Cum au pierdut rusii controlul din cauza ca Adrian Nastase nu a ajuns presedinte. Centrul de Afaceri Romano-Rus, condus din umbra de fosti ofiteri KGB si Securitate - SRI, dupa cum spun surse din serviciile secrete, a pus umarul la destabilizarea financiara a celui mai mare combinat petrochimic, Oltchim Ramnicu-Valcea, alaturi de firma germana PetroCarboChem (PCC), patronata de doi polonezi, dintre care cel putin unul a fost ofiter de informatii. Constantin Samson, paravan folosit pentru infiintarea "Centrului", dezvaluie pentru Romania libera cum s-au naruit intentiile rusilor de a controla industria strategica romaneasca odata cu pierderea alegerilor de catre PSD - Adrian Nastase. Investigatie integrala in Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Experiment Gandul: Cum arata un meniu de la McDonald's dupa ce a fost pastrat 6 luni la temperatura camerei. La solicitarea Gandul, reprezentantii McDonald's au facut publica reteta hamburgerilor si a cartofilor prajiti rezistenti la trecerea timpului. Un aliment tinut trei zile la temperatura camerei incepe sa se altereze vizibil, fiind atacat de drojdii, mucegaiuri si insecte, sustin nutritionistii. Nu acelasi lucru se intampla cu produsele de tip fast-food, al caror aspect trece, de multe ori, cu brio proba timpului. gandul a facut un experiment si a pastrat timp de 6 luni, la temperatura camerei (care a variat intre 18 si 24 grade Celsius), un hamburger si o portie de cartofi prajiti cumparati, pe 14 octombrie 2010, de la McDonald's. Desi, in aceasta perioada produsele nu au fost acoperite si nici stropite cu aditivi alimentari sau condimente, care sa le prelungeasca termenul de valabilitate, acestea si-au pastrat aspectul comercial. Nu au inceput sa dezvolte mucegaiuri, nu au facut viermi si nici musculite, ci doar s-au deshidratat si au inceput sa miroasa a ranced. Integral in Gandul.

Senatorul Catalin Voicu, marele combinator de dosare, a scapat. 480 de zile. Atat a stat in arest preventiv cel care se visa ministru de Interne si dadea ordine generalilor de Politie si judecatorilor cum sa instrumenteze dosarele. Senatorul PSD Catalin Voicu, inchis pentru trafic de influenta, a fost eliberat aseara, dupa un an si patru luni de detentie. El a mers direct acasa, in Cotroceni. La iesirea pe poarta penitenciarului, vizibil slabit, Voicu a declarat sec: "Sunt complet nevinovat". El a fost asteptat de catre fostul senator Serban Nicolae, care este si avocatul sau, si de catre familie. El a fost eliberat din arest preventiv, in urma deciziei Completului de cinci judecatori al instantei supreme, in cazul senatorului fiind cea de-a patra cerere de a fi judecat in stare de libertate, solicitare care in final a fost admisa. Integral in EVZ.

D'ale lui Moromete: "Cine nu poate dovedi averea, sa-l lase-n fundu' gol". Confiscarea averilor obtinute ilicit i-a infierbantat pe taranii din Silistea-Gumesti, judetul Teleorman. La un pahar de tuica, ei dau de pamant cu cei care nu-si pot justifica avutul. "Sa-l ia pe fiecare politician si sa-l intrebe de unde a facut avere. Traficantii sa mearga la puscarie, ca acolo le e locul. Cine nu dovedeste averea, sa i se ia tot!", este opinia generala din satul Morometilor. Noul proiect de lege propuns de Ministerul Justitiei privind confiscarea extinsa a averilor ilicite, obtinute in urma unor infractiuni nu putea trece nebagat in seama de urmasii lui Moromete. Integral in Adevarul.

Parlamentul, cea mai de succes agentie de voiaj pe timp de criza. In an de criza, parlamentarii nu au facut deloc economie la bugetul de deplasari in strainatate. Deplasarile in strainatate au constituit o ispita mai mare pentru parlamentarii romani decat prezenta la sedintele din comisii sau din plenul celor doua camere. Destinatii exotice precum Thailanda, Cambogia, Vietnam sau Senegal s-au "batut", umar la umar, cu mai vechile locatii deja batorite de pantofii alesilor neamului, gen Franta, Germania, Anglia, Statele Unite sau... Monaco. Bani pentru a satisface gustul parlamentarilor nostri pentru calatorii in strainatate sunt: pentru perioada 2011-2012, deputatii si-au votat un buget de 6,8 milioane de lei, bani pentru transport, cazare si diurne, scrie EVZ.

Dosarul furtului de focoase. Unul dintre hotii celor patru lazi de focoase a fost capturat, deja, la Chitila. Echipajele anchetatorilor, formate din politisti, jandarmi si ofiteri DGIPI, ajutati de SRI, sunt in cautarea altor trei persoane suspectate. Intre cei suspecti se afla si un minor de 15 ani din zona Chitilei. Toate cele patru lazi cu focoase au fost recuperate. Se presupune ca cele patru lazi ar fi fost furate in zona Chitilei. Mecanicul si mecanicul-ajutor al trenului au fost concediati. Integral in Romania Libera.

