SUA solicita explicatii Chinei privind necesitatea testarii portavionului. China a lansat miercuri la apa pentru testare un portavion lung de 300 de metri. Acesta a fost in ultimii ani complet renovat de catre chinezi, desi este la origine o nava construita in URSS pe care China a obtinut-o in 1998 de la ucrainieni. Portavionul a starnit reactii potrivnice in SUA, care solicita Chinei o explicatie din care sa reiasa necesitatea portavionului. Americanii doresc o mai mare transparenta privind achizitiile militare si bugetul ministerului apararii din China, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Israelul va discuta cu Natiunile Arabe problema dezarmarii nucleare. Dupa mai bine de zece ani de manevre diplomatice, Israelul si Natiunile Arabe au acceptat invitatia agentiei nucleare a ONU de a purta discutii preliminare asupra posibilei renuntari la armele nucleare in Orientul Mijlociu. Israelul este considerat singura tara din Orientul Mijlociu care poseda arme atomice, iar programul sau nuclear secret a fost mereu un subiect sensibil pentru vecinii sai arabi. Cele doua parti se vor intalni numai daca vor cadea de acord asupra conditiilor ce urmeaza sa fie discutate. Arabii cer desecretizarea programului nuclear al Israelului si verificarea lui de catre un comitet international, in timp ce israelienii doresc ca aceste discutii sa nu fie considerate drept negocieri nucleare, anunta Fox News.

Premierul japonez Naoto Kan va demisiona din functie. Premierul japonez Naoto Kan a declarat miercuri ca va demisiona dupa ce noile proiecte de lege legate de reconstructia zonelor afectate de cutremur vor trece de Parlament. Kan nu doreste sa paraseasca functia mai repede pentru a nu crea o criza politica. Cel mai probabil demisia conditionata de aprobarea proiectelor de lege va avea loc la finele lunii august. Acestea vizeaza reconstructia tarii prin emiterea de obligatiuni pentru finantarea deficitului si promovarea noilor surse de energie. Kan a fost supus mai multor presiuni chiar si din interiorul partidului sau care a suferit o scadere de popularitate dupa curemurul din martie. Atat partidul sau cat si opozitia au acceptat votarea celor doua proiecte de lege, informeaza CNN.

Ciad: Premierul Emmanuel Nadingar a prezentat demisia intregului guvern. Premierul ciadian Emmanuel Nadingar a prezentat miercuri demisia sa si a intregului guvern, la doua zile dupa ce presedintele Idriss Deby a inceput cel de-al patrulea mandat ca sef al statului, a anuntat postul national de radio. In conformitate cu prevederile Constitutiei, presedintele Deby il poate numi premier tot pe Nadingar sau poate alege unul nou. De asemenea este posibil ca Deby sa respinga demisia guvernului, relateaza AFP.

Iulia Timosenko va ramane in arest. Un tribunal din Kiev a refuzat miercuri sa anuleze ordinul de arestare emis pe numele fostului prim-ministru ucrainian Iulia Timosenko. Aceasta este judecata pentru abuz de putere in legatura cu contractele pentru gaz semnate in anul 2009 cu Rusia. Arestata vinerea trecuta la solicitarea procurorilor, Iulia Timosenko sustine ca acuzatiile aduse au substrat politic, scrie Ria Novosti.

Marea Britanie: Femeia care a sarit de la etajul unei cladiri in flacari a fost salvata de un roman. Poloneza Monika Konczyk, femeia care a sarit luni de la primul etaj al unei cladiri in flacari din Croydon, ajunsese in Angila cu numai patru luni in urma. Incendiul incepuse la magazinul de mobila de la parter si cuprinsese si cladirile adiacente. Konczyk nu a reusit sa iasa din cladire pe scarile de incendiu din cauza fumului gros. Fara sa tina cont de ordinele politistilor, prietenii Monikai au venit in ajutorul ei cu saltele si perne pe care le-au asezat sub fereastra. Femeia a fost prinsa in brate de un roman pe nume Adrian. Acesta a anuntat ca Monika era in stare de soc, dar nu a avut nevoie de spitalizare ci a fost preluata de sora si prietenul ei. Adrian a mai declarat ca era vecin cu Monika si ca nu se considera acum un erou. Politia sustine o alta versiune prin care ei ar fi salvat-o pe Monika Konczyk, de soarta careia nu s-ar fi interesat nimeni ulterior, anunta The Guardian.

SUA: ADN-ul criminalului in serie Ted Bundy ar putea duce la rezolvarea altor crime. O mostra din sangele criminalului in serie Ted Bundy a dus la reconstituirea profilul genetic al acestuia, care a fost introdus in baza de date genetice a Americii. Acest lucru ar putea duce la rezolvarea unor crime ramase fara autor dar pe care Ted Bundy le-ar fi putut comite la inceputul "carierei sale" de criminal. Proba de sange se afla la tribunalul Columbia, unde Bundy a fost dus in anul 1978 si judecat pentru uciderea unei fetite de 12 ani. In 2002 s-a mai incercat reconstructia profilului sau genetic dintr-o alta mostra prelevata in timpul autopsiei, dar rezultatul nu a fost concludent. Ted Bundy a fost executat pe scaunul electric in ianuarie 1989 pentru uciderea a 36 de femei, informeaza AFP.