Cotidianul norvegian Verdens Gang scrie pe larg dublul atentat: "Cel putin 80 de persoane au fost ucise in Utoya. Politia a anuntat numarul socant de victime intr-o conferinta de presa sustinuta in timpul noptii de vineri spre sambata. <>>, a spus seful politiei din Oslo, Oystein Maeland ". Publicatia citeaza surse din cadrul anchetatorilor, care dezvaluie identitatea atacatorului, in persoana lui Anders Behring Breivik, un norvegian in varsta de 32 de ani. Autoritatile refuza insa, in continuare, sa ii confirme in mod oficial identitatea. Politia a perchezitionat apartamentul mamei lui Breivik in timpul noptii de vineri spre sambata; barbatul detine trei arme inregistrate pe numele sau si nu are alta pregatire militara in afara de stagiul obligatoriu, mai scrie Verdens Gang.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Cotidianul norvegianAftenpostenciteaza surse din interiorul anchetei, care sustin ca agresorul arestat de catre politie este, intr-adevar, Anders Behring Breivik. Potrivit publicatiei, Behring Breivik a postat mesaje controversate pe forumurile de discutii online, in care s-a descris ca fiind "anti-islamic" si "nationalist". Pe pagina sa de Facebook, Breivik sustine ca este crestin si conservator. Sursele Aftenposten sustin ca barbatul este membru al Ordinului Masonic.

Publicatia norvegiana Dagbladet consemneaza faptul ca, pe data de 17 iulie, Anders Behring Breivik ar fi postat pe contul sau de Twitter urmatoarele cuvinte, parafranzandu-l pe filosoful John Stuart Mill: "Un om care are o convingere este egal, ca forta, cu 100.000 de oameni care nu sunt manati decat de interes". Dagbladet confirma, de asemenea, informatia potrivit careia atacatorul este membru al Ordinului Masonic.

Televiziunea publica NRK: "Nu exista nicio indoiala ca data de 22 iulie va intra in istorie drept cea mai neagra zi din istoria Norvegiei de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial".

Televiziunea TV2transmite ca suspectul Anders Behring Breivik are legaturi cu extrema-dreapta si detine doua arme inregistrate pe numele sau, o mitraliera si un pistol Glock.