Islanda: Tigarile ar putea fi cumparate doar din farmacii, pe baza de reteta. Islanda intentioneaza interzicerea comercializarii tigarilor in magazine, acestea urmand sa fie cumparate din farmacii, exclusiv pe baza de reteta. Potrivit unei noi legi, medicii vor trebui sa ii ajute pe fumatori sa renunte la acest viciu, prin intermediul tratamentelor sau a programelor educationale. In cazul in care nu vor obtine rezultate favorabile, doctorii le vor putea prescrie retete pentru tigari pacientilor. Farmarcistii vor putea sa vanda tigari numai persoanelor de peste 20 de ani care primesc ajutor din partea medicilor. Masura face parte dintr-un plan pe 10 ani prin care fumatul urmeaza sa fie interzis in locurile publice, precum si in masinile unde se afla copii, scrieGuardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

SUA acuza serviciile secrete pakistaneze de asasinarea unui jurnalist "incomod". Oficiali ai administratiei Obama considera ca serviciile secrete din Pakistan ar fi ordonat uciderea unui jurnalist pakistanez care a scris articole critice despre infiltrarea militantilor in operatiunile militare ale tarii, scrieNew York Times.

Dublu atentat in Irak: 35 de morti, 28 de raniti. Cel putin 35 de oameni au fost ucisi, iar alti 28 au fost raniti intr-un dublu atentat comis, marti, in orasul Taji, situat la 15 kilometri nord de capitala irakiana, Bagdad. Exploziile au avut loc in apropierea unei cladiri guvernamentale, scrieThe Telegraph. Purtatorul de cuvant al Comandamentului pentru operatiuni de la Bagdad, a declarat ca cele doua atentate, unul cu masina-capcana si altul cu bomba, au avut loc simultan la un birou care emite carti de identitate si la sediul Consiliului Municipal. Potrivit oficialilor militari americani, media atacurilor de acest fel in Irak este de 14 pe zi. Numai in luna iunie si-au pierdut viata in asemenea atacuri cel putin 155 de civili, 77 de politisti si 39 de militari.

In contextul in care Statele Unite se pregatesc sa-si retraga trupele pana la sfarsitul anului, irakienii sunt ingrijorati de fatul ca statul lor devine din ce in ce mai autoritar, coruptia este larg raspandita, iar actele de terorism sunt foarte des, scrie Sean Kane, pentruCouncil of Foreign Relations.

Maroc: Manifestatii pro-democratie in Rabat, dupa referendumul pentru o noua Constitutie. Mii de activisti pro-democratie au manifestat in capitala Rabat pentru a cere mai multa responsabilitate din partea guvernului, la o zi dupa ce o majoritate covarsitoare a marocanilor au votat in cadrul unui referendum in favoarea elaborarii unei noi Constitutii, prin care regele promite sa extinda libertatile, scrieAssociated Press. Noua Constitutie va acorda mai multe drepturi femeilor si minoritatilor, explicaUSA Today.