Israelul, implicat in asasinarea unui om de stiinta iranian. Potrivit presei germane, o sursa din cadrul serviciilor secrete israeliene a afirmat ca asasinarea omului de stiinta iranian Dariush Rezaei-Nejad a fost planuita si executata de Israel. Potrivit sursei, acest asasinat este prima actiune de amploare a lui Tamir Pardo, seful Mossadului. Acesta a planuit un lant de asasinate asupra oamenilor de stiinta iranieni pentru a sabota si a incetini avansarea programului nuclear al Iranului. Darioush Razaei-Nejad, in varsta de 35 de ani, a fost asasinat pe 23 iulie de cateva persoane ramase neidentificate, iar sotia sa Razaei-Nejad fiind si ea ranita in timpul atacului. Media iraniana l-a prezentat pe Razaei-Nejad ca specialist in fizica nucleara, care lucra la Agentia Iraniana a Energiei Atomice din cadrul Ministerului Apararii. Imediat dupa asasinat, Iranul a acuzat Israelul si SUA, facandu-le responsabile de aceasta crima. SUA a negat orice participare si responsabilitate, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Taimuraz Mamsurov: Osetia de Sud ar putea vota revenirea in cadrul Rusiei. Liderul Osetiei de Nord, Taimuraz Mamsurov a declarat marti ca populatia din Osetia de Sud ar vota pentru revenirea in cadrul Rusiei daca s-ar tine un asemenea referendum. Mamsurov insista asupra faptului ca Osetia de Sud este un stat independent si ca numai cetatenii ei au dreptul de a decide asupra viitorului lor si al tarii. Aceeasi afirmatie a fost rostita luni si de premierul rus Vladimir Putin. Aceste declaratii vin in urma adoptarii unei rezolutii de catre Senatul American in care Rusia era somata sa respecte integritatea teritoriala a Georgiei si sa isi retraga fortele de ocupatie din Abhazia si Osetia de Sud, anunta Ria Novosti.

Italia va interzice purtarea valurilor musulmane. O comisie parlamentara a aprobat marti proectul de lege privind interzicerea purtarii de valuri musulmane (burqa sau naqib) care acopera fata femeilor in public. Persoanele care le forteaza pe femei sa isi acopere fata in public vor putea primi o amenda de 30.000 de euro si o condamnare de pana la 12 luni de inchisoare. Legea a fost sustinuta de Souad Sbai, deputat italian nascut in Maroc si membru al cabinetului Berlusconi, iar opozitia a votat impotriva proiectului. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului dupa vacanta de vara pentru aprobare. Parlamentarul Barbara Saltamartini a primit cu bucurie vestea, sustinand ca interzicerea burqa va pune capat suferintei multor femei obligate sa poarte aceste valuri, care le afecteaza demnitatea si le impiedica sa se integreze in societate. Interzicerea purtarii valului musulman in public a fost deja legiferata in Franta si Belgia, informeaza Fox News.

SUA: Obama l-a numit pe Ashton Carter ca secund al Pentagonului. Ashton Carter a devenit al doilea om in Pentagon datorita numirii facute de presedintele Barack Obama marti. Carter il va inlocui pe William Lynn in functia de asistent al Secretarului pentru Aparare daca Senatul va aproba numirea sa in functie. Pana in acest moment Carter se ocupa de achizitii, tehnologie si logistica pentru programele de armanent ale Pentagonului, scrie AFP.

Pakistanul impune restrictii de calatorie pentru diplomatii americani. Ambasadorul SUA in Pakistan Cameron Munter a fost retinut temporar saptamana trecuta pe aeroportul din Islamabad fiind impiedicat sa calatoreasca la Karachi. Potrvit autoritatilor americane, Munter nu avea asupra lui certificatul de calatorie pe care oficialii pakistanezi il solicita diplomatilor SUA si care le permite acestora sa calatoreasca in interiorul Pakistanului. Ambasadorul, precum si alti diplomati americani au fost nevoiti sa ramana in Islamabad. Guvernul pakistanez informase inca de saptamana trecuta partea americana asupra certificatelor obligatorii pentru calatorie. Aceste restrictii de calatorie erau in vigoare de multi ani, dar nu au fost exercitate niciodata si sunt impuse de mai multe tari din sudul Asiei. Cele doua tari s-au intalnit deja sperand sa rezolve problema liberei calatorii, care este acordata diplomatilor straini prin Conventiile de la Viena. Americanii se arata optimisti, declarand ca discutiile pot aduce in curand o solutie potrivita. Aceste restrictii adancesc tensiunea creata intre cele doua state in urma asasinarii lui Osama Bin Laden, anunta CNN.

Procesul in care Hosni Mubarak ar putea fi condamnat la moarte incepe la Cairo. In ultimul sau discurs catre natiune, Hosni Mubarak a jurat ca nu va parasi niciodata tara si ca aici isi doreste sa moara pe teritoriul ei. Decizia de a nu parasi Egiptul poate sa il coste mult pe fostul presedinte. Miercuri va incepe procesul sau pentru conspiratie in vederea uciderii protestatarilor. Daca va fi gasit vinovat, Mubarak poate primi pedeapsa capitala, informeaza Reuters.