Politicieni pe banii deturnati de Sorin Ovidiu Vintu. Sorin Ovidiu Vintu a fost personajul care, prin interese si intermediari, a unit intreaga scena politica si a fost factor de continuitate intre Iliescu si Constantinescu. Redeschiderea dosarelor Vintu produce mari emotii in intreg spectrul politic romanesc. Si asta fiindca toate regimurile care s-au perindat la putere au relationat nepermis cu "tatal" Fondului National de Investitii. Macar acum, in ceasul al doisprezecelea, Justitia trebuie sa clarifice cat de corecte au fost aceste relatii, cati bani a dat si cata influenta a obtinut, in schimb, Sorin Ovidiu Vintu de la politicienii de diverse culori. Intregral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Bodyguard: de la "gorila" la agent de securitate. Rubrica "Dosar" din aceasta saptamana face o radiografie a meseriei de bodyguard in Romania. Dupa 1990, primele garzi de corp au provenit din randurile sportivilor, fiind preferati boxerii, luptatorii si rugbistii. In timp, firmele de specialitate au inceput sa ofere servicii complexe de paza si protectie. Transformarea definitiva a "gorilelor" in agenti de securitate este ultimul pas in evolutia unei meserii in care sunt angrenati, acum, peste 100.000 de angajati. Activitatea acestora este reglementata de o lege din 2003. Asociatia Profesionala a Companiilor de Securitate lucreaza impreuna cu Politia la un nou act normativ care sa stabileasca in mod clar drepturile si obligatiile agentilor de paza. Astfel ar putea fi evitate incidentele violente din trecut, dar si exploatarea, la negru, a mii de oameni platiti cu sume mizere sa faca pe paznicii, relateaza Adevarul.

Relatii suspecte intre Vintu si oamenii din jurul lui Blaga. Alaturi de procurorul Luminita Sega, decedata imediat dupa ce i-a fost luat dosarul Vintu-FNI, trebuia redus la tacere si comisarul Constantin Duvac, sustin surse din DGIPI. Omul-cheie ar fi trebuit sa fie acelasi Irinel Paun, procurorul adus de Vasile Blaga in MAI. Comisarul Constantin Duvac a fost seful Cercetarilor Penale din Politie si a coordonat ancheta in dosarele FNI-FNA-Banca Agricola-Banca de Investitii si Dezvoltare-Banca Romana de Scont alaturi de procurorul Luminita Sega. Intre 2003-2004, dupa ce dosarele i-au fost luate Luminitei Sega si date spre instrumentare lui Irinel Paun, comisarul Duvac si-ar fi dat seama ca urmeaza dezincriminarea lui Vintu, motiv pentru care ar fi dat unor jurnalisti copii ale probelor incriminatorii. Cel care a aflat inca din 2003 de scurgerile de informatii catre presa ar fi fost comisarul DGIPI Traian Marinescu, prietenul lui Vintu (copiii lui Marinescu ar fi fost angajati la firme controlate de Vintu - sursa: DGIPI). Din acel moment au inceput si necazurile lui Duvac. Integral in Romania Libera.

"Dizidentii" PDL cu audienta la Felix. Cristian Preda, Radu F. Alexandru si Daniel Oajdea sunt rebelii partidului: fac opozitie interna din studiourile Antenei 3, post boicotat oficial de PDL. n urma cu o luna, PDL decidea sa boicoteze Antena 3, invocand lipsa de corectitudine a postului. Concret, democrat-liberalii nu mai trimit nici un reprezentant la talk-show-urile televiziunii, in semn de solidaritate cu ministrul Daniel Funeriu. Acesta fusese acuzat de Antena 3, in baza unui "document" care s-a dovedit a fi un fals, ca a picat bacalaureatul sustinut in Franta in 1989. Decizia conducerii PDL a fost respectata cu sfintenie de toti comunicatorii partidului. Nimeni nu a mai mers "la Antene". Cu trei exceptii: europarlamentarul Cristian Preda, senatorul Radu F. Alexandru si deputatul Daniel Oajdea. Acestia sunt democrat- liberalii care au incalcat embargoul dictat Antenei 3. Ei isi justifica prezenta la posturile conduse de Dan Voiculescu prin necesitatea ca vocea PDL sa fie auzita si "la inamic", informeaza EVZ.

"Avem in Romania toate ingredientele unei crize majore". Mihaela Firsirotu, unul dintre strategii economici ai guvernului regional din Quebec, crede ca Romania nu a depasit inca ce era mai greu si ca "in Romania exista toate ingredientele pentru o criza majora". Profesoara la Universitatea din Quebec, Firsirotu se mira ca BNR si autoritatile statului le-au permis bancilor sa dea credite in alte monede, decat cea a tarii si spune ca "este de neconceput intr-o tara civilizata sa-i lasi pe oamenii de rand sa-si asume riscul fluctuatiei cursului de schimb". In acelasi timp, specialista canadiana de origine romana crede ca exista prea putine banci cu capital romanesc in tara si ca privatizarile ar trebui oprite fiindca "o economie puternica are nevoie de propriile sale intreprinderi nationale mari, pentru ca, in conditiile lipsei de capital autohton numai statul poate raspunde unei asemenea provocari", scrie Romania Libera.

Blestemul aurului de la Rosia Montana. Cristian George Ciani, un tanar de 29 de ani din Cluj-Napoca, a murit asfixiat intr-o galerie de mina din Rosia Montana, in timp ce cauta aur. Galeriile minelor de aur din Muntii Apuseni sunt securizate de mantuiala, astfel ca oricine poate intra. Inginerul Cristian George Ciani se trage dintr-o familie de mineri din Abrud, care au lucrat la mina de aur de la Rosia Montana. Copilaria nu a fost lipsita de istorioare despre comorile care se ascund in munte, iar acum, la maturitate, inginerul a hotarat sa-si incerce norocul in galeriile parasite din satul Corna (judetul Alba). Tanarul cunostea bine galeriile din Rosia Montana. A invatat multe de la bunicul sau, care a fost miner, si a ascultat cu atentie povestile batranilor care spun ca in munte sunt inca multe filoane de aur care pot fi exploatate si manual, anunta Adevarul.

Dezastrul de la Hiroshima. Cum arata un "oras anihilat". "Ce poate spune o geanta-diplomat, gasita intr-un morman de gunoaie, despre dezastrul de la Hiroshima?", se intreaba jurnalistii de la Huffington Post. Servieta a fost gasita in urma cu 11 ani in Massachusetts (SUA), de un barbat care isi plimba cainele. Inauntru, erau peste 700 de fotografii facute dupa atacul din orasul japonez. Fotografiile infatiseaza un "oras anihilat": grinzi facute praf, cladiri implodate, tone de moloz. Acest loc a fost numit de americani "Ground Zero", denumire care ulterior a fost preluata de zona pe care au fost amplasate Turnurile gemene. Integral in Gandul.

Cat costa venirea la serviciu a alesilor. Doar pentru a se deplasa din localitatile de domiciliu la Palatul Parlamentului si la cabinetele din colegiile unde au fost alesi, deputatii si senatorii au primit, de la contribuabilul roman, in primele sase luni ale anului, peste 1,2 milioane de euro.Pentru a-si indeplini atributiile, parlamentarii sunt motivati, lunar, sub mai multe forme: indemnizatie (de la 4.232 lei la 5.334 lei, net, dupa functia pe care o ocupa), diurna pentru deplasare la lucrarile Parlamentului si diurna pentru deplasare in circumscriptia electorala (2% pe zi din indemnizatie), bani pentru cazare, pentru telefoane mobile, pentru benzina sau pentru bilete gratuite pe liniile interne aeriene, auto, fluviale si pe calea ferata, suma forfetara pentru functionarea birourilor din teritoriu (o indemnizatie si jumatate, pentru chirie, utilitati, angajati etc.), informeaza Romania Libera.

Rechinii imobiliari vaneaza Casa Oamenilor de Stiinta. Casa Oamenilor de Stiinta, monument arhitectural in stil neoclasic francez, ar putea ajunge pe mainile unor rechini imobiliari, dupa ce urmasii fratilor Assan, cei care au construit vila la inceputul secolului trecut, au vandut drepturile succesorale. Virginica Tanti Dumitrescu si Adrian Ciorobea au ajuns in recurs la Curtea Suprema si revendica terenul de peste 5.000 de metri patrati in valoare de aproximativ 15 milioane de euro si cladirea, monument istoric, in locul urmasilor industriasilor antebelici. La capatul a doua cicluri procesuale, timp in care dosarul s-a plimbat de la Tribunal la Curtea de Apel Bucuresti la Curtea Suprema si inapoi, singurul argument care pare sa-i fi convins pe judecatori sa respinga cererea de restituire formulata de Virginica Tanti Dumitrescu si Adrian Ciorobea este unul ce tine de procedura: avocatii Casei Oamenilor de Stiinta (COS) au aratat ca cei doi au contestat prea tarziu decizia prin care Academia Romana refuza sa le retrocedeze imobilul, relateaza Puterea.