Cum a ajuns Ceausescu in miscarea comunista. "Un taranoi care tinea niste cuie in coltul gurii si dadea, cu o ura mare, cu ciocanul intr-un bocanc". Asa i-a aparut Nicolae Ceausescu lui Vasile Dumitrescu, activist UTC. Si l-a trecut printre "racolati". In anul 1932, Nicolae Ceausescu a facut cunostinta cu ideologia comunista. Sursele de arhiva si istoria orala permit reconstituirea acestui moment decisiv din viata lui. In acel an, tanarul Ceausescu a parasit atelierul din Calea Victoriei. Si s-a mutat la cizmarul Aurel Cornateanu, in Colentina-Andronache. Din informatiile politiei, Nicolae Ceausescu a stat la Cornateanu doi ani, din toamna anului 1932 pana in 1934. Din centrul Capitalei ajunsese asadar in suburbii. Intr-una din mahalalele Bucurestiului, evocate in cantece lautaresti si in literatura, scrie Adevarul.

Stop falsilor revolutionari si privilegiilor aberante! Peste 14.000 de revolutionari beneficiaza in prezent de Legea Recunostintei. Acestia au dreptul la indemnizatii banesti, terenuri si spatii comerciale. Doar 4.400 ar mai putea avea aceste privilegii. La 20 de ani de la Revolutie, adevaratii eroi ai acelor zile s-au multiplicat, in doua decenii, ajungandu-se la aproximativ 20.000 de revolutionari, dintre care 14.000 primesc indemnizatii lunare de 1.800 de lei. La inceput n-au fost decat vreo 3.000, apoi 7.000, iar prin 1997 ajunsesera la 19.000. Apogeul a fost in perioada in care Bebe Ivanovici a fost "seful revolutionarilor" - 32.000 de certificate erau valabile, scrie EVZ.

Cine profita de sclavii romani de pe plantatiile straine. Pe scurt: victima achita peste o mie de euro pentru un loc de munca in Germania, dar ajunge in Cehia, cu un orar zilnic de 16 ore, adesea fara salariu. Fenomenul exista de ani buni, dar specialistii se tem ca numarul mare de someri cazuti prada crizei si lipsa masurilor impotriva exploatatorilor vor incuraja o noua explozie a tepelor din recrutare. Tocmai pentru ca a inceput sa se dezvolte inca dinainte de aderarea la UE, fenomenul locurilor de munca mincinoase este adesea trecut cu vederea ca "ghinion" sau o simpla contraventie pedepsita, eventual, cu un avertisment. In realitate, cel putin in Occident, aceste cazuri intra in sfera traficului de fiinte umane, infractiune de gravitate extrema, blamata si pedepsita ca atare si in Romania, dar nici pe departe la nivelul real. Iar de vina nu sunt numai autoritatile, ci si victimele. Integral in Capital.

Savantii ataca preventiv avizul lui Borbely. Cercetatorii Asociatiei Ad-Astra desfiinteaza cu argumente stiintifice decizia Ministerului Culturii de descarcare arheologica a Masivului Carnic. Oamenii de stiinta sustin ca rocile din Muntele Carnic contin gresii impermeabile, care ar putea fi penetrate usor de reziduurile toxice ale exploatarii. Oamenii de stiinta din Romania au luat ieri pozitie fata de recenta decizie a Ministerului Culturii de a acorda Certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic de la Rosia Montana. Cercetatorii arata ca descarcarea arheologica este primul pas spre un dezastru ecologic in zona, scrie Adevarul.

Topul universitatilor particulare. Universitatile private se pregatesc sa-si numele bobocii si in aceasta vara. Mai putin decat de obicei, ce-i drept. Proaspetii absolventi de liceu, cu diploma de bacalaureat in buzunar (norocosii!), au facut deja turul universitatilor. Daca la cele de stat, in multe din cazuri, se sustine inca un examen, la universitatile cu plata, odata cu taxa de inscriere, te poti considera student. Mai mult, conditiile oferite de acestea, de la sali si echipamente moderne la tot felul de alte facilitati, fac din universitatile private instrumentul perfect pentru anii de facultate. Integral pe VerticalNews.ro.

Demolarea Romaniei: Cum ne batem joc de valorile nationale. Inca de la inceputul anilor '90 romanii au pornit intr-o cursa pentru a sterge istoria. Fabrici, monumente, case, cladiri, statiuni si uneori orase intregi au fost distruse fara mila din motive economice, politice sau doar din prostie. In goana dupa nou si modern, multi dintre romani au uitat ce inseamna traditia, istoria si mandria unei natiuni. adevarul.ro lanseaza campania "Demolarea Romaniei". Timp de o saptamana va vom pune la curent cu starea unora din cele mai importante cladiri din marile orase din tara care din nepasare au ajuns in paragina. Integral in Adevarul.