Egipt: Explozie puternica la un gazoduct ce alimenteaza Israelul si Iordania. O "explozie puternica" a avut loc la gazoductul egiptean ce alimenteaza Israelul si Iordania, in noaptea de luni spre marti, potrivit agentiei oficiale de presa MENA, care sugereaza ca incidentul ar fi survenit in urma unui atac. Explozia s-a produs in apropierea orasului Al-Arish din nordul Peninsulei Sinai. Flacarile au atins pana la zece metri in inaltime. Pana la aceasta ora nu se stie cine a fost responsabil pentru incident si nici ce tip de explozibil a fost folosit. Acesta a fost cel de-al patrulea atac asupra conductei de la inceputul lunii februarie. Cel mai recent a avut loc pe data de 4 iulie. Exploziile anterioare, de pe 5 februarie si 27 aprilie, au provocat sistarea livrarii de gaze catre cele doua tari timp de mai multe spatamani. Conducta este condusa de compania egipteana Gasco, filiala a companiei nationale de gaze Egas, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Obama catre Medvedev: "Suntem gata sa sprijinim medierea Rusiei in Libia". Statele Unite sunt pregatite sa sprijine negocierile pentru o tranzitie spre democratie in Libia, cu conditia ca Muammar Gaddafi sa renunte la putere, i-a spus, luni, presedintele american Barack Obama omologului sau rus, Dmitri Medvedev, in cadrul unei convorbiri telefonice, scrieMSNBC. Potrivit unei declaratii emise de catre Casa Alba, "Obama i-a multumit presedintelui Medvedev pentru eforturile Rusiei de a media conflictul din Libia si a subliniat ca SUA sunt gata sa sprijine negocierile care ar duce la o tranzitie democratica in Libia, in cazul in care Gaddafi s-ar retrage".

Egipt: Premierul a anuntat o noua remaniere guvernamentala. Protestele continua. Primul-ministru egiptean, Essam Sharaf, a anuntat luni seara o noua remaniere guvernamentala. Decizia a fost luata in contextul in care Egiptul se confrunta cu inmultirea protestelor stradale impotriva ritmului lent in care se desfasoara reformele promise. "Saptamana viitoare vom realiza o remaniere guvernamentala, pentru a veni in intampinarea cerintelor revolutiei si a reflecta vointa reala a poporului", a declarat Sharaf intr-un discurs televizat. Protestatarii din Cairo, Alexandria si Suez nu s-au lasat insa impresionati de anuntul premierului si au amenintat ca vor continua manifestatiile, scrieAl-Arabiya.

Doar 12% dintre cetatenii EAU au drept de vot. Numarul de cetateni ai cu drept de vot in alegerile legislative din Emiratele Arabe Unite a crescut, anuntaCNN. Mai mult de 129.000 de cetateni pot alege organismul legislativo-consultativ al tarii - Consiliul National Federal. In alegerile din 2006 doar aproximativ 6.500 de cetateni au fost considerati eligibili pentru vot. Alegatorii vor alege un nou Consiliu pe data de 24 septembrie, scrieGlobal Post. Cu toate acestea, votul in Emiratele Arabe Unite este departe de a fi universal. Doar 12% dintre cei 1 milion de cetateni au drept de vot, scrieReuters.

Ancheta in Germania: au fost furate planurile sistemelor de securitate ale sediului Serviciilor Secrete. Guvernul Germaniei a lansat o ancheta dupa ce planurile ce detaliaza sistemele de securitate ale noului sediu al Serviciilor de informatii externe au fost furate, scrieThe Telegraph. Potrivit revistei Focus, planurile furate includ detalii despre alarme, iesirile de urgenta, grosimea peretilor si despre sistemele de inchidere menite sa-i protejeze pe cei 4.000 de angajati care vor lucra in cladire. De asemenea, jurnalistii revistei Focus sustin ca planurile ar fi disparut in urma cu un an, fara ca cineva sa le fi observat lipsa.

Olanda va investi peste 1,7 miliarde de dolari pentru o abordare "pe trei axe" a invatamantului superior. Guvernul olandez a anuntat ca va investi in invatamantul superior cate 442 de milioane de dolari anual, pana in 2015. Programele universitare vor fi eficientizate, pentru a-i pregati pe studenti mai bine pentru piata locurilor de munca, informeazaNY Times. "Triunghiul de cercetare, educatie si antreprenoriat este baza prosperitatii noastre", a anuntat Halbe Zijlstra, secretar de stat al invatamantului superior. Noile masuri includ norme pentru combaterea absenteismului si cresterea taxei de scolarizare pentru acei studenti care nu termina facultatile la timp.Citeste integral.

Ungaria introduce "taxa pe chipsuri". Alimentele nesanatoase, precum chipsurile, batoanele de ciocolata si bauturile acidulate vor fi supuse unui nou impozit in Ungaria, in conformitate cu legislatia adoptata luni, menita sa contribuie la imbunatatirea starii de sanatate a natiunii, anunta agentia Deutsche Presse. Poreclita initial "taxa pe hamburger", denumirea i-a fost schimbata in "taxa pe chipsuri", odata ce a devenit clar ca proiectul de lege nu este destinat produselor comercializate de catre restaurantele de tip fast-food.Citeste integral.

China critica cheltuielile armatei americane. "SUA ar trebui sa fie mai modeste si mai prudente in fapte si in vorbe". Generalul chinez Chen Bingde, membru al Comisiei Militare Centrale a Chinei si seful Marelui Stat Major al armatei chineze, a declarat ca Statele Unite ale Americii ar trebui sa fie "mai modeste si mai prudente in fapte si in vorbe", informeazaThe Telegraph. "In diferite ocazii, Statele Unite au anuntat ca nu au intentia de a interveni in disputele din Marea Chinei de Sud. Cu toate acestea, nu putem sa nu observam cele mai recente exercitii navale comule ale SUA cu Filipine si Vietnam", a spus Chen Bingde, adaugand ca, in cel mai bun caz, calendarul acestor exercitii navale a fost complet "nepotrivit".Citeste integral.