Interviu cu eroul din Norvegia: "Trebuia sa fac totul pentru a-i salva". Kasper Ilaug, norvegianul care a reusit sa salveze, cu o barca de pescuit, 18 tineri de pe insula Utoeya, unde un extremist a ucis vineri seara cel putin 85 de persoane, a vorbit cu EVZ despre momentele de cosmar la care a fost martor si despre suferinta unei tari indoliate.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cristi Puiu, regizor: "Cel mai frumos lucru din Romania e Romania". Regizorul Cristi Puiu (44 de ani), autorul primului film cu succes international din cinematografia romana postdecembrista, "Moartea domnului Lazarescu", vorbeste despre Romania lui. Invitat sa predea la Haute Ecole des Beaux Arts (Geneva), Puiu vorbeste, in apartamentul din centrul Capitalei, avand cainele mops Otto la picioare, despre ce-l tine si ce-l desparte de tara. Integral in Adevarul.

Neagu Djuvara: "Cel mai mult il urasc pe Ion Iliescu". Istoricul Neagu Djuvara (95 de ani) vorbeste, intr-un interviu destul de personal, acordat Romaniei libere, despre ceea ce-l enerveaza cel mai mult: faptul ca romanii scuipa pe strada si nu se barbieresc, despre cum arata o zi din viata sa, dar si despre cartile pe care le are in lucru. Istoricul spune ca nu are sentimente de ura, dar ca totusi pe Ion Iliescu il uraste cel mai mult, fiindca ii uraste "pe toti cei care fac rau tarii mele". Integral in Romania Libera.

Cum va arata Romania peste 50 de ani? O tara depopulata sau multiculturala? Plus: Sunteti pregatiti pentru un sistem social in care statul nu mai asigura pensia? Cele mai recente estimari Eurostat spun ca populatia Romaniei este in continua scadere, efect al valurilor de emigrari si al sporului demografic negativ. Daca in 2010 populatia Romaniei era de 21.462.000 de locuitori, in 2035 se estimeaza ca aceasta va scadea la 19.857.000, iar in 2060 la 17.308.000. Integral in Gandul.

Norocul unei romance in orasul mortii. O romanca povesteste pentru "Adevarul" cum a scapat ca prin urechile acului de tragedia din Norvegia si care este acum atmosfera in "locul unde nu se intampla nimic". Laurentiu Lazar, singurul consul onorific al Norvegiei in Romania, este socat ca un asemenea macel s-a petrecut in orasul unde se decerneaza Premiul Nobel pentru Pace. Integral in Adevarul.

Ruine de 27 de milioane de euro. Moara lui Assan, revendicata in instanta. Urmasii lui Basile Assan, fondatorul primei mori cu aburi din Romania si primul roman care a calatorit in tinuturile arctice si in jurul lumii, revendica complexul industrial cunoscut drept Moara lui Assan. Imobilele, care se intindeau pe o suprafata de 54.147 de metri patrati in zona Bucur Obor, au fost evaluate de catre AVAS, in 2002, la aproape patru milioane de euro. Integral in Puterea.

Prostitutia, ce afacere! Cat ar aduce la stat sexul impozitat. In Romania exista, oficial, cam 2.000 de prostituate, care castiga lunar aproximativ 3 milioane de euro. Neoficial, suma este de aproape 20 de ori mai mare. Statisticile oficiale arata o realitate roz in ceea ce priveste prostitutia din Romania. Potrivit politistilor, sunt chiar judete unde nu exista picior de femeie care-si vinde trupul. Cu toate acestea, exista insa proxeneti arestati. Chiar si luand de bune datele oficiale, inspirate din numarul de amenzi date, am ajunge la aproape 3 milioane de euro castigati lunar de prostituate. Integral in Adevarul.

Adriana Cuta: Cancerul la 25 de ani, cea mai "tare" experienta a vietii mele. Medicii nu ii dau sperante, iar statisticile arata ca doar 10% dintre bolnavi au sanse sa se vindece, dar Adriana Cuta (25 de ani) se autocaracterizeaza ca "un om exagerat de optimist" si spune ca traieste cea mai tare experienta a vietii sale: o forma rara de cancer, angiosarcom, care a debutat in adolescenta. In 2005, cand se pregatea pentru examenul de bacalaureat, Adriana a observat pentru prima data pe coapsa, la palpare, o formatiune ca un chist. Integral in Romania Libera.

"Baietii destepti" de la Curtea de Conturi. Mai multi membri ai Curtii de Conturi deruleaza ori au derulat afaceri in timpul mandatului, desi acest lucru le este interzis de lege. Consilierii de conturi au incercat sa ocoleasca legea, trecandu-si afacerile pe numele copiilor, nevestelor sau ale unor parteneri de afaceri. Calitatea de actionar, asociat sau administrator pe care unii dintre membrii Curtii de Conturi o au sau cel putin au avut-o in primul an de mandat este incompatibila cu statutul lor de demnitar. Integral in Adevarul.

Sfarsitul capsuniadei. Criza economica din Spania ii trimite pe romani acasa. Ibericii le vor locurile de munca si pun interdictii.. Din cauza lipsei locurilor de munca, spaniolii sunt nevoiti sa se intoarca la cules capsuni, in locul romanilor. La inceputul anilor 2000, mii de romani, femei si barbati, dormeau noptile la cozi. Din Arad, Iasi, Constanta, Brasov, Craiova veneau ca furnicile sa prinda biletul catre visul iberic. Dimineata, la Oficiul de Migratie a Fortei de Munca, spaniolul analiza randul lung. Integral in EVZ.

Ceausescu a luat bani ca sa faca scandal la tribunal. Potrivit lui Ion Gheorghe Maurer, viitorul lider al PCR a fost platit cu 400 de lei ca sa starneasca valuri in timpul procesului de la Craiova al ceferistilor. In actiunea de sustinere a procesului grevistilor a fost implicat si viitorul ginere al lui Lucian Blaga. In noiembrie 1933, Nicolae Ceausescu devenea membru al Uniunii Tineretului Comunist (UTC). Apoi a primit si prima sa functie, scria el in autobiografia din 1945. Integral in Adevarul.

Isteria aerului conditionat. "Este disperare. Am vandut tot", spun reprezentantii unei industrii de 130 de milioane de euro. In perioada postbelica, aerul conditionat devenise, in SUA, un simbol al statutului social, iar unii dintre soferii cu masini fara aer conditionat mergeau in verile toride cu geamurile inchise, pentru a da impresia ca se bucura de confortul pe care il ofera sistemul de climatizare. Integral in Gandul.

Uriasii din Carpati. Autoritatile vor sa refaca in Romania o specie disparuta cu 200 de ani in urma. Uriasele animale, care ating o tona in greutate, aproape trei metri lungime si doi metri inaltime, sunt strict protejate de lege. Cel care va indrazni sa ucida un zimbru va avea parte de una dintre cele mai mari amenzi din tara noastra - 30.000 de euro. Peste numai cateva luni se va petrece in Romania un eveniment pe care il putem defini drept istoric - punerea in libertate a primelor 20 de exemplare de zimbri, undeva in zona montana a judetului Neamt. Integral in Romania Libera.