Zeci de mii de straini au descoperit adevaratul brand turistic al Romaniei. Comparativ cu majoritatea statelor din UE, Romania are un atuu important in ceea ce priveste turismul: bogatia faunei si florei. Spre exemplu, la noi in tara regasim o treime din carnivorele mari ale Europei. De ce nu ar deveni animalele adevaratul brand turistic al Romaniei? Romania libera lanseaza astazi o campanie despre bogatia faunei de la noi din tara, care ar putea constitui unul dintre motoarele relansarii turismului romanesc. Mii de turisti straini vin anual pentru a admira si fotografia ursi, lupi si alte animale aflate pe cale de disparitie in restul Europei. Integral in Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Bac-ul goleste vistieria facultatilor private. Invatamantul privat a primit cea mai puternica lovitura din istorie. Rectorii reduc cheltuieli, concediaza profesori, ori asteapta o salvare miraculoasa din Iordania. Dupa ce ani de zile au inmatriculat studenti pe banda rulanta, universitatile private au dat de un mare hop, anul acesta. Luati prin surprindere de fenomen, rectorii sunt in expectativa, sperand ca a doua sesiune de Bac sa-i aduca macar pe linia de plutire. Greu de crezut insa ca lucrurile se schimba radical in toamna, mai ales in conditiile in care din partea Ministerului Educatiei vin aceleasi semnale ca la prima sesiune: frauda va fi pedepsita, salile de examinare vor fi supra vegheate video, corectarea lucrarilor se va face fara clementa. Anul trecut, au promovat in a doua sesiune 30% dintre candidati, scrie EVZ.

Afara cu George Costin din Guvern! "Adevarul" cere demiterea din Executiv a secretarului de stat al revolutionarilor. Prin intermediul Asociatiei "Metrou", George Costin a transformat o lege a recunostintei intr-o mega-afacere. Se strange latul in jurul impostorilor care capuseaza de peste 20 de ani bugetul de stat, pozand in mari revolutionari. Ziarul "Adevarul" a scris in ultimele trei luni, de-a lungul serialului "Misterele Revolutiei", numeroase articole in care a aratat adevarata fata a multora dintre asa-zisii revolutionari, iar premierul Emil Boc a declarat in urma cu o saptamana ca ia in calcul acordarea de indemnizatii lunare doar pentru urmasi si raniti, urmand ca "luptatorii remarcati" sa nu mai primeasca nimic, scrie Adevarul.

"In Romania renteaza sa fii infractor". Laura Stefan, coordonatoarea programelor anticoruptie din cadrul Societatii Academice din Romania (SAR), a comentat, in emisiunea "Dezbaterile RL", impreuna cu Sabina Fati si Cristian Campeanu, raportul de monitorizare pe Justitie al Comisiei Europene. Interviu integral in Romania Libera.

"Alo, te sun din penitenciar. Vrei o doza?" Traficantii de droguri sunt foarte ocupati chiar si cand ajung dupa gratii. Cu ajutorul telefoanelor mobile, isi alimenteaza clientii fideli, aflati in libertate. Ajunsi dupa gratii, multi dintre traficantii de droguri isi continua afacerile. Pentru asta, rudele si prietenii incearca sa le asigure obiectul esential in astfel de afaceri: telefonul mobil. Metodele au evoluat pe masura ce gardienii s-au prins. La inceput au fost ascunse in conserve, paine sau in talpa pantofilor. Ca si drogurile.Clientii cu un grad prea mare de indatorare sau cu garantii care nu mai acopera valoarea creditului au si ei acces la credite mai ieftine, chiar daca trebuie sa urmeze o procedura mai complicata. Reportaj integral in EVZ.

Ceausescu l-a condamnat la moarte pe fiul fostului sef. Sefii lui Ceausescu au fost ardeleni, de etnie maghiara. Pe fiul lui Andor Bernath, Mircea Raceanu, dictatorul l-a condamnat la moarte, in 1989, pentru spionaj in favoarea americanilor. Alexandru Moghioros si Andrei Bernat au fost sefii aprobati de Internationala Comunista pentru UTC-ul din Romania. In 1965, imediat dupa intronarea sa ca secretar general al partidului, printre alte noutati, Ceausescu a decis preschimbarea carnetelor de partid. Noua numerotare a inceput din varful ierarhiei: el a primit carnetul cu numarul 1. Gheorghe Apostol, numarul 2, Bodnaras - 3, Maurer - 4, Barladeanu - 5... Iar presa epocii difuza continuu lozinca identificarii partidului cu Ceausescu si a istoriei sale cu meritele si deciziile liderului. Integral in Adevarul.

Filosofia cooperativei care scapa agricultura de sapa de lemn. Cativa agricultori din Braila s-au unit intr-o asociatie si spun ca au obtinut discounturi si preturi bune. Un tractor iese nervos de sub umbra unui plop si se propteste in marginea lanului de porumb. Zimtii rotilor uriase morfolesc pamantul si se strecoara fix printre randurile de soldati verzi asezati perfect in linie. Doua brate lungi se intind ca tentaculele unui paianjen. Tractoristul isi ridica palaria de paie in varful capului si porneste prin marea verde. In urma, porumbul ramane fara varfuri. "Se castreaza, de aia sunt taiati", explica scurt un agricultor. Integral in EVZ.

Parintele Arsenie, un atlet cu vocatie de sfant. In tinerete, "Patriarhul Dobrogei" era un sportiv talentat, gazetarii numindu-l "pantera blonda". Viata Parintelui Arsenie Papacioc pare desprinsa dintr-un roman scris de Dostoievski - copilarie patriarhala, tinerete plina de succese scolare si sportive si maturitate jertfita lui Dumnezeu. Anghel, pe numele de botez, s-a nascut la 15 august 1914, in satul Misleanu, comuna Perieti, judetul Ialomita, fiind al saptelea copil al familiei agentului sanitar Vasile Papacioc, om foarte respectat in partile locului. "Ma cheama Papacioc pentru ca tatal bunicului meu a fost preot in Macedonia, in nordul Greciei. Era aroman si i s-a spus: <> - Papacioc. Dar la origine ne chema Albu. Si bunicul meu a venit cu mii de oi din Macedonia si s-a instalat pe Ialomita, unde era campie. Satele erau rare...", povestea Parintele Arsenie intr-o "marturie despre sine", scrie Adevarul.

Arme-fantoma cu destinatie top secret. La baza Santo Stefano erau stocate 400 de rachete si multe alte materiale de razboi. Disparitia lor recenta si destinatia finala raman un mister, media italiana evocand diverse scenarii. Publicatia Corriere della Sera a relatat despre misterul celor 400 de rachete disparute din Maddalena (Sardinia) impreuna cu un intreg arsenal. Rachete, obuze antitanc, katiuse, AK-47, munitie. Toate erau stocate in tunelele-bunker ale Marinei militare ale bazei de pe Insula Santo Stefano din Arhipelagul Maddalena. Un arsenal provenit din ex-URSS cu destinatia zonei Balcanilor, aflata in razboi in 1994. Armele au fost interceptate la bordul unei nave in Canalul Otranto si sechestrate. A fost o operatiune NATO executata de doua fregate - una italiana alta franceza. In urma unor discutii la nivel international, s-a decis ca armele sa fie distruse si ordinul a venit prin tribunalul din Torino. Acum doua luni, patru containere cu arme au fost luate din bunker, debarcate in Lazio si incarcate in camioane. Dupa care totul a disparut in cea mai profunda ceata, scrie Romania Libera.

Piesa "Blonda, Chiorul si Piticul" s-a jucat la Cotroceni. Spectatorii au fost amuzati de replicile cu tenta sexuala. Piesa "Blonda, Chiorul si Piticul" s-a jucat, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, in absenta presedintelui Traian Basescu si a oricaror politicieni, printre cei prezenti aflandu-se doar prieteni ai actorilor. "Sincer, m-am asteptat la prezenta domnului Basescu, dar, probabil, problemele pe care le are l-au facut sa nu vina in seara aceasta. Speram sa vina la urmatorul (spectacol, n.r.). Nu am avut nicio discutie cu domnul Basescu", a spus, inaintea spectacolului, regizorul Stefanis Lupu. El a adaugat ca si-ar dori sa aiba "cel putin" cate o reprezentatie pe luna la Palatul Cotroceni, scrie Gandul.

Nici gratis nu vor sa invete! Elevii care au picat Bac-ul nu se inghesuie nici la meditatiile gratuite oferite de universitatile aflate in cautare disperata de studenti. Nici 1% din cei 4.000 de absolventi de liceu care au picat Bacalaureatul nu participa la sesiunile de meditatii organizate in unitatile de invatamant timisorene. Aproape 4.000 de elevi din Timisoara n-au reusit sa ia nota de trecere la Bacalaureat. Doar 15 dintre ei, insa, au venit la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor (FEAA) sa participe la meditatiile oferite gratuit la matematica. In prima zi de curs, niciunul dintre ei nu a dat pe la scoala. In timp ce elevii timisoreni spun ca sunt plecati in vacanta, mai receptivi la inititiva celor de la Universitate au fost cei din judetele limitrofe. Laura Dragan a venit cu colega ei tocmai din Hunedoara special pentru a participa la cursurile oferite de cei de la FEAA, potrivit Adevarul.