest an contin mostre de folosire improprie a limbii romane, vor sa ii "prinda ieftin pe copii in capcana", iar daca esti capabil sa le rezolvi, vei deveni, cel mult, "un aspirant la categoria critic literar roman pretios si semidoct", spune presedinta SAR, care crede ca autorii subiectelor, dar si cei care le-au validat "trebuie toti dati afara". Integral in Gandul.

Liceele "Concord", fabrici ilegale de diplome. Mii de romani obtin anual diplome de liceu si de bacalaureat in mod fraudulos, de la unitatile scolare "Concord". Acestea incalca toate regulile sistemului roman de educatie: licee fara sedii proprii, profesori platiti la negru si elevi inscrisi oricand pe parcursul anului scolar. Totul este permis la liceele "Concord" daca platesti pretul corect. Daca vom calcula doar taxa de scolarizare de 400 de euro pe an perceputa de liceele particulare "Concord", pentru un numar neoficial de 7.000 de absolventi, vom obtine venituri anuale de 2,8 milioane de euro, scrie Adevarul.

Rizea, deputatul cu Ferrari pe numele soferului. Cercetat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sub suspiciunea de fraudare a fondurilor europene, deputatul PSD Cristian Rizea a intrat, acum, si in vizorul inspectorilor Agentiei Na tionale de Integritate (ANI). Acestia au decoperit ca Rizea nu poate justifica aproximativ 300.000 de euro, ca a derulat tranzactii bancare suspecte, de aproape 1.000.000 de euro, dar il banuiesc si ca s-ar fi sustras de la plata taxelor si impozitelor. Prin urmare, "dosarul Rizea" a fost inaintat atat Curtii de Apel Constanta, cat si Oficiului pentru Spalarea Banilor si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, scrie EVZ.

Pentru noul boss FMI, Romania este o necunoscuta. Numirea ministrului de Finante al Frantei in fruntea FMI va produce cu siguranta si anumite schimbari ale politicii Fondului fata de statele europene. Ramane de vazut care va fi pozitia pe care Lagarde o va adopta fata de Romania. Dupa ce si Statele Unite si-au anuntat, inaintea sedintei board-ului FMI, sustinerea pentru candidata franceza, numirea acesteia a fost doar o formalitate; in prealabil, China, Brazilia, Rusia si statele europene isi anuntasera preferinta pentru Lagarde, in detrimentul singurului contracandidat, Agustin Carstens, guvernatorul Bancii Centrale a Mexicului, scrie Romania Libera.

Bacalaureat 2011 la Jean Monnet. Examenul la liceul copiilor de bani gata. "Ce trebuia sa fac, sa scriu din capul meu?" Primii oameni sunati dupa iesirea din probele de matematica sau istorie de la Bac erau meditatorii si apoi parintii, la liceul Jean Monnet din Bucuresti, considerat liceul preferat al copiilor oamenilor de afaceri si ai politicienilor din Romania. "Cred ca m-am descurcat bine, dom' profesor. La prezentarea unei ideologii am scris de comunism si felul in care inca mai este apreciat in ziua de astazi. La tactici de razboi medievale, am pomenit de Rovine", dadea raportul unul dintre elevi. Langa el, altul isi sunase mama si ii zicea ca, potrivit meditatorului, o sa ia o nota buna la matematica. Inconjurati de fumul gros de tigara, elevii de la Jean Monnet se contraziceau in privinta rolului jucat de Cuza in timpul Unirii sau a locului in care trebuia recurs la Pi in cutare exercitiu, scrie Gandul.

Doctorita spagara, cu 100.000 de euro din pensionari. Liliana Teodoriu a fost retinuta ieri dupa ce anchetatorii au gasit in locuinta sa banii din "cotizatiile" pensionarilor. Sefa comisiei de evaluare de la Casa de Pensii Botosani cerea ca spaga pentru aprobarea dosarelor echivalentul pensiei pe o luna. Medicul Liliana Teodoriu (52 de ani) este angajat al Casei Judetene de Pensii Botosani din anul 2001, cand a venit prin transfer de la Vaslui. De 10 ani, ea este cea care conduce comisia de evaluare a capacitatii de munca si stabileste cine poate beneficia de pensie pe caz de boala. Platita cu un salariu lunar de 2.300 de lei, doctorita a inceput sa taxeze bolnavii care intrau in comisia de evaluare, sustin sefii sai, care au inregistrat 45 de reclamatii pe numele sau numai de la inceputul anului, scrie Adevarul.

Primaria Baia Mare vrea sa construiasca un zid in jurul blocurilor cu romi. Primarul: "Nu e rasism. E ordine si disciplina!" Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, intentioneaza sa ridice un zid de trei metri inaltime in jurul unor blocuri unde locuiesc, in mare parte, cetateni romi, pe motiv ca "fac dezordine". Zidul va inconjura trei blocuri pe adresa carora se primesc, sustin autoritatile locale, "numeroase reclamatii". Constructia ar putea incepe chiar de maine si va costa, potrivit emaramures.ro, 30.000 de lei de la bugetul local. Mai mult, planurile lui Chereches nu se opresc aici: zona va fi monitorizata video in permanenta, luandu-se in calcul amplasarea unui post de politie in apropiere. Masura a stranit imediat reactii printre asociatiile care se ocupa cu drepturile romilor, acestea acuzandu-l pe primar de rasism si declarandu-si intentiile de a protesta, scrie EVZ.

Supravietuitor al Holocaustului: Am murit din cauza lipsei de libertate, pentru ca fratele mi-a fost omorat. Pentru Martin Sternin, anii '40 au insemnat internarea tatalui intr-un lagar pentru ca era rus si, prin deductie, comunist, impuscarea fratelui pentru ca era "jidan", pierderea casei intr-un bombardament si experienta din trenul mortii, la numai 15 ani. Sternin este un barbat inalt, a carui voce umple sufrageria spatioasa, dichisita cu tapiterii scumpe, statuete cu cai si mobila veche, eleganta. Dupa cateva inghitituri de vin rosu, incepe sa-si depene povestea vietii, scrie Romania Libera.

Unde se mai nasc copii in Romania. Doar in sapte judete numarul nasterilor l-a depasit anul trecut pe cel al deceselor: Bistrita-Nasaud, Brasov, Sibiu, Iasi, Suceava, Ilfov si Constanta. Potrivit Institutului National de Statistica, numarul nou-nascutilor a fost, in 2010, de 212.199, mai mic cu 10.189 fata de anul precedent. Tendinta descendenta a natalitatii se mentine. Felicia, 36 de ani, este din Bucuresti si are o fetita de un an si jumatate. "Am decis sa fac un copil dupa ce aveam o cariera asigurata, dar la o varsta la care sa nu pun in pericol sanatatea copilului pe care urma sa-l nasc", spune tanara. Potrivit unui studiu al Institutului National de Statistica (INS), in 2010, cei mai multi copii - 117.851 - s-au nascut la oras, dintr-un total de 212.199. Studiul "Natalitatea 2010" al INS arata ca scaderea natalitatii s-a produs cu precadere la sate. Astfel, daca in 2009, in mediul rural, numarul nou-nascutilor a fost de 100.524 (dintr-un total de 222.388), anul trecut cifra a scazut cu 6.176, la 94.348, scrie Adevarul.