Obama se intalneste maine cu Dalai Lama. China ii cere sa-si "anuleze" decizia si "sa nu se amestece" in treburile sale interne. Presedintele american Barack Obama se va intalni, sambata, cu liderul spiritual tibetan Dalai Lama, potrivit unei declaratii lansate de catre Casa Alba. "Pot sa confirm ca se vor intalni maine", a declarat pentru AFP un oficial de la Casa Alba, cu conditia anonimatului. "Aceasta intalnire demonstreaza sprijinul puternic al presedintelui in favoarea pastrarii unicitatii religioase, culturale si lingvistice a Tibetului si a protectiei drepturilor tibetanilor", a afirmat Casa Alba intr-o declaratie. China ii cere presedintelui american sa isi anuleze decizia de a-l primi pe Dalai Lama la Casa Alba si "sa nu se amestece in treburile interne ale Chinei", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Hong Lei, intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului, scrie Huffington Post.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Hugo Chavez cere Parlamentului permisiunea de a parasi tara pentru a-si continua tratamentul in Cuba. Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez a solicitat o "invoire" din partea Parlamentului. Chavez va pleca in Cuba, sambata, cu scopul de a-si continua tratamentul impotriva cancerului, la Havana. "Va cer permisiunea de a fi absent incepand cu ziua de sambata, 16 iulie, pentru a-mi continua tratamentul necesar restaurarii complete a sanatatii mele, la Havana", a spus seful statului in fata Parlamentului, potrivit AFP.

Suprafata Moscovei va fi dublata. Vezi ce presupune proiectul. Oficialii rusi si-au anuntat planurile de a dubla suprafata Moscovei, in incercarea de a atenua traficul si supraaglomerarea din oras, insa criticii isi fac griji ca masura s-ar putea dovedi un fiasco in ceea ce priveste mediul inconjurator, scrie publicatia britanica The Guardian. Pe site-ul oficial al capitalei, autoritatile au publicat un "rezumat" al proiectului, fara a preciza insa care este termenul limita pentru finalizarea lucrarilor si bugetul. Decizia de largire a granitelor Moscovei a fost luata de catre presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, intr-o intalnire cu primarul orasului, Serghei Sobyanin, si cu guvernatorul regiunii, Gromov Boris. Potrivit proiectului, Moscova se va extinde spre vest, sud si sud-vest, incorporand cateva suburbii si o padure. Vezi detaliile proiectului.

Cutremur de 6 grade in largul coastei Chile. Un cutremur cu magnitudinea de 6 grade a avut loc vineri noapte in largul coastei Chile, la 134 de kilometri vest de capitala Santiago, potrivit Institutului American de Geofizica, preluat de catre AFP. Seismul s-a produs la ora locala 20:26, la o adancime de aproximativ 22.9 kilometri, iar epicentrul sau a fost situat la 88 de kilometri in largul principalului port al Valparaiso.

Dizidentul chinez Ai Weiwei a acceptat un post de profesor la o universitate din Berlin, desi nu are voie sa paraseasca Beijingul. Dizidentul chinez Ai Weiwei a acceptat un post de profesor la Universitatea de Arta din Berlin, la mai putin de o luna dupa ce a fost eliberat din detentie, desi ramane sub atenta supraveghere a autoritatilor si ii este interzisa parasirea tarii. Ai Weiwei - unul dintre cei mai proeminenti artisti din China, co-designer al Stadionului Olimpic "Bird's Nest" (Cuib de Pasare) din Beijing si un critic deschis al Guvernului - a carui retinere a starnit un val de reactii internationale in aprilie, a fost eliberat pe cautiune pe data de 22 iunie, dupa ce fusese inchis timp de 81 de zile, potrivit The Guardian. Ai Weiwei a anuntat ca va da curs invitatiei de a se alatura echipei de profesori de la Universitatea de Arta din Berlin si ca va continua sa se concentreze asupra libertatii de exprimare in arta sa. Citeste integral.

Submarin german scufundat in 1943, gasit in largul coastei de sud a Braziliei. Cercetatorii au descoperit in largul coastei de sud a Braziliei un submarin german care s-a scufundat in iulie 1943, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, potrivit reprezentantilor Universitatii din Vale do Itajai, citati de AFP. Acesta este primul submarin descoperit, dintre cele 11 scufundate de catre fortele aliate in apele braziliene. Brazilia a aderat la lupta impotriva Germaniei naziste in 1942.

Rusia inaspreste reglementarea avorturilor. Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a aprobat o serie de amendamente la legea publicitatii, care stipuleaza ca anunturile cu privire la avort trebuie sa fie insotite de avertismente referitoare la efectele secundare ale acestora, printre care si pierderea fertilitatii, anunta jurnalistii de la New York Times, care considera ca acestia ar fi primii pasi catre restrictionarea avortului dupa caderea comunismului. Potrivit deputatilor rusi, reclamele induc in eroare publicul prin crearea impresiei ca avortul este o operatie simpla, care nu prezinta riscuri pentru sanatate. Noile modificari cer ca cel putin 10% din timpul reclamelor sa fie alocat avertismentelor. Citeste integral.