Nemultumitului i se ia Bac-ul. Cel putin 17 elevi care luasera examenul in prima instanta si au incercat sa isi mareasca nota au picat examenul dupa contestatii. Rata de promovare la nivel national a crescut dupa contestatii (potrivit datelor aflate la dispozitia Adevarul inainte de inchiderea editiei) cu putin peste un procent. Proportia candidatilor care au picat Bacalaureatul dupa contestatii ramane aproape neschimbata, la fel cum s-a intamplat si in ultimii ani. Mai mult de jumatate dintre elevii care au dat examenul l-au picat, rata de promovare fiind, potrivit datelor detinute inainte de inchiderea editiei, de aproximativ 45 de procente si jumatate. In aceste conditii, aproximativ 115.000 de candidati sunt asteptati la sesiunea a doua, probabil cea mai importanta sesiune de toamna a acestui examen sustinuta vreodata, scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Isteria anti-Basescu il poate face KO pe Lucian Bute. O parte din media romaneasca a politizat gala Bute-Mendy, atacand contractul incheiat de ministerul condus de Elena Udrea si organizatorul galei de la Bucuresti, firma lui Rudel Obreja, prin care se promoveaza Romania ca destinatie turistica si brandul national turistic.Acest contract, pe care-l prezentam in continuare, nu are in el nimic oneros sau ilegal, costurile negociate fiind mult sub pretul real al pietei de publicitate. Exista temeri in randul specialistilor ca aceasta campanie media furibunda ar putea afecta prestatia lui Lucian Bute in meciul de astazi. Regretabil este ca initiatorii ei au pus in umbra marele eveniment, fara a se gandi vreun moment la Lucian Bute, marele sportiv care si-a dorit atat de mult sa boxeze in fata fanilor din Romania. Integral in EVZ.

Kremlinul recunoaste vina mafiei kaghebisto-juridice. Un raport publicat de Consiliul Prezidential pentru Drepturile Omului acuza responsabili din Ministerul de Interne, Serviciul Federal de Securitate (FSB, fost KGB) si Procuratura de torturarea si asasinarea in inchisoare a avocatului Serghei Magnitki. Un grup de senatori americani a introdus, luna trecuta, in Congres Sergey Magnitsky Rule of Law Accountability Act, o lege care interzicerea accesul pe teritoriul Statelor Unite si blocarea conturilor in bancile americane a 60 de oficiali rusi de rang inalt implicati in asasinarea avocatului Serghei Magnitki si in musamalizarea cazului. Magnitki, 37 de ani, a lucrat pentru compania de investitii britanica Hermitage Capital, cea mai mare din Rusia la un moment dat, in domeniul taxelor si impozitelor. Integral in Romania Libera.

"Hocus-pocus" cu ucenicul - scamator, Iozefini junior. E mai degraba anost. Zice ca e artist "magician", dar, vazut de aproape, e un banal scamator, pe stil vechi. Chestie de gusturi. Unei persoane cu umor, numerele sale de "magie", corecte de altfel, ii starnesc un zambet compatimitor. Confratii sai tineri spun ca a imbatranit devreme. A fost constiincios, dar i-a lipsit farama geniului. Taica-sau a fost mare, iar el a incearcat sa-l imite. A izbutit sa-i preia numele de scena, post-mortem. Pe cel de familie nu l-a avut deloc. Bani castiga destui si se incapataneaza sa se creada un maestru al prestidigitatiei in timp ce, recunoaste, principala sa ocupatie e distractia copiilor si entertainmentul la nunti si botezuri. Nici circar nu mai e. La 42 de ani, traieste de pe urma gloriei ilustrului sau predecesor. In buletin il cheama Leonard Alexandriuc. Pe cartea de vizita scrie: Iozefini. Reportaj integral in EVZ.

"La Fundeni se vand organe ca la piata". Jurnalistii ADS Bucuresti au descoperit reteaua vanzatori de organe - cumparatori - cadre medicale. In spital se invartesc afaceri de zeci de mii de euro. Businessurile pornesc de la un anunt pe internet sau de la traficanti-intermediari, care-si agata clientii disperati sa cumpere un rinichi sau o bucata de ficat chiar pe holurile spitalului. "Doamna asistenta, sunt disperata, cum gasesc un donator? Asa trebuie sa vorbiti cu asistentele de la Spitalul Fundeni. Nu trebuie sa asteptati pe lista. Va fac asistentele intrarea pentru ca ele manuiesc listele de asteptare pentru transplant", spune Richard Chiriac (34 de ani), un bucurestean care anul trecut si-a vandut pe 14.500 de euro rinichul drept. Reportaj integral in Adevarul.

