Dupa mai bine de un an, Turcia si Israelul nu au ajuns inca la un acord in legatura cu "episodul Mavi Marmara". Turcia si Israel nu au ajuns inca la un acord, dupa mai bine de un an de discutii in cadrul anchetei desfasurate de catre ONU cu privire la atacul soldatilor israelieni asupra navei turcesti Mavi Marmara, care transportau ajutor umanitar populatiei din Gaza, pe data de 31 mai 2010. Niciuna dintre cele doua tari nu a semnat raportul ONU ce va fi inmanat joi Secretarului General al Natiunilro Unite, Ban Ki-moon, potrivit unei surse care a solicitat anonimatul. Inca nu au fost pe deplin clarificate circumstantele incidentului din mai 2010, cand sapte activisti turci si-au pierdut viata, cateva zeci de persoane au fost ranite si circa 700 de participanti au stat blocati in portul Ashdod, vreme de 36 de ore, informeaza AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

David Cameron: 500 de militari britanici vor parasi Afganistanul anul viitor. Primul-ministru britanic, David Cameron, adopta o abordare mai prudenta decat Casa Alba, anuntand ca Marea Britanie va retrage din Afganistan doar 500 de militari anul viitor. Decizia vine la doua saptamani dupe ce presedintele american Barack Obama a declarat ca intentioneaza sa retraga 33.000 de militari pana in toamna anului 2012, scrie The Guardian.

Siria: Violente pe strazile din Hama. Fortele de securitate siriene au ucis cel putin 12 protestatari anti-guvernamentali si au ranit peste 40, miercuri, in orasul central Hama. Opozitia siriana a primit o invitatie din partea guvernului Assad, pentru a participa la un asa-numit dialog national programat pentru saptamana viitoare, scrie The Wall Street Journal. Hama, care a mai trecut printr-o represiune brutala ordonata de catre tatal lui Assad la inceputul anilor 1980, a devenit un centru-cheie in care se desfasoara protestele pasnice ale opozitiei, scrie New York Times. Franta a solicitat Organizatiei Natiunilor Unite sa adopte o pozitie mai puternica impotriva lui Assad. Potrivit grupurilor pentru drepturile omului, cel putin 500 de persoane au fost retinute in Siria in ultimele zile, scrie Reuters. Intr-un nou raport, Amnesty International a acuzat Siria de crime impotriva umanitatii si detentie arbitrara, scrie BBC.

Analiza:

Violentele comise de catre trupele loiale lui Assad i-au determinat pe mii de sirieni sa fuga in Liban si Turcia. Surse din tara descriu opozitia in crestere ca fiind un sistem bazat pe nepotism si politie secreta, scrie Der Spiegel.

Regimul lui Assad este in pericol si desi "moartea" acestuia ar declansa violenta pe termen scurt, un guvern mai bun ar aparea in cele din urma, sustine The Economist.

Cat castiga angajatii Casei Albe. Douazeci si unu de membri de top ai staff-ului Casei Albe castiga salariul maxim de 172.200 de dolari pe an, adica 14.350 de dolari pe luna, potrivit unui raport anual privind veniturile angajatilor, facut public pe site-ul institutiei. Incepand din anul 1995, Casa Alba trimite Congresului un raport anual prin care face publice functiile si salariile angajatilor. Anul acesta, sumele sunt aceleasi ca la inceputul mandatului lui Barack Obama, care a dispus inghetarea tuturor salariilor. Mai mult de 100 dintre cei 454 de membri ai staffului castiga peste 100.000 de dolari anual. Printre cei mai bine platiti anagajati se afla seful de personal, Bill Daley, consilierul Valerie Jarret, consultantul antiterorism John Brennan si purtatorul de cuvand Jay Carney, cu totii avand un salariu lunar de 14.350 de dolari. Vezi un tabel cu functiile si salariile angajatilor Casei Albe.

Cat castiga cel mai bine platit bugetar american, psihiatru la o inchisoare. Psihiatrul-sef al unei inchisori din California a fost cel mai bine platit bugetar din Statele Unite ale Americii in anul 2010, potrivit cifrelor de salarizare facute publice, miercuri, informeaza Bloomberg. La salariul de 235.740 de dolari pe an s-au adaugat diverse sporuri, astfel ca medicul psihiatru a castigat anul trecut 777.423 de dolari. Noua dintre cel mai bine platiti zece bugetari din SUA castiga fiecare cate aproximativ 500.000 de dolari pe an. Sase dintre acestia sunt doctori sau medici dentisti care lucreaza pentru administratia penitenciarelor.

In scolile din California s-ar putea studia "istoria homosexualitatii". California ar putea deveni primul stat american care va introduce in curriculum-ul scolar o materie referitoare la contributiile pozitive ale homosexualilor si lesbienelor la istoria Statelor Unite, scrie The Guardian. Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, trebuie sa decida daca este dispus sa indure criticile grupurilor religioase si conservatoare si sa aprobe un proiect de lege care se bucura de sprijinul ambelor camere ale ansamblului de stat. Daca Brown va aproba proiectul de lege, manualele scolare vor fi rescrise si intregul curriculum de stiinte sociale va fi modificat, pentru a include o istorie a homosexualitatii, lesbianismului, bisexualitatii si a transgenderismului. Brown are la dispozitie 12 zile pentru a-si face cunoscuta decizia. In scolile publice din California invata aproximativ 6,2 milioane de copii. Citeste integral.