Guvernele municipale Chinei ar putea avea datorii ascunse, ipoteza care ameninta sa stopeze cresterea economica a natiunii in urmatorii ani. Saptamana trecuta, auditorul national al Chinei a avertizat in privinta pericolelor datoriei publice locale. Deoarece cresterea economica a statului chinez a reprezentat unele dintre motoarele constante ale economiei globale in ultimii ani, orice incetinire semnificativa in aceasta tara ar avea repercusiuni internationale grave, scrie New York Times.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Franta: Cutremur de 5,2 grade in apropiere de Marsilia si Corsica. Un cutremur puternic, care nu a provocat pagube materiale si victime, a fost resimtit joi noapte pe insula Corsica din Marea Mediterana si in Marsilia, conform autoritatilor franceze. Cutremurul cu intensitatea de 5,2 grade pe scara Richter a avut epicentrul la 95 de kilometri vest de Ajaccio. Desi s-au inregistrat numeroase apeluri la numarul de urgenta, 1.200 in Corsica si 100 in Marsilia, nu exista momentan raniti sau pagube materiale. Potrivit autoritatilor, un seism de mica intensitate s-a simtit si in noaptea de miercuri la Ajaccio si Nisa, scrie AFP.

Belarus: Lukasenko vrea sa trimita Uniunii Europene toti prizonierii politici. Presedintele Belarusului Aleksandr Lukasenko a declarat joi ca este gata sa predea toti detinutii politici Uniunii Europene, daca reprezentantii UE sunt de acord sa-i primeasca. Acesta a adaugat ca este pregatit sa ii deporteze oricand, daca Europa va accepta propunerea sa. Liderul din Belarus a respins propunerea ministrului de externe polonez, care in schimbul consultarilor pentru iesirea tarii din criza a cerut eliberarea tuturor detinutilor politici. Belarusul se afla intr-o criza economica si poltica fara precedent in ultimele luni, cu proteste tot mai intense impotriva conducerii autoritare de 17 ani a lui Lukasenko, tara ajungand la o depreciere cu 36% a monedei nationale, anunta Ria Novosti.

Francezii sunt impotriva candidaturii lui Dominique Strauss-Kahn la alegerile prezidentiale. Majoritatea francezilor nu sunt de acord ca socialistul Dominique Strauss-Kahn, acuzat de tentativa de viol, sa candideze la alegerile prezidentiale din Franta in 2012, conform sondajelor efectuate in ultimele zile. Studiul efectuat de Les Echos a aratat ca 62% dintre francezi nu sustin ca fostul sef al Fondului Monetar International sa fie desemnat pentru alegerile prezidentiale din partea Partidului Socialist. Un alt sondaj realizat de Le Figaro il desemneaza pe DSK in urma lui Francois Hollande, dar inaintea presedintelui partidului Martine Aubry si a lui Segolene Royal. Ambele sondaje de opinie au fost efectuate pe esantioane de cate 1.000 de persoane. Ipoteza revenirii lui Dominique Strauss-Kahn, favorit pentru alegerile prezidentiale din Franta inainte de arestarea sa, a reaparut in urma eliberarii conditionate din data de 1 iunie, informeaza AFP.

Raid aerian NATO in Afganistan: 11 civili morti. Unsprezece civili afgani au fost ucisi intr-un raid aerian NATO care a vizat o cladire din provincia Khost, anunta autoritatile locale. Forta NATO din Afganistan a recunoscut, fara a oferi vreun bilant, ca a ucis "neintentionat" membrii unei familii de insurgenti, in cursul unei operatiuni sub comandament afgan. "Suntem la curent cu incidentul", a declarat Mubarez Zadran, purtatorul de cuvant al guvernoratului din Khost. Potrivit sefului politiei locale, Sardar Mohamad Zazai, avioanele NATO au atacat cladirea pentru ca din interior se trageau focuri de arma. Serviciile de securitate il cautau pe liderul unei grupari insurgente, dar au fost atacate cu rachete si focuri de arma, solicitand sustinere aeriana, scrie CNN.

Berlusconi: Nu am fost de acord cu interventia NATO in Libia. Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat joi ca el nu a fost de acord cu interventia NATO in Libia, dar a trebuit sa o accepte, recunoscand in acest fel disensiunile din cadrul aliantei legate de incercarea de indepartare a lui Muammar Gaddafi. "Am fost nevoit sa accept votul din Parlament, dar am fost si sunt impotriva acestei interventii, al carui deznodamant nu este cunoscut de nimeni", a anuntat Berlusconi. O parte din avioanele NATO care bombardeaza Libia decoleaza de la bazele aeriene militare din Italia. Avioanele de razboi NATO au bombardat Libia cu acordul ONU, dar alianta se afla intr-un mare impas din cauza costurilor ridicate ale operatiunilor si a lipsei rezultatelor decisive, dupa mai bine de trei luni, anunta Reuters.

Negocierile pentru mentinerea trupelor americane in Irak dupa 2011 continua. Statele Unite ale Americii si Irakul negociaza pentru mentinerea unui numar de trupe militare americane in Irak dupa finalul anului 2011, a declarat joi amiralul SUA Mike Mullen. Oficialii americani au demarat discutiile cu Irakul in urma cu mai multe luni, chiar daca acordul semnat in noiembrie 2008 intre Washington si Bagdad prevedea retragerea tuturor trupelor SUA pana la sfarsitul anului 2011. O posibila extindere a acestei perioade nu este pe placul majoritatii irakienilor. "Negocierile sunt in curs de desfasurare, dar foarte complicate", a adaugat Mullen. Principala problema a negocierilor o reprezinta numarul soldatilor care vor ramane in Irak, dupa ce administratia Obama a propus 10.000 de militari. Miscarea Moqtada Sadr a amenintat reluarea luptelor armate impotriva americanilor in vazul in care acestia nu vor parasi in totalitate Irakul la sfarsitul anului. Premierul irakian Nouri al-Maliki a solicitat un dialog national pentru rezolvarea aceste probleme sensibile din punct de vedere politic, pe care a trimis-o Parlamentului pentru solutionare, informeaza AFP.