Presedintele Ciprului va cere demisia Guvernului. Presedintele cipriot Demetris Christofias este hotarat sa ceara joi demisia tuturor ministrilor din Guvernul sau. Solicitarea presedintelului vine in urma exploziei care a ucis 13 persoane si a provocat o criza energetica in Cipru. In cursul zilei de miercuri, partidul minoritar al coalitiei de guvernare declarase ca deja a cerut ministrilor sai sa isi depuna demisiile. Ministrul Afacerilor Externe Marcos Kyprianou si cel al Apararii Costas Papacostas au demisionat, in timp ce mii de oameni demonstreaza zilnic impotriva incompetentei autoritatilor. Explozia care a avut loc pe 11 iulie a distrus cea mai mare centrala electrica a tarii si a oprit peste 50% din productia energetica. Costurile de reconstructie a centralei si ale importului de energie electrica sunt evaluate la peste un miliard de euro, scrie Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Italia va retrage partial trupele din Libia si Liban incepand cu anul 2012. Senatul italian a decis sa sustina si finanteze in continuare trupele sale din Afganistan, dar a cerut diminuarea participarii italiene la misiunile de mentinere a pacii din Libia si Liban. Daca si Camera Deputatilor va decide acelasi lucru, Italia va retrage incepand de anul viitor 700 de soldati din Liban si 900 de soldati italieni care actioneaza in cadrul actiunii NATO din Libia. In Afaganistan vor ramane toti cei 4.200 de soldati italieni, anunta Huffington Post.

Etnicii sarbi au incendiat un punct de control la granita cu Kosovo. Presedintele sarb cere incetarea violentelor. Etnicii sarbi au incendiat un post de control din nordul Kosovo, dupa ce oficiali din guvernul kosovar au declarat ca s-a recastigat controlul asupra a doua posturi, informeaza Reuters. La numai cateva ore de la incident, presedintele sarb Boris Tadic le-a cerut sarbilor kosovari sa opreasca violentele. Oliver Ivanovic, secretarul de stat al Serbiei pentru Kosovo, a declarat ca nu au existat raniti, insa si-a exprimat ingrijorarea cu privire la posibile acte de violenta. "Un act de violenta da nastere la mai multa violenta. Mi-e teama ca o sa intram intr-o spirala a violentei", a mai spus Oliver Ivanovic. Un ofiter de politie kosovar a fost impuscat in cap si a murit martea trecuta in urma ciocnirilor dintre politie si sarbi, acestia din urma opunandu-se eforturilor Kosovo de a prealua controlul asupra punctelor sale de frontiera. Acelasi punct de control a mai fost incendiat in 2008 de catre etnicii sarbi, dupa ce provincia Kosovo si-a declarat independenta. Presedintele sarb a cerut incetarea violentelor din Kosovo Presedintele Boris Tadic le-a cerut sarbilor kosovari sa inceteze violentele, la numai cateva ore dupa ce etnicii sarbi au asaltat si au incendiat un punct de control din nordul Kosovo. "Huliganii care au declansat violentele nu apara nici poporul si nici Serbia. Oamenii trebuie sa inceteze violentele", a declarat presedintele sarb intr-un comunicat de presa. (C.B.)

Rusia a testat rachetele balistice Sineva in Marea Barents. Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Aparatii, Rusia a testat cu succes rachetele balistice Sineva in Marea Barents. Lansarea rachetelor s-a facut de la bordul unui submarin nuclear din flota nordica a Ecaterinburgului. Rachetele au atins tinta fixata in peninsula Kamchatka. RSM-54-Sineva a intrat in dotarea Marinei Militare ruse in iulie 2007. Raza de actiune a rachetelor poate depasi 10.000 km, iar o racheta poate avea intre patru si zece focoase, scrie Ria Novosti.

Portugalia: Premierul doreste inceperea reformelor pentru stimularea economica. Premierul portughez Passos Coelho doreste sa ajunga la o intelegere cu partenerii sociali asupra programului de asistenta financiara asumat in luna mai impreuna cu UE si FMI. De la preluarea puterii in luna iunie a anului trecut, guvernul de centru-dreapta condus de Passos Coelho a lansat o serie de reforme menite sa stimuleze productivitatea economiei portugheze. Reformele erau cerute si de UE si FMI in schimbul ajutorului acordat in valoare de 78 miliarde de dolari. Reformele care se afla in dezbatere in Parlament au starnit si multe critici. Cum alegerile legislative din iunie au adus insa o majoritate confortabila pentru partidul aflat la guvernare, proiectele de reforma ar trebui sa treaca de Parlament fara mari probleme, mai ales ca si Partidul Socialist aflat in opozitie a trebuit sa aprobe masurile la solicitarea UE si FMI, anunta AFP.

Irakul decide daca are nevoie de trupele SUA si anul viitor. Liderii irakieni vor participa sambata la o intalnire decisiva tinuta de seful statului Jalal Talabani. Politicienii vor discuta posibila ramanere a fortelor militare americane in tara lor dupa incheierea acestui an. In prezent Statele Unite au 47.000 de soldati in Irak si in conditiile agreate in acest moment cu totii ar trebui sa paraseasca tara la finele anului. Potrivit lui Hoshyar Zebari, Ministrul de Externe irakian, tara sa are nevoie de experti si nu poate rezolva singura lipsa acestora. Zebari crede ca se poate ajunge la un compromis pentru continuarea trupelor americane in Irak, informeaza AFP.