Sfarsitul imbogatitilor ilegal ai tranzitiei e aproape. In cazul celor condamnati definitiv, judecatorii vor avea mana libera pentru a hotari daca cer sau nu confiscarea averilor. Daca legea trece de parlament, la bugetul statului vor reveni sute de milioane de euro. Daca va fi votata de Parlament, legea confiscarii averilor acumulate ilegal va fi aplicata exclusiv infractorilor condamnati definitiv. Intr-o prima forma, proiectul a fost aprobat miercuri de guvern. Reprezentantii PSD au anuntat, in mod surprinzator, ca vor sustine proiectul, renuntand astfel la initiativa proprie. Forma propusa de Executiv prevede ca, in cazul proxenetilor si al traficantilor, inclusiv al celor condamnati pentru fapte de coruptie sau pentru infractiuni economice, judecatorul poate dispune confiscarea intregii averi a celui in cauza, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Bucurestiul va fi iluminat stradal cu lampi solare. Becurile de iluminat public vor fi inlocuite in Bucuresti cu lampi solare. Noul sistem de iluminat public a fost deja experimentat pe strada Matei Basarab din Capitala. Inlocuirea becurilor cu lampi solare reduce costurile de cheltuieli si consum cu 30 la suta. Potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru un cartier cu mai multe parcuri sau zone de agrement costurile pentru introducerea sistemului de iluminat pe baza de lampi solare este in medie de aproximativ 2,5-2,7 milioane de lei. Specialistii din cadrul Primariei Capitalei sustin ca noul sistem de iluminat pe baza de lampi solare presupune montarea unor stalpi pe marginea trotuarelor la care se ataseaza, in partea superioara, un panou fotosolar, anunta Gandul.

Minunatele aventuri ale romilor si ale caprelor frantuzesti. In inima Transilvaniei, cateva familii de romi au descoperit ca lucrul la coada caprei e mult mai profitabil si mai lipsit de colesterol decat munca la coada vacii, de exemplu. Romii din satul sibian Nemsa s-au pomenit intr-o zi ca o fundatie americana ii roaga sa le dea gratis niste capre frantuzesti foarte scumpe, care dau de doua-trei ori mai mult lapte decat caprele normale si pe deasupra mai sunt si cuminti si pupacioase. Vestea s-a raspandit ca fulgerul in tot satul. Tot ce trebuiau romii sa faca era sa aiba grija de ele si sa le dea saracilor mai departe, tot gratis, cate capre au primit. Dupa ce pasau darul, erau liberi sa faca ce vor ei cu animalele, informeaza Adevarul.

Au fost Bratianu si Carol I "slugi la rusi"? Istoricii rusi si romani au viziuni complet diferite asupra istoriei comune. Relatiile dintre Romania si Rusia sunt mai incordate ca niciodata in ultimii ani. Iar tensiunile diplomatice nu fac altceva decat sa arate ca problemele au radacini mult mai adanci. I storicii specializati in mentalitati colective spun ca schimburile dure de replici dintre oficialii romani si rusi nu sunt decat o escaladare episodica a unor mari tendinte care au o vechime seculara. Una dintre aceste radacini este reprezentata de Razboiul de Independenta din 1877 - 1878, urmat de tratatele de pace de la San Stefano si Berlin. Aceste episoade sunt complet diferit interpretate de istoricii romani si de cei rusi, scrie Romania Libera.

Camerele video la Bacalaureat 2011: Ping-pong intre inspectorate si primarii. Instalarea camerelor de supraveghere costa cateva zeci de mii de lei, bani pe care scolile nu ii au. Primariile, la randul lor, se spala pe maini, mai ales ca nicio lege nu ii obliga sa aloce fonduri pentru asa ceva, iar simpla recomandare a unui ministru nu mobilizeaza pe nimeni. La prima sesiune a Bacalaureatului, camerele au lipsit in zece judete, iar pentru ca lucrurile sa se schimbe cineva trebuie sa-si asume costurile. Inspectorul scolar general din Teleorman, Constantin Amarie, este convins ca la sesiunea din toamna vor exista camere in toate scolile. Conform calculelor inspectorului, pentru prima sesiune ar fi fost nevoie de 50.000 de lei pentru cumpararea camerelor, a cablurilor si a altor materiale necesare pentru a asigura supravegherea video, anunta EVZ.

RomaniaDA. Povestea lui Father John, americanul convertit la ortodoxism si devenit preot la Biserica Rusa: "In Romania e mail multa libertatea decat in America". "Romanii sunt mai liberi ca americanii, aici poti discuta cu politistul ca oamenii. Poti sa iesi din masina, sa faci o gluma, nu trebuie sa stai nemiscat cu mainile pe volan si sa arati frica", spune Father John, asa cum este cunoscut la Biserica Rusa din Capitala parintele John Downie, americanul devenit preot ortodox. Intr-un interviu pentru gandul, parintele vorbeste despre Romania de astazi, dar si despre tara pe care a vazut-o in urma cu zece ani cand a ajuns prima data la Otopeni, despre superstitiile romanilor "de la baba citire", dar si despre taina botezului pe care a primit-o la Sfantul Munte de la un staret ortodox. " Imi voi aminti botezul toata viata. De multe ori ma rog lui Dumnezeu sa simt ce am simtit in momentul in care m-am botezat, macar o zi sau doua inainte sa mor", informeaza Gandul.

Radu Vasile, prim-ministru al Romaniei (1998-1999): "Traian Basescu a ratat intrarea in istorie". Fostul premier Radu Vasile spune ca actualul presedinte este un om politic valoros, insa ii reaminteste ca nu poate ramane in amintirea oamenilor fara un proiect viabil. Recesiune economica, nesfarsite scandaluri politice si o mineriada ce se putea transforma intr-un adevarat razboi civil - sub astfel de vremuri a guvernat Radu Vasile, la sfarsitul anilor '90. Mandatul sau, incheiat prin interventia presedintelui Emil Constantinescu, apreciata de catre unii juristi drept neconstitutionala, a facut trecerea de la pitorestii ani postrevolutionari la o perioada de relativa stabilitate economica. Radu Vasile priveste in urma cu detasare si vorbeste cu pasiune despre viitor. Invitatul "La masa Adevarului" din aceasta saptamana, istoric de profesie, atrage atentia asupra faptului ca romanii, si mai ales clasa lor politica, nu invata din greselile trecutului, scrie Adevarul.

Cele trei plaje secrete de langa Bucuresti. Daca nu aveti timp sau bani sa mergeti pe litoralul romanesc, malul Dunarii poate fi varianta ideala pentru petrecerea unui weekend in timpul verii. RL va prezinta trei plaje mai putin cunoscute, aflate la maximum 60 de kilometri de Bucuresti. Trebuie sa faci pe detectivul ca sa gasesti plajele de pe malul Dunarii. Nici vorba de indicatoare, trebuie sa te bazezi numai pe localnici. Ajunsi in orasul Giurgiu, suntem indrumati spre piciorul "podului prieteniei". "Acolo veti fi uimiti!", suntem asigurati. O luam spre locul cu pricina. Nu e nici un indicator spre plaja. Ne despartim la un moment dat de drumul spre vama, urmand o cale ingusta, betonata. Traversam un podet, vedem in dreapta un canal, dominat de mal si gunoaie, in care isi afunda unditele pescarii, si ne avantam spre necunoscut, anunta Romania Libera.