Un candidat republican la alegerile prezidentiale din SUA doreste interzicerea moscheilor. Unul dintre candidatii republicanilor pentru Casa Alba, Herman Cain, este de parere ca orasele ar trebui sa poata interzice functionarea moscheilor pe teritoriul Statelor Unite. Cain, care este cunoscut drept ultraconservator, considera ca interzicerea moscheelor nu ar fi un gest de discriminare ci de protejare a interesului majoritatii. Afro-americanul in varsta de 65 de ani se bucura de popularitate in interiorul partidului, ocupand locul 5 in cadrul ultimului sondaj realizat la inceputul lunii iulie in vederea alegerilor primare din cadrul partidului. Pozitia sa fata de comunitatile musulmane este bine cunoscuta, potrivit lui Cain musulmanii nu sunt pe deplin loiali tarii si Constitutiei si multi dintre ei incearca sa impuna legea islamica Sharia cetatenilor americani. In luna martie Cain a declarat pentru un blog american ca el nu ar numi musulmani in functia de judecatori si nici in aparatul administrativ. Cu toate acestea, republicanul sustine ca in intreaga sa cariera nu a discriminat nicio persoana pe motive de religie, sex sau etnie, dar ca americanii trebuie sa fie constienti ca exista intotdeauna o amenintare terorista, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Raid aerian al Israelului in Fasia Gaza soldat cu sapte raniti. Cel putin sapte palestinieni au fost raniti duminica in orasul Beit Hanoun din Fasia Gaza in urma unui raid aerian al israelienilor. Potrivit Israelului, palestinienii ar fi lansat doua rachete in sudul tarii lor, atac fara victime sau pierderi materiale. In ultimelele doua saptamani loviturile aeriene ale Israelului au ucis trei persoane si au ranit peste 20. Fasia Gaza a devenit tinta atacurilor dupa ce a fost ocuptata in 2007 de gruparea radicala isamica Hamas. In atacurile din 2009, Isaelul a ucis 1.300 de palestinieni si a ranit peste 5.300 in Fasia Gaza. Totodata, peste 50.000 de palestinieni au fost nevoiti sa isi paraseasca casele, anunta Ria Novosti.

China: Peste 500.000 de persoane evacuate in urma inundatiilor. China a evacuat peste 500.000 de persoane in urma inundatiilor devastatoare cu care se confrunta zona de sud a tarii, dupa cea mai lunga seceta din ultimii 50 de ani. Cel putin 105 oameni au fost ucisi de ape sau alunecari de teren, iar 65 sunt disparuti. Autoritatile au instituit starea de urgenta din cauza digurilor care pot ceda oricand presiunii apelor. Cea mai afectata provincie este Zhejiang, unde raul Qiantang nu a mai atins o cota atat de inalta din anul 955. Si in Zhuji raul Puyang a iesit din matca, a inundat 88 de sate si a distrus recolta pe mai mult de 13.000 de hectare. In provincia Jiangxi autoritatile au ajutat la evacuarea a peste 122.000 de persoane din zone cu risc maxim. Drumurile au fost inchise, iar podurile au fost luate de ape afectand si provinciile Hubei, Hunan, Sichuan si Guizhou. Monitorizarile efectuate de autoritati arata ca 40 de rauri au trecut de cota de siguranta, intre ele aflandu-se si Yangtze, cel mai mare fluviu chinez care se afla intr-o situatie cel putin ciudata: este umflat peste masra in zonele cu inundatii in timp ce pe alte portiuni este aproape secat. Meteorologii au anuntat ca ploile vor continua, iar inundatiile vor afecta si provinciile Siochuan, Chongqing si Guangdong, informeaza The Guardian.