Scandal de spionaj fara precent in Ungaria cu "urme rusesti cu miros de petrol". Agentia de presa rusa Regnum News analizeaza scandalul "fara precedent" de spionaj dupa caderea comunismului in Ungaria, speculand ca fostul premier Ferenc Gyurcsany si actualul premier al Rusiei, Vladimir Putin, ar fi printre tintele recentelor actiuni impotriva fostilor sefi ai serviciilor secrete din Ungaria, scrie politics.hu. Lajos Galambos, seful serviciului de contraspionaj din Ungaria (Nemzetbiztonsagi Hivatal /NBH/) intre iulie 2004 si mai 2007, se afla in arest la domiciliu. Decizia a fost luata de Parchetul militar ,la sfarsitul lunii iunie, aminteste Regnum News intr-o ampla sinteza a presei ungare din ultima saptamana, citata de Agerpres. Trei zile mai tarziu, au fost arestati si generalul de brigada (r) Sandor Laborc, cel care i-a succedat la sefia NBH lui Galambos, si Gyorgy Szilvasy, fost ministru al securitatii nationale intre 2007 si 2009, in cabinetul fostului premier socialist Ferenc Gyurcsany. Galambos Lajos, general-maior (r), fusese, la randul sau, numit in post de fostul premier socialist al Ungariei, Peter Medgyessy, scrie Romania Libera.

Seful Inspectoratului Scolar Galati face dezvaluiri soc: "Pana acum, diploma de Bac se vindea cu 2000 de euro bucata!" Doru Rezmerita, inspectorul general scolar de Galati, este cel care a cerut de fapt introducerea camerelor de supraveghere la examenul de Bacalaureat. El afirma ca aceasta masura a pus capat fraudelor. In aceasta seara, profesorul Doru Rezmerita, seful Inspectoratului Scolar Galati, a socat efectiv prin declaratiile sale legate de examenul de Bacalaureat. "Eu sunt cel care a propus ministrului Funeriu introducerea sistemului, dupa ce un sondaj de opinie facut printre candidatii de anul trecut a aratat ca peste 50% dintre acestia cred ca la Bac se copiaza si ca rezultatele sunt astfel trucate. Am implementat sistemul de supraveghere la sesiunea din toamna trecuta si a avut succes", a declarat Rezmerita, citat de Adevarul.

Ce contine contractul incheiat de Elena Udrea cu firma lui Rudel Obreja: promovarea brandului turistic la meciul dintre Bute si Mendy costa 1,93 de milioane de euro, fara TVA. Ministerul Dezvoltarii si Turismului va plati 1,93 de milioane de euro pentru promovarea brandului turistic al Romaniei cu ocazia galei de box unde Lucian Bute isi va apara titlul de campion mondial impotriva lui Jean Paul Mendy. Banii provin din fonduri europene destinati promovarii brandului turistic. Ei vor reveni firmei organizatoare a galei, Europlus Computers, detinuta de presedintele Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja. Suma va fi platita integral numai daca sunt respectate toate prevederile contractuale, scrie Gandul.

Povestea celui mai puternic judecator din Uniunea Europeana. In urma cu cateva zile, englezul Sir Nicolas Bratza a fost ales in fruntea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), intr-un context european destul de tensionat, dupa cum atrage atentia presa britanica. Anglia are divergente cu Curtea, din cauza acordarii dreptului de vot pentru detinutii englezi. Chiar si liberalii britanici au criticat CEDO pentru ca incearca sa se amestece in afacerile interne ale tarii, noteaza Daily Mail, in editia electronica. Principalul militant pentru primirea acestui drept este criminalul John Hirst, care, in 1979, si-a macelarit proprietareasa cu un topor si a stat in inchisoare 30 de ani. Vezi aici un video despre activitatea si viata lui Hirst. Integral in Romania Libera.

Ai lu' Moromete: "Aia de picara Bacu' sa vina la coasa, da-i dracu'!" Barbatii din comuna Morometilor, Silistea Gumesti, ii acuza de lipsa de interes pe "fii satului" care n-au absolvit Bacalaureatul si isi freaca mainile de bucurie ca acum vor avea oameni de luat la coasa. Daca in romanul lui Marin Preda, Niculae Moromete ar fi facut orice pentru a merge la scoala, acum, la peste sapte decenii, copiii din satul sau fug de scoala ca dracu' de tamaie. In urma cu mai bine de trei sferturi de secol, cand Achim nu se mai intorcea cu oile de la Bucuresti, iar Paraschiv si Nila fugeau cu caii, Moromete vindea din pamant sa-si cumpere alta pereche de bidivii si sa-l dea pe Niculae la scoala. Reportaj integral in Adevarul.