Radu Ioanid: "Steaua Romaniei ramane la Vadim sau la Wiesel". Radu Ioanid, director la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, spune ca Justitia romana trebuie sa ia cateva decizii importante. La comemorare a 70 de ani de la masacrul evreilor care a avut loc la Iasi, intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei", Radu Ioanid, director in cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, spune ca mai exista gropi comune, similare celei descoperite anul trecut in padurile comunei Popricani. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum arata cele doua noi statii de metrou care se inaugureaza vineri. Harta traseului. Plus: Panglica va fi taiata de Boc si Boagiu. Vineri, bucurestenii vor putea folosi cele mai noi doua statii de metrou, Parc Bazilescu si Jiului, din Bucurestii Noi (nord-vestul Capitalei). Cele doua statii vor completa magistrala 4, care pana acum se intindea de la Gara de Nord la statia 1 Mai. In statia de metrou Parc Bazilescu accesul se va face atat pe scari, cat si cu liftul. "Inaugurarea oficiala va avea loc maine dimineata, de la ora 10, la statia de metrou Jiului, intrarea A. Ca punct de reper, este un supermarket in zona", a declarat, pentru gandul, Gheorghe Udriste, directorul general al Metrorex. El a precizat ca la inaugurare vor fi prezenti peste 100 de invitati, printre care premierul Emil Boc si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. "Din informatiile mele, vor participa primul-ministru al Romaniei si ministrul Transporturilor, pentru ca Guvernul a alocat fondurile pentru constructia acestor doua statii. De asemenea, vor veni directori din minister, secretari de stat, dar si constructori sau proiectanti care au contribuit la lucrari", a declarat Udriste, anunta Gandul.

Escroci in slujba statului. Sute de oameni din Caras-Severin au ajuns in pragul disperarii dupa ce firmele de recuperare a creantelor ii sufoca in permanenta cu notificari si sms-uri prin care-i anunta ca au de platit zeci de mii de euro. Altfel, ar urma sa le fie pus sechestru pe locuinte, masini si alte bunuri de valoare. Totul li se trage din perioada 2005-2008, cand au fost angajati ai firmelor lui Marius Cirpean, in prezent directorul Garzii de Mediu Caras-Severin. Ca sa-si poata sustine financiar campania electorala pentru Primaria Bocsa, din iulie 2009, Cirpean a ales sa imprumute bani de la banca. Nu in nume propriu insa, ci contractand credite de nevoi personale pe numele tuturor angajatilor celor doua firme ale sale, SC Construct Cement si SC Darius si Rares, informeaza Adevarul.

Contrabanda pe Dunare - 7 milioane la un transport. O nava fluviala sub pavilion sarbesc a fost blocata ieri de procurori langa Giurgiu. Transportul, de 1.000 tone de motorina pentru contrabanda, a produs o paguba la buget de 7 milioane euro. Nava Jasmine, sub pavilion sarbesc, depistata cu o incarcatura de 1.000 tone de motorina Euro 5 destinata contrabandei, a fost sechestrata ieri de procurorii DIICOT la Giurgiu, in urma unei anchete care vizeaza o frauda la bugetul de stat la 7 milioane euro euro. Transportul petrolier indisponibilizat la Giurgiu venea din Ucraina si se facea sub patronajul unei grupari infractionale transfrontaliere din care faceau parte afaceristi romani, ucraineni si sarbi. Potrivit procurorilor DIICOT, in perioada noiembrie 2010 - iunie 2011, membrii gruparii coordonate de administratorii firmei DG Petrol au obtinut profituri ilegale colosale, prin introducerea in mod ilegal pe teritoriul Romaniei a 15.000 tone de motorina care au scapat de plata taxelor vamale, scrie Romania Libera.

