Irlanda - retrogradata. Agentia de evaluare financiaraMoody'sa retrogradat Irlanda, marti, la categoria de "investitii speculative", sugerand ca tara ar putea avea nevoie de un al doilea plan de salvare, la doar o saptamana dupa ce agentia i-a realizat Portugaliei o evaluare similara. Oficialii Uniunii Europene si-au exprimat frustrarea in ceea ce priveste cele trei mari agentii de rating - Moody's, Fitch si Standard&Poor's - pentru contribuirea la accentuarea crizei datoriilor de stat europene, prin vehicularea unor evaluari speculative, scrieDer Spiegel.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Italia - urmatoarea victima a crizei. Italia ar putea fi urmatoarea victima a crizei ce se afla in curs de desfasurare in zona euro, intrucat randamentul obligatiunilor statului italian cu maturitatea la zece ani a depasit, marti, 6%, pentru prima data din 1997, scrieBloomberg. Prim-ministrul italian, Silvio Berlusconi, a promis ca un proiect de reducere a deficitului va trece de Parlament pana la sfarsitul acestei saptamani, scrieFinancial Times. (link pentru abonatii FT)

Grecia - al doilea pachet de salvare. Intre timp, oficialii din zona euro planuiesc sa organizeze un summit special, vineri, pentru a discuta despre al doilea pachet de salvare financiara destinat Greciei. Pe ordinea de zi se afla o propunere a Institutului Finantelor Internationale, cu sediul la Washington, care pledeaza pentru rascumpararea datoriei Greciei cu o reducere si pentru un schimb de obligatiuni menit sa usureze povara tarii, scrieWall Street Journal.

Analiza:

Italia este obisnuita cu crizele - guvernul este lipsit de directie, economia este stagnanta si prim-ministrul Silvio Berlusconi este impotmolit in scandaluri. Acum, tara poate deveni implicata in criza zonei euro, iar soarta ei se afla in mainile Ministrului sau de Finante, scrie Michael Braun inDer Spiegel.

Statele Unite ar putea fi pe punctul de a face una dintre cele mai mari greseli financiare din istoria lumii, in timp ce zona euro ar putea fi pe punctul unei crize financiare care va distruge nu doar solvabilitatea tarilor membre, ci chiar si moneda unica si, in cel mai rau caz, o mare parte a proiectului european, scrie Martin Wolf inFinancial Times. (link pentru abonatii FT)

Liderilor UE li se va cere sa aprobe un compromis scump pentru a salva Grecia si zona euro, spuneThe Economist.

Cazul Murdoch: Mai multi senatori americani cer anchetarea afacerilor de pe teritoriul SUA ale magnatului. Pe masura ce presiunea exercitata asupra imperiului mediatic al lui Rupert Murdoch se raspandeste in intreaga lume, un senator american "cheie" le-a cerut "agentiilor corespunzatoare" din subordinea guvernului Statelor Unite sa verifice daca practicile ilegale folosite de catre jurnalistii companiei News Corp pentru strangerea informatiilor au fost aplicate si in cazul cetatenilor americani, inclusiv a familiilor victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2011, scrie AFP. Senatorul Jay Rockefeller, presedintele Comitetului pentru Comert, Stiinta si Transport din cadrul Senatului Statelor Unite, a declarat ca "ar paria" ca in urma unei anchete s-ar descoperi "caracterul penal" al afacerilor lui Murdoch in SUA. "Va fi o problema uriasa", a mai spus senatorul, adaugand ca insusi Comitetul al carui presedinte este va desfasura o investigatie.Citeste integral.

Egipt: Protestatarii din Piata Tahrir cer demisia liderului Consiliului Militar. Mii de protestatari egipteni s-au adunat din nou in Piata Tahrir, locul emblematic al revolutiei populare care l-a inlaturat pe fostul presedinte Hosni Mubarak, in februarie - pentru a cere demisia liderului Consiliului Militar, Mohammed Hussein Tantawi. Protestatarii sunt nemultumiti, intrucat revendicarile revolutiei nu au fost indeplinite, scrieNew York Times.

Mahmoud Abbas va cere ONU sa recunoasca statul palestinian. Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat ca va cere recunoasterea statalitatii palestiniene la Adunarea Generala a ONU, in luna septembrie, dupa ce asa-numitul Cvartet al Orientului Mijlociu, gazduit de catre secretarul de stat american, Hillary Clinton, nu a reusit sa ajunga la un acord privind repornirea negocierilor de pace israeliano-palestiniene, scrieAl-Jazeera.

Seful serviciilor secrete pakistaneze, in vizita la Washington. Seful serviciilor de informatii pakistaneze, generalul Ahmed Shuja Pasha, a zburat la Washington DC, miercuri, pentru o intalnire cu omologii sai din SUA, la CIA, pe fondul tensiunilor in crestere dintre Pakistan si Statele Unite, dupa uciderea lui Osama bin Laden, scrieThe International Herald Tribune.

Sydney: Proprietarii de case otravesc copacii pentru a avea "vedere la mare". Proprietarii de case din Sydney, cel mai scump oras din Australia, otravesc si doboara sute de copaci in fiecare an, in scopul de a obtine o priveliste mai buna a portului. Tendinta tot mai accentuata a dus la moartea a nenumarati smochini plangatori, eucalipti inalti de peste 25 de metri sau pini de peste 100 de ani, scrieThe Telegraph. Desi vinovatii sunt rareori prinsi, motivul este bine-cunoscut: o vedere mai buna la mare sau cateva raze de soare in plus pot adauga mii sau chiar milioane de dolari la pretul unei proprietati.Citeste integral.

Mii de nigerieni fug din calea atacurilor unei secte islamiste. Mii de civili au fugit din nord-estul orasului nigerian Maiduguri, dupa o saptamana de atacuri coordonate de catre secta islamista Boko Haram. In urma celui mai recent atac, si-au pierdut viata trei persoane, in timp ce doi soldati au fost raniti, scrieReuters.

Kenya este coplesita de un aflux de refugiati somalezi. Guvernul kenyan a anuntat ca tara este coplesita de un aflux de refugiati somalezi - rezultatul secetei si penuriei de alimente - si a facut apel la ONU sa solutioneze problema, pentru a se evita aglomerarea si insecuritatea la taberele de refugiati de pe teritoriul tarii, scrieDaily Nation.