Coruptii din vami sunt bine mersi. Doar 29 din cei 222 de functionari retinuti in vamile din judetele Timis, Caras-Severin, Suceava, Vaslui si Botosani sunt cercetati in stare de arest. Ultima descindere a mascatilor, desfasurata vineri, in Botosani, s-a soldat cu o arestare, dupa ce la audieri au fost aduse 12 persoane. Cei mai multi dintre vamesii si politistii de frontiera retinuti de mascati in primele luni ale anului au fost eliberati din arest. Descinderile de la vamile din judetele Timis, Caras-Severin, Suceava, Vaslui si Botosani s-au soldat cu 222 de arestari. In prezent, doar 29 de vamesi si politisti de frontiera sunt judecati in stare de arest. Ceilalti au fost eliberati de instante pe motiv ca nu se impune masura arestarii. Cea mai recenta operatiune de combatere a coruptiei din punctele de frontiera, derulata vineri, in Botosani, de ofiterii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, s-a soldat cu o arestare, desi la sediul Serviciului Teritorial Suceava au fost aduse pentru audieri 12 persoane, relateaza Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Nea' Nelu Moraru: omul caruia ii pica profitul mura-n gura. In comuna prahoveana Cosminele, satul Poiana Trestiei, Ion Vasile Moraru, Nelu pentru nevasta-sa si pentru apropiati, si-a pus in cap sa mute murii din padure la el in gradina, pe jumate de hectar. Dar nu oricum: lastarul sa fie fara spini, sa creasca pe bolte de sarma, ca vita de vie, dupa cum dicteaza el cu foarfeca. Sa fie murele mari cat nucile si multe, ca doar nu mai da ursul iama printre ele, ca in padure, iar de apa sa nu se planga pentru ca vor avea de fiecare data cand si-o pune soarele in cap sa crape pamantul. "Am vazut la un prieten, avea soiul asta si mi-am zis sa fiu al dracului daca nu-mi pun si eu! Si atata mi-a fost", povesteste Nelu de pe un fotoliu, ca la "Din dragoste", cum i-a cazut cu tronc, la prima vedere, mura cat nuca. Integral in EVZ.

Unde s-au dus banii care au salvat SUA. Pe fondul recentei reduceri a rating-ului Statelor Unite ale Americii, de la AAA la AA+, situatia in care se afla in prezent acesta tara pare a fi mult mai grava din punct de vedere financiar decat inainte de realizarea ajustarii, cel putin psihologic vorbind, avand in vedere ca SUA are in continuare capacitatea de a obtine imprumuturi cu dobanzi scazute asa cum se intampla si inainte de acest anunt, informeaza Business Insider. La mai mult de doi ani de la punerea in aplicare a planului de salvare financiara inca nu sunt cunoscute detaliile exacte ale modului in care au fost investiti banii si nici daca ei au fost restituiti pana in prezent. Oficialii Trezoreriei americane au declarat ca au atins deja limita inca din luna iunie a anului trecut cand "rambursaririle catre contribuabili au depasit fondurile TARP", destinate revigorarii sistemului financiar, scrie Gandul.

Bancile, cei mai mari proprietari imobiliari. Mii de locuinte sunt scoase la licitatie in aceasta perioada de institutiile de credit in urma executarii silite a rau-platnicilor. Preturile imobilelor sunt insa neatractive, iar bancherii risca sa ramana cu ele. Cei care vor o locuinta nu se inghesuie la licitatiile bancilor. Institutiile de credit tin la pret, iar potentialii cumparatori mizeaza pe ieftinirea proprietatilor licitate. In 2007-2008, perioada de boom economic, nici nu se auzea de licitatii organizate de banci pentru a valorifica imobilele aduse de clienti drept garantie. Unele banci nu aveau niciun bun scos la licitatie, iar altele aveau maximum cinci-sase intr-un an. Cei mai multi clienti indatorati isi plateau ratele la timp, iar restante se inregistau, in buna masura, doar la creditele de consum negarantate. Intre timp, odata cu declansarea crizei, romanii au inceput sa nu-si mai poata rambursa creditele, inclusiv cele imobiliare, cu rate destul de mari si in crestere de la o luna la alta. Iar asta in ciuda riscului de a-si pierde locuinta pe care au adus-o drept garantie, informeaza Adevarul.

Ofiter SRI, acuzat de contrabanda. Un ofiter SRI, noua vamesi de la Biroul Vamal Stanca-Costesti si trei civili sunt urmariti penal de catre procurorii DIICOT pentru contrabanda cu produse provenite din Ucraina. Ofiterul SRI implicat in acest caz de contrabanda este un locotenent colonel, fratele unuia din vamesii de la Stanca-Costesti. El a fost interceptat si dat pe mana procurorilor chiar de catre colegii sai de la SRI, care au asigurat in acest caz "suportul tehnic si cel informativ", potrivit DIICOT. Vamesii si ofiterul SRI sunt acuzati de procurori ca au sprijinit activitatea unei grupari infractionale alcatuita din cetateni romani si moldoveni, ce se ocupa cu contrabanda, scrie Romania Libera.

Regizor premiat la Cannes: "Preferatul meu ramane Lazarescu". Regizorul turc Nuri Bilge Ceylan a vorbit pentru EVZ despre cel mai recent film si despre felul in care vede lumea din cauza problemelor de somn. Desi nu-i place sa dea interviuri sau sa vorbeasca prea mult despre filmele lui - nu-i convine ideea de a oferi spectatorilor lamuriri facile -, Ceylan a acceptat sa acorde un interviu pentru EVZ, in care a discutat despre existenta influentelor din cinematografia romaneasca in filmele sale si viceversa, dar si despre scopul minimalismului intr-o lume aglomerata. Din cauza unor probleme de somn, Ceylan are vorbirea molcoma si blanda, insa iti dai seama cu usurinta ca are o inteligenta sclipitoare, care-l ajuta sa fie expresiv chiar si in engleza, o limba pe care recunoaste ca nu o stapaneste prea bine. Ceylan a sustinut si un masterclass la Anonimul, in care le-a dat curs curiozitatilor celor din sala. Integral in EVZ.

Ce sanse are Centrul Vechi sa fie reparat in doua saptamani. Edilii spun ca mai sunt de reparat doar patru strazi din centrul istoric si ca lucrarile vor fi gata la sfarsitul lunii. Cel putin alte doua strazi sunt in lucru, iar santurile adanci, gropile cu nisip si gurile de canal neastupate sunt semne ca santierul va mai dura. O scurta plimbare prin centrul vechi al Bucurestiului iti scoate in cale tot felul de obstacole pe strazile considerate reparate de reprezentantii Primariei. Chiar daca terasele au invadat zona, drumul pana la un loc sub umbrelute trece printr-un santier. Edilii spun ca, pana la sfarsitul lunii august, vor fi terminate lucrarile pe cele patru strazi care inca nu au fost finalizate: Postei, Smardan, Sf. Anton si Stavropoleos. In rest, totul ar fi gata si urmeaza doar refacerea fatadelor. Numarul strazilor nereparate este insa mai mare, au constatat reporterii RL, relateaza Romania Libera.

Şah-mat la Ceauşescu în Fortul Jilava. Vulnerabil, impulsiv, orgolios, ignorant şi ranchiunos – aşa s-a revelat viitorul dictator într-o partidă de şah din închisoare. Se bâlbâia şi era singur – şi-a amintit despre Nicolae Ceauşescu un fost tovarăş de celulă. Nu bănuia că e şeful lui în ierarhia utecistă. Nici şmecheria întâlnirilor cu Lenuţa în case conspirative. 19 luni a petrecut Nicolae Ceauşescu la Închisoarea Jilava (iulie 1940-februarie 1942). Din păcate, nu s-a păstrat măcar o carte poştală care să-i ateste legăturile cu rudele sau cu camarazii din exterior. A prins însă atunci, fără îndoială, o atmosferă febrilă şi mare înghesuială în celebrul Fort 13. Venirea lui Antonescu la putere (septembrie 1940), Rebeliunea legionară (ianuarie 1941) şi intrarea României în război alături de armata nazistă împotriva Uniunii Sovietice (22 iunie 1941) au fost cumpene ale istoriei PCDR, informeaza Adevarul.

Crimele din insula Csepel: Cetateanul roman povesteste cum a reusit sa scape si prin ce a trecut. Romanul care a scapat cu viata dupa ce a fost ingropat de viu pe insula Csepel din Budapesta a acordat primul sau interviu pentru Realitatea TV in care povesteste experienta traumatizanta prin care a trecut: cum a reusit sa se dezgroape si sa fuga, plin de noroi si de sange, din locul unde mai multi oameni au fost ucisi pentru bani. "Mi-au pus o franghie la gat, apoi mi-am pierdut instantaneu cunostinta. Mi-am revenit apoi pentru cateva momente. Stiam si simteam ca voi muri, am lesinat de mai multe ori. Incercau sa ma convinga ca nu voi pati nimic. In tot acest timp, unul dintre ei ma lovea fara incetare cu picioarele. Nici nu mai simteam durerea pentru ca imi canalizam ultimele forte ca sa pot respira si ca sa pot tine franghia departe de gat. Am incercat cu ultimele puteri sa strig dupa ajutor, dar sunetele scoase de mine nu aveau nicio noima", i-a povestit tanarul jurnalistului Lukacs Csaba. Barbatul are dubla cetatenie. El este stabilit in Ungaria de opt ani.