Valoarea spagii in Romania este de 3 miliarde de euro pe an. Vezi cum se imparte, pe categorii. Diversele, neincetatele si desele monitorizari sau studii europene ce au ca scop radiografierea starii de coruptie in tarile Uniunii Europene ajung la concluzii care trimit Romania in lumea a treia a spagarilor. Faptele grave, sumele puse in joc, frecventa cazurilor, dar si pedepsele prea blande sau inexistente au impins tara noastra pe primele locuri intr-o ierarhie a celor mai corupte state europene. De fapt, cand e vorba de coruptie in UE doar noi si bulgarii suntem luati de urechi. Cel mai des si cel mai zdravan. Se poate da vina pe conjuctura geo-politica, pe metehnele incetatenite in Balcani, pe saracie. Problema este insa ca nu exista nici vointa. Multi dintre spagarii dovediti si arestati, scapa repede de inchisoare, pedeapsa nefiind un exemplu in indreptare, ci dimpotriva. ￯Risc, dau si eu un tun. Daca pic, stau putin la , dar cand ies sunt un om facut", acesta este motto-ul spagarilor romani a caror armata este tot mai numeroasa si mai haina, anunta Vertical News.

Omagiu Conducatorului iubit: Dan Voiculescu ofera romanilor "decenii de impliniri marete". La sase ani de la deschiderea postului de televiziune Antena 3, angajatii s-a strans intr-un studiou si s-au sarbatorit. Pentru fanii acestui post de televiziune, emisiunea ar fi disparut repede din memorie, ea avand si multe momente destul de plictisitoare. Ea a intrat insa in antologia mediilor din perioada contemporana printr-un film care il omagiaza pe Dan Voiculescu. Acest film dureaza cinci minute si este parca rupt din "Epoca Ceausescu". Dan Voiculescu este prezentat ca o perfectiune. Din primii lui ani de viata se arata faptul ca a jucat hochei, sugerandu-se ca din aceasta activitate "a inteles ca duritatea nu exista numai in sport". Profilul lui moral este schitat din cuvinte obosite, sosite neatinse din epoca de aur, informeaza EVZ.

Evaluare Nationala 2011. Povestea elevei care de la patru ani nu a luat decat nota 10. "Sa spun ca stau mult pe Facebook si ma joc si mai mult pe calculator"? Optsprezece dintre elevii bucuresteni de clasa a opta au media 10 dupa gimnaziu si evaluarile nationale. Acest lucru inseamna ca au avut numai medii de 10 in clasele V - VIII si au luat numai 10 la probele din cadrul evaluarilor nationale, ceea ce le permite sa opteze linistiti pentru orice liceu in aceasta tara. Printre ei se numara si Andreea Bulea, eleva la scoala numarul 79 "Academician Nicolae Teodorescu". Spune ca nu s-a omorat invatand, dar a avut noroc de profesori care au stiut sa o motiveze si parinti care au sustinut-o. Avand cale deschisa catre orice liceu, criteriile ei de alegere, acum, tin de distanta fata de casa, mai degraba decat de prestigiul liceului, scrie Gandul.

Dumitru Sechelariu revolutionar: "Sunt un detinut politic in propria mea curte". La Revolutie, Sechelariu a tinut un discurs de la balconul Comitetului Judetean, unde a subliniat ca populatia trebuie sa colaboreze cu organele de Militie. Tot Dumitru Sechelariu a fost cel care a dezarmat Securitatea din Bacau, protejand-o astfel de mania zvonurilor alarmiste. Relatiile lui Sechelariu cu Securitatea si cu Militia dau nastere la semne de intrebare. Inainte de Revolutie mergea in excursii in Germania comunista, era administratorul unei sali de jocuri de noroc si avea cativa prieteni intre ofiterii de rang inalt din Ministerul de Interne, anunta Adevarul.

Salarii de mii de euro pentru directorii de la stat. Actualii executivii din companiile de stat vor fi schimbati de la 1 ianuarie 2012. Recrutarea noilor manageri incepe din august. Pentru a recruta si angaja noi manageri si directori in intreprinderile de stat, potrivit prevederilor scrisorii de intentie cu Fondul Monetar International, guvernantii vor trebui sa modifice legislatia. Mai precis Ordonanta de Urgenta nr. 3 din 2011, ce stabileste anumite "plafoane privind indemnizatiilor conducatorilor de unitati de stat". Nu de alta, dar remunerarea managerilor care vor fi recrutati si adusi la conducerea companiilor de stat se face in functie de cifra de afaceri a companiei, informeaza Romania Libera.