Marturia unei romance din infernul de la Londra: "Mi-a fost frica sa ies din casa". Teama ca violentele de la periferia capitalei Marii Britanii s-ar putea extinde i-a cuprins si pe romani. Daniela B., o tanara care locuieste de trei ani in Londra, ne-a descris, in cateva cuvinte, atmosfera de acolo. "Se aud sirenele politiei oriunde ai fi, elicoptere survoleaza orasul incontinuu. Din fericire, zona in care locuiesc eu este considerata sigura si nu a fost afectata inca. Dar a fost pentru prima data in trei ani, de cand sunt in Londra, cand mi-a fost frica sa ies din casa si am ramas treaza toata noaptea, lipita de BBC si citind stiri despre noile zone afectate pe Twitter, Facebook... de teama ca o sa se ajunga si in cartierul meu", spune Daniela. Cand vine vorba despre cauzele incidentelor, tanara de 24 de ani remarca faptul ca "revolta a inceput si a fost foarte puternica in zonele care deja au o istorie in confruntari cu politia londoneza: estul si sudul Londrei, zone sarace si cu un nivel de criminalitate foarte mare, in general". Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

De ce nu se aseamana criza economica din 2008 cu cea din 2011. O analiza a Wall Street Journal din care vei intelege mai mult. Multi investitori si bancheri au impresia ca zilele acestea traiesc un deja-vu: criza financiara din 2008 se repeta, iar retrogradarea ratingului de credit al SUA de la AAA la AA+ echivaleaza cu prabusirea sistemului bancar de investitii de acum trei ani. Singura asemanare intre aceste doua crize este ca pietele au intrat in panica si au luat-o in jos. In rest, exista trei diferente fundamentale intre crizele economice din 2008 si 2011, scrie Wall Street Journal. Prima diferenta si cea mai evidenta este ca cele doua crize au origini complet diferite. Cea din 2008 a pornit de jos in sus: de la cumparatorii super-optimisti de locuinte, criza a urcat la mecanismul "securities" de pe Wall Street, cu ajutorul firmelor de rating, si a sfarsit prin infectarea intregii economii globale. Recesiunea a fost cauzata atunci de colapsul sistemului financiar, anunta Gandul.

Milionarii din Romania nu se sperie de caderea bursei. Cei mai bogati romani cu investitii pe bursa spun ca declinul cotatiilor le-a redus semnificativ valoarea actiunilor detinute, insa nu sunt afectati de vreme ce sunt investitori pe termen lung. Ba chiar se gandesc sa-si majoreze portofoliile, profitand de preturile mici. Valoarea actiunilor detinute de oamenii de afaceri pe bursa a scazut cu pana la 30% in ultimele trei sedinte. Ei spun, insa, ca pierderile vor fi recuperate pe termen mediu. Panica investitorilor speculativi a intors Bursa de la Bucuresti la cotatiile din urma cu doi ani. In numai trei sedinte de tranzactionare, valoarea actiunilor cotate pe piata locala au scazut cu pana la 30%. Odata cu ele, si detinerile oamenilor de afaceri, actionari ai unor companii listate, informeaza Adevarul.

Generatia EMO a picat BAC-ul in masa. Cele mai tari perle de pe blogurile EMO. In urma cu trei ani, Romania era cuprinsa de febra emo: peste tot se discuta despre adolescentii imbracati in negru, cu parul tras pe ochi, depresivi, gata sa isi puna capat zilelor. Povestile acestor tineri nu mai apar in presa de ceva vreme, dar comunitatea emo continua sa existe, inchegata in jurul blogurilor si al retelelor de socializare. Citind forumurile, nu asa-zisa mutilare autoprovocata a acestor copii iti sare in ochi, ci mutilarea limbii romane. Unforum accesat de ei este http://generatiaemo.3xforum.ro/. Comunitatea are aproape 350 de membri care si-au ales acelasi gen de username-uri: dead.inside, Dead, mydeath, suflet_pierdut_in.noapte. Discutiile purtate aici incalca toate normele ortografice pe care ar fi trebuit sa le invete la scoala: "nu mil mai amintesc" sau "da nu sti cand il deschide??" scrie Vertical News.

Protocoalele sovietice ale razboiului din Afganistan. La mai mult de 22 de ani dupa incheierea conflictului care a costat fosta Uniune Sovietica vietile a peste 14.000 de soldati, o serie de protocoale ale sedintelor conducatorilor politici si militari ai URSS arata disperarea crescanda a acestora in fata unui razboi care devenise imposibil de castigat. Inca din octombrie 1985, secretarul general al Partidului Comunist al URSS, Mihail Gorbaciov, si-a expus planul de retragere a trupelor sovietice din Afganistan; pana in februarie 1988, cand Gorbaciov a anuntat oficial retragerea Armatei a 40-a,in cadrul Biroului Politic al Comitetului Central al partidului au avut loc dezbateri aprinse in aceasta privinta. Majoritatea protocoalelor acestor sedinte nu au fost facute publice pana acum, cand saptamanalul Der Spiegel a dezvaluit cateva pasaje, extrase din protocoalele unor sedinte care au avut loc intre ianuarie si iunie 1987. In acestea, conducatorii Uniunii Sovietice discuta cu cuvinte clare si adeseori dure atat despre propriile greseli, cat si despre necesitatea unei retrageri cat mai rapide si aproape neconditionale. Nici unul dintre liderii URSS nu isi face iluzii ca razboiul din Afganistan ar fi fost altceva decat un esec total al fortelor militare sovietice, scrie Romania Libera.

Baconschi: "Mi-as dori o alianta cu liberalii care nu vor sa tradeze dreapta". Ministrul de externe Teodor Baconschi, prim-vicepresedinte al PDL, vorbeste, in exclusivitate pentru EVZ, despre votul prin corespondenta, situatia PDL, relatia cu Rusia dupa declaratiile presedintelui Basescu si recentul scandal de la Institutul Diplomatic Roman. Intrebat daca este potrivit pentru alegerile prezidentiale din 2014, Baconschi a declarat: "Nu imi place sa fac speculatii pe acest subiect. Cred ca PDL ar trebui sa-si desemneze candidatul la alegerile prezidentiale dupa alegerile parlamentare, adica undeva la inceputul anului 2013. Sunt foarte onorat ca alti colegi de partid, mai ales Sebastian Lazaroiu, m-au mentionat printre figurile care ar putea sa fie desemnate pentru a candida la prezidentiale, dar, deocamdata, este prea devreme". Integral in EVZ.

Borbely: Ungaria nu este de acord cu proiectul de la Rosia Montana in integralitatea lui. Ungaria "a refuzat proiectul de la Rosia Montana in integralitatea lui", a declarat, marti, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a sustinut insa ca avizul Ungariei este, conform Conventiei de la Espoo, unul consultativ, Romania nefiind obligata sa opreasca procedura de evaluare. "Am primit saptamana trecuta, intr-adevar, raspunsul ministerului maghiar al Mediului la solicitarea noastra de a-si exprima o pozitie cu privire la investitia de la Rosia Montana, in baza Conventiei de la Espoo care obliga statele semnatare sa se consulte inainte de inceperea vreunui proiect cu posibil impact transfrontalier asupra mediului. Oficialii maghiari ne-au comunicat ca au analizat integral documentatia dar ca nu au intrat in detalii si ca refuza tot proiectul. Resping proiectul in integralitatea lui, fara a avea intrebari", a declarat Borbely, marti seara, informeaza Gandul.

Impostorii care aveau 10 ani la Revolutie. In goana dupa banii si avantajele aduse de certificatele de revolutionar n-a existat nicio limita. In Monitorul Oficial apar 86 de revolutionari care in '89 aveau varste cuprinse intre 10 si 14 ani. Afacerea cu certificate nu are limite. Marii corupti au procurat certificate de revolutionar pentru copii sau secretare. Altii au luat patalamale, desi nici macar nu erau in tara la Revolutie! Sunt multe categorii de impostori printre revolutionari, una mai scandaloasa ca alta. Multi se ascund in spatele unor declaratii semnate pe propria raspundere, in care au insirat banalitati sau fapte de vitejie aproape imposibil de verificat la 21 de ani distanta de la Revolutie, scrie Adevarul.

Conexiunile miliardarului Niculae. Legaturile omului de afaceri Ioan Niculae cu un inspector ANAF arestat pentru trafic de influenta si cotele de participatii ale acestuia intr-o societate implicata in controversata afacere "Tutunul romanesc" vor fi anchetate de DNA intr-un nou dosar, in care sunt vehiculate mai multe suspiciuni de fals. In martie anul acesta, izbucnea un scandal de proportii: inspectorul ANAF Adrian Gavrila si consilierul fiscal Marius Stancescu erau arestati pentru trafic de influenta, dupa ce afaceristul italian, Antonello Celestini i-a denuntat la DNA, aratand ca cei doi ar fi pretins bani sustinand ca aveau influenta pe langa presedintele ANAF, Sorin Blejnar. Intre timp, cei doi au fost trimisi in judecata, iar din dosarul lor procurorii anticoruptie au decis sa mai formeze inca trei dosare in care sunt implicate nume surpriza. Cea mai importanta disjungere din dosarul in care Gavrila si Stancescu au fost trimisi in judecata il vizeaza pe inspectorul ANAF Adrian Gavrila si relatiile sale cu miliardarul Ioan Niculae, aflat pe locul al treilea in topul celor mai bogati romani, realizat de revista Capital, anunta Romania Libera.