Franta: Un avion turistic s-a prabusit in apropierea orasului Lyon. Un avion turistic s-a prabusit duminica seara dupa decolarea de pe aerodromul din Lyon, in estul Frantei. Pilotul si pasagerul pe care il transporta au decedat. Aeronava T-6 care s-a prabusit pe camp in dreptul unei autostrazi trebuia sa ajunga in orasul Dijon, la 170 de kilometri departare. Autoritatile au demarat o ancheta pentru a determina cauzele accidentului si pentru a identifica cele doua victime, anunta AFP.

Siria: Ciocniri intre fortele guvernamentale si protestatari, peste 500 de arestari. Fortele guvernamentale siriene au patruns cu tancurile in orasul Zabadani aflat in apropierea Damascului, pe care il incercuisera inca de sambata. Comunicatiile si curentul electric au fost intrerupte. Potrivit martorilor, fortele de securitate au deschis focul asupra protestatarilor. Orasul Zabadani a gazduit numeroase demonstratii in care se solicita caderea regimului Assad. Acesta nu a fost singurul conflict din weekend, autoritatile au deschis focul si la al-Boukamal in apropiere de granita cu Irakul omorand cel putin o persoana. Un important lider al opozitiei, Ali Abdullah fost arerstat din propria locuinta din Damasc. Potrivit activisilor pentru drepturile omului, in Siria au avut loc cel putin 500 de arestari in timpul acestui weekend, scrie Fox News.

Rusia nu va furniza armament Libiei. Potrivit reprezentantului Rusiei la NATO Dimitri Rogozin, tara sa nu intentioneaza sa trimita arme in Libia. Atat legislatia ruseasca cat si cea europeana interzic furnizarea de armament catre teritorii care se confrunta cu razboi sau conflict civil. Potrivit lui Rogozin, in actuala criza din Libia atitudinea unor state incalca aceste prevederi legslative si contrazice rezolutiile Consiliului de Securitate ONU. Conflictul din Libia a izbucnit pe 15 februarie 2011, cu demonstratii antiguvernamentale violente. Pe 17 martie Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezolutie prin care interzicea patrunderea in spatiul aerian al Libiei si lasa posibilitatea unei interventii militare limitate. Pe 19 martie Anglia, Franta, SUA, Canada, Belgia, Italia, Spania, Danemarca si Norvegia au constituit o coalitie in vederea interventiei in Libia. In data de 31 martie NATO a preluat controlul operatiunilor in Libia. Operatiunile au trei obiective principale: embargo asupra furnizarii de armament, interzicerea intrarii in spatiul aerian libian si protejarea populatiei civile. Mandatul opratiunii a expirat pe 27 iunie, dar a fost prelungit cu inca 90 de zile (pana spre finele lunii septembrie). In luna februarie, Consiliul de Securitate ONU a adoptat rezolutia 1970 prin care interzicea statelor sa furnizeze orice fel de armament catre Libia, insa o luna mai tarziu o noua rezolutie autoriza statele sa ia orice masuri sunt necesare pentru protejarea populatiei civile, anunta Ria Novosti.

Fostul dictator uruguayan Juan Maria Bordaberry a murit la varsta de 83 de ani. Fostul presedinte uruguayan devenit dictator Juan Maria Bordaberry a murit duminica la domiciliu, unde ispasea in arest o pedeapsa de 30 de ani pentru crimele si disparitiile de persoane din timpul razboiului tarii sale impotriva asa-numitelor elemente subversive. In varsta de 83 de ani, Bordaberry suferea de probleme respiratorii si de alte boli. Fiul sau, Pedro Bordaberry, a confirmat decesul. Ales in 1971, Bordaberry era un proprietar de pamant instarit si conservator care si-a scurtat mandatul democratic printr-o lovitura de stat la 27 iunie 1973 derulata cu sprijinul armatei. A suspendat Constitutia, a interzis partidele politice, a dispus desfasurarea de tancuri in jurul Congresului si a condus timp de trei ani prin decret pana in 1976, cand a fost inlaturat de la putere de generali, care au instaurat o dictatura de dreapta pana in 1985, informeaza AFP.