Portretul hackerilor romani care au facut bani pe net pana s-au plictisit. Laurentiu Adam din Resita si Horatiu Balanescu din Gorj, ambii absolventi de Stomatologie, sunt acuzati de FBI ca au facut extractii din portofelele mai multor americani. Anesteziile s-au facut wirless, iar operatiile din tastura. Prin intermediul site-urilor de licitatii, precum eBay, vreo 100 de romani au vandut yahturi si masini de lux imaginare, la preturi de chilipir, americanilor. Aproximativ 2.000 au ramas cu buza umflata si acum le tipa maseaua pentru ca au pierdut, in doi ani, vreo 20 de milioane de dolari. Aproximativ 10 lideri ai gruparii, printre care si cei doi medici stomatologi, au incasat lunar echivalentul unei masini de lux Audi Q7, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Traian Basescu si membrii Guvernului au petrecut la nunta fetei generalului Oprea. Cine s-a mai aflat pe lista invitatilor de la Palatul Snagov. Presedintele Basescu si marea majoritate a membrilor Guvernului au participat sambata la nunta organizata de generalul Oprea pentru fata sa. La evenimentul de la Palatul Snagov, aflat in administrarea RA-APPS, au fost prezente, conform surselor gandul, aproximativ 500 de persoane. La cea mai importanta masa au stat presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si sotiile acestora. Dintre membrii Guvernului au lipsit doar vicepremierul Marko Bela, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, ministru Mediului, Laszlo Borbely si ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. In rest, ceilalti ministri, printre care si cel al Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, au raspuns invitatiei primite de la colegul sau ministrul Oprea. De asemenea, pe lista invitatilor s-au numarat liderii UNPR Marian Sarbu, Cristian Diaconescu si Neculai Ontanu, parlamentarii UNPR, dar si fosti colegi din PSD, anunta Gandul.

Catalin Predoiu: Justitia nu poate functiona ca ruleta ruseasca. Ministrul Justitiei spune ca practica chemarilor in judecata multiple pentru aceeasi cauza este cea mai eficienta metoda pentru a ajunge la un anumit complet de judecata, mai "favorabil", scrie EVZ.

Cum va arata Muzeul Comunismului din Romania. Acum o saptamana, PDL a anuntat ca se va infiinta Muzeul Comunismului langa Parcul Carol, in Hala Filaret.Pentru asta vor intra in reorganizare administrativa Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), condus de Vladimir Tismaneanu, si Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD), infiintat de Ion Iliescu, scrie Romania Libera

Partidul si Ceausescu au copilarit impreuna. Nicolae Ceausescu s-a nascut intre revolutia rusa si infiintarea Cominternului. A mers spre moarte intonand Internationala. Ca si Grigori Zinoviev, primul lider al Cominternului, Nicolae Ceausescu a fost executat de ai sai, in ultimul proces stalinist din Europa. "Actele lor purtau grandoarea epopeii", scria despre revolutionarii bolsevici Belu Zilber (1901-1978). Acest proscris al partidului ii elogia astfel pe autorii revolutiei din 1917 dupa ce ispasise 17 ani de inchisoare din condamnarea pe viata pronuntata in "procesul Patrascanu" (1954). Bolsevicii redactasera o constitutie, construisera o industrie si creasera un proletariat industrial, luasera masuri pripite, uneori gresite, dar... nu s-au jucat niciodata! Nu s-au jucat nici in 1919, cand au infiintat Internationala a III-a (Cominternul), informeaza Adevarul.

De ce ramane blocat Bulevardul Uranus. Autoritatile locale s-au grabit sa anunte, la sfarsitul saptamanii trecute, ca s-au impacat cu ONG-urile care se opun demolarilor din zona Buzesti si ca reiau lucrarile la Soseaua Buzesti-Berzei. Nu s-a trecut insa la fapte pentru ca primaria nu are autorizatii de constructie. Lucrarile la sectorul Buzesti-Berzei ar fi trebuit sa inceapa sambata, dar vechile autorizatii de constructie au fost suspendate de instante, in urma proceselor deschise de mai multe ONG-uri. "In cursul saptamanii viitoare (n.r. - aceasta), se vor elibera noi autorizatii de construire, pe baza vechiului proiect, pentru a putea relua lucrarile la calea de rulare pana in apropiere de Hala Matache. La acest obiectiv, vom avea trei-patru variante de proiecte, din care vom alege una", a spune Mircea Raicu, viceprimar general al Capitalei, scrie Romania Libera.

SSPR: Nici o modificare sau restrangere a drepturilor fara consultarea revolutionarilor. Pronuntarea premierului Emil Boc in favoarea restrangerii ajutoarelor financiare acordate revolutionarilor i-a urcat aceasta categorie in cap. Revolutionarii au anuntat iemdiat ca vor sprjini orice incercare de debarcare din functie a primului-ministru. In replica, intr-o nota impaciuitoare, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 (SSPR) precizeaza ca nu a avizat si nu va aviza niciun act normativ care priveste interesele revolutionarilor din decembrie 1989 fara consultarea reprezentantilor acestora, anunta EVZ.

Racolati de Securitate, dar cu certificat de revolutionar. Vezi aici ultima lista a revolutionarilor care au fost intimi cu politia politica a lui Ceausescu. Dosarele CNSAS dezvaluie faptul ca sute de revolutionari cu certificat au sprijinit sistemul opresiv comunist, fiind racolati de fosta Securitate inainte de 1989. Rapoartele de activitate ale CNSAS din ultimii ani indica un fenomen interesant: sute de dosare ale revolutionarilor au fost trimise in instanta pentru a se stabili calitatea de colaborator al fostei Securitati. In ultimii douazeci de ani s-a profitat insa din plin de pe urma beneficiilor conferite de certificatul de revolutionar. Dupa 1990, obtinerea unui astfel de document a devenit o adevarata industrie, ajungandu-se in situatia sa fie inregistrate peste 30.000 de nume. Politicienii sunt si ei parte a acestui fenomen. Fostul sef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, Emilian Cutean a recunoscut ca mai multi parlamentari i-au solicitat sa le obtina certificatul de revolutionar, informeaza Gandul.

Demolarea Romaniei: Cum ne batem joc de valorile nationale. Inca de la inceputul anilor '90 romanii au pornit intr-o cursa pentru a sterge istoria. Fabrici, monumente, case, cladiri, statiuni si uneori orase intregi au fost distruse fara mila din motive economice, politice sau doar din prostie. In goana dupa nou si modern, multi dintre romani au uitat ce inseamna traditia, istoria si mandria unei natiuni. Dupa 21 de ani de la caderea comunismului in Romania procesele de retrocedare nu s-au incheiat inca. Proprietarii au obligatia de a se implica in restaurarea si conservarea caselor monument, insa cei mai multi nu au mijloacele necesare. Odata vandute, casele-monument sunt sortite demolarii, scrie Adevarul.

Merele grozave care l-au sedus pe Presedintele Romaniei sa acorde medalia "Meritul Agricol" unui miner. "Am infiintat plantatia in luna mai, iar in august pomii erau plini cu mere. Nu ma credea nimeni. Au zis ca am agatat merele cu sarma in copaci", povesteste Biro Sandor, un fost miner disponibilizat, cum in loc sa-si bea banii din salariile compensatorii, s-a reinventat intr-un fermier de succes. In 1989 Romania avea 300.000 hectare de livezi. Astazi au ramas doar 50.000 de hectare, dintre care jumatate sunt imbatranite, generand productii in declin, conform lui Mihai Coman, directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti (ICDP). Nucii si perii aproape ca nu mai exista, reprezentand doar 1%, respectiv 2% din totalul livezilor. Desi "pruna" e considerata de specialisti nisa in care putem deveni lideri in Europa, mai mult de jumatate din productia nationala de prune e transformata in tuica. Potentialul tarii noastre in materie de fructe este enorm, insa incercarile de relansare a pomiculturii sunt timide. Exista totusi povesti de succes care ne dau sperante, anunta Romania Libera.

Romania: de la comunism la consumism. Cum s-au transformat romanii in cei 20 de ani de capitalism salbatic. Odata cu trecerea a peste 20 de ani de la Revolutie a aparut nevoia tot mai presanta a unei evaluari a societatii romanesti: ce s-a schimbat, in bine sau in rau, in cele doua decenii scurse de la evenimentele din decembrie '89. Mai tot omul care a apucat viata in comunism si-a pus aceasta intrebare macar o data in ultima vreme. In orice caz, societatea s-a transformat in functie de modul in care au evoluat oamenii: "asa oameni, asa societate" am putea spune. Consumismul este poate cea mai evidenta transformare in comportamentul romanilor. Este o evolutie normala pentru niste oameni care, zeci de ani, au fost obligati sa se imbrace in hainele standardizate iesite din fabricile tarii, croite fara nicio noima. Problema este ca romanii au ajuns sa se identifice cu bunuile si serviciile pe care le consuma, informeaza Vertical News.