Egiptul nu va permite accesul observatorilor straini la viitoarele alegeri. Generalul Mamdouh Shaheen, un membru al Consiliului Militar care a preluat controlul Egiptului dupa ce Hosni Mubarak a demisionat, a afirmat ca armata va anunta o data pentru alegerile programate pentru sfarsitul lunii urmatoare. Shaheen a mai precizat ca nu va fi permisa monitorizarea externa a alegerilor, in scopul de a proteja suveranitatea tarii. Cu toate acestea, intr-o schimbare notabila fata de regimul Mubarak, sistemul judiciar va supraveghea alegerile si nu Ministerul de Interne - care a intervenit de multe ori pentru a ajuta partidul de guvernamant, scrie Washington Post.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Afganistan: NATO a lasat una dintre cele mai ostile regiuni pe mana fortelor de securitate afgane. Fortele NATO au finalizat transferul responsabilitatii catre autoritatile din orasul afgan Lashkar Gah, care a devenit astfel cea de-a treia zona din tara predata fortelor de securitate nationale. Orasul este capitala provinciei Helmand, considerata ca fiind una dintre cele mai ostile dintre primele sapte regiuni care vor fi predate, scrie CNN.

Proteste in Malawi. Opozitia si grupari ale societatii civile din Malawi au protestat impotriva legilor represive la adresa mass-media, a penuriei de combustibil si a proastei guvernari economice. Presedintele Bingu wa Mutharika ar putea recurge la reprimarea violenta a demonstratiilor, scrie All Africa.

La 21 de ani, si-a vandut afacerea pentru 100 de milioane de dolari. In anul 2005, Catherine Cook si fratele ei, David, au avut o idee de firma startup, in timp ce se amuzau pe seama fotografiilor lor dintr-un album scolar. Adolescentii, care aveau pe atunci 15 si, respectiv, 16 ani, au creat site-ul de socializare MyYearbook. Sase ani mai tarziu, site-ul a fost achizitionat de catre reteaua sociala Quepasa, pentru 100 de milioane de dolari, scrie Business Insider. In 6 ani de la lansare, cei doi au strans 17 milioane de dolari in conturi, iar site-ul devenit retea de socializare a ajuns la 70 de milioane de utilizatori, care genereaza un trafic lunar de 1,2 miliarde de afisari. Miercuri, reteaua de socializare Quepasa a anuntat ca a cumparat afacerea cu 100 de milioane de dolari, dintre care 82 de milioane, in actiuni si 18 milioane de dolari, cash. Citeste integral.

Un ofiter israelian ameninta cu o arma incarcata un barbat palestinian neinarmat. Un clip video postat pe site-ul YouTube, miercuri, surprinde cum un ofiter al Fortelor de Aparare Israeliene ameninta cu o arma incarcata un barbat palestinian neinarmat, in timpul unei operatiuni desfasurate in Cisiordania, scrie Hareetz.com. Potrivit B'Tselem, o organizatie pentru drepturile omului care a incarcat fragmentul video pe site, incidentul s-a produs in urma cu o luna, la data de 18 iunie, cand fortele israeliene au venit in satul Beit Ummar, de langa Hebron, pentru a aresta un tanar care aruncase cu pietre. Inregistrarea arata cum un prim-locotenent israelian impinge un barbat palestinian (care incerca sa impiedice arestarea), amenintandu-l cu arma incarcata. La vederea clipului video, purtatorul de cuvant al Fortelor de Aparare Israeliene a declarat ca incidentul, care pare sa fi fost unul grav, va fi adus la cunostinta comandantilor si ca se va desfasura o ancheta. Vezi video.

Nepalul vrea sa puna capat divergentelor cu China si incepe prima masuratoare oficiala a Everestului. Everestul este cel mai inalt varf din lume. Cartografi, topografi si alpinisti din intreaga lume au incercat inca din anul 1856 sa-i calculeze inaltimea exacta. Desi nu l-au masurat niciodata, nepalezii sustin ca Everestul are o inaltime de 8.848 de metri si isi doresc sa demonstreze acest lucru cu ajutorul satelitilor globali, scrie The Guardian. Inaltimea Everestului a fost stabilita pentru prima data in anul 1856, cand s-a consfintit ca varful masoara 8.840 de metri. La ultimele masuratori, realizate de catre China, in anul 2005, inaltimea varfului a fost calculata la 8.844,43 de metri, la care s-au adaugat 3,55 de metri de gheata - cu sapte centimetri mai putin decat au indicat calculele realizate de catre indieni in anul 1955. Citeste integral.

SUA vor sa stabileasca "reguli" pentru programele spatiale ale Chinei. Statele Unite ale Americii recunosc ca, in prezent, China este o tara "cu o tehnologie spatiala considerabila", a declarat Gregory Schulte - asistentul adjunct al Secretarului american al Apararii pe chestiuni de politica spatiala - adaugand ca programele spatiale, militare si civile, ale chinezilor nelinistesc Washingtonul si ca acestea ar trebui reglementate, scrie The Telegraph. Potrivit lui Schulte, China a anuntat ca intentioneaza sa trimita un om pe Luna pana in anul 2025 si a dezvoltat, de asemenea, tehnologie spatiala, lasere si perturbatoare de emisie radio. Daca in urma cu 10 ani chinezii nu aveau deloc capacitatea de a urmari in timp real, satelitii lor de recunoastere pot monitoriza acum diverse obiective timp de sase ore pe zi, fapt ce ii aduce pe picior de egalitate cu cei americani. Citeste integral.