SUA: Michele Bachmann, castigatoare la straw poll - primul scrutin informal al republicanilor in Iowa. Michele Bachmann, candidata la investitura republicana pentru alegerile prezidentiale din 2012, sustinuta de miscarea ultraconservatoarea Tea Party, a castiga primul test major in randul republicanilor, clasandu-se sambata pe primul loc la straw poll, in Iowa, relateaza AFP. Bachmann, membra a Camerei Reprezentantilor, a castigat 28,5 la suta din 16.892 de voturi exprimate in cadrul acestui scrutin de popularitate foarte asteptat, devansandu-l pe Ron Paul (27,6 la suta - 4.671 de voturi), un sustinator acerb al izolarii americane, urmat de Tim Pawlenty (13,6 la suta - 2.293 de voturi), fost guvernator de Minnesota (nord). Pawlenty a anuntat insa ulterior ca se retrage din cursa, dezamagit de faptul ca nu a primit "sprijinul la care se astepta".

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Iran: Prima centrala nucleara va intra in functiune pana la sfarsitul anului. Prima centrala nucleara a Iranului va intra in functiune pana la sfarsitul acestui an, a anuntat presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, potrivit RIA Novosti. "Centrala nucleara de la Bushehr este gata si va functiona la capacitate maxima pana la sfarsitul acestui an", a declarat liderul iranian intr-un interviu acordat canalului de televiziune Russia Today. De altfel, Iranul nu a avut neintelegeri cu finantatorul rus Rosatom asupra proiectului si nu vor exista intarzieri privind pornirea centralei nucleare, a mai adaugat Ahmadinejad. In conformitate cu un acord bilateral, care a primit aprobarea Agentiei Internationale de Energie Atomica, Rusia se va ocupa initial de buna functionare a centralei, prin furnizarea de combustibil si stocarea deseurilor pentru urmatorii doi sau trei ani, insa controlul va fi detinut in cele din urma de Iran. Iranul a fost supus unei serii de sanctiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU din cauza refuzului sau de a opri imbogatirea uraniului.

Atentat cu bomba in Pakistan de ziua independentei: 12 morti. Cel putin 12 persoane au fost ucise duminica, in urma unui atac cu bomba, intr-un hotel din sud-vestul Pakistanului, transmite CNN. Atacul cu bomba s-a produs dupa ce, cu cateva ore inainte, cinci rachete au cazut asupra tabere de antrenament paramilitare din regiunea tribala a tarii si au omorat trei oameni, potrivit declaratiilor unui oficial. Bomba a fost amplasata intr-un hotel din Dera Allah Yar, un oras din provincia Balochistan. Zeci de oameni se aflau in hotel in momentul exploziei si, pe langa cei ucisi, alte 14 persoane au fost ranite, a declarat un oficial al politiei. Atacul cu bomba nu a fost inca revendicat. Balochistan este cea mai mare provincie din Pakistan, dar si cea mai saraca si slab populata. In ultimii ani, provincia a fost afectata de violentele sectante si ale gruparilor separatiste Baluch, care cer autonomie politica si o cota mai mare de profit din resursele naturale ale provinciei. Incidentele s-au produs chiar in ziua in care Pakistanul sarbatoreste ziua independentei.

Hugo Chavez: Cancerul "nu s-a terminat". Presedintele venezuelean Hugo Chavez, care s-a intors duminica in Caracas, a declarat pentru postul oficial de televiziune ca organismul lui a raspuns bine celui de-al doilea ciclu de chimioterapie, insa cancerul de care sufera "nu s-a terminat", informeaza AFP. In timpul interventiei sale la televiziunea publica VTV, Hugo Chavez a facut referire si la incurajarile primite de la presedintele cubanez Fidel Castro. "Ceea ce vreau sa spun oamenilor si, de asemenea, mie insumi, este ceea ce imi spunea Fidel ieri: 'Chavez, te duci, nu uita asta, nu te lasa condus de impulsuri. Te poti convinge singur ca s-a terminat, iar poporul poate incepe sa creada ca s-a terminat'. Nu s-a terminat", a declarat presedintele venezuelean. "Sunt bine, am insa mare grija", a adaugat Chavez. El a anuntat ca rezultatele analizelor au fost pozitive. De altfel, Hogo Chavez a postat la revenirea in tara un mesaj optimist pe reteaua de socializare Twitter: "Buna dimineata, iubita patrie! M-am intors. Ce luna plina frumoasa ne intampina la miezul noptii!", a scris presedintele Venezuelei. Hugo Chavez, care urmeaza o medicatie stricta, dieta si exercitii fizice, a spus ca are pofta de macare, ca a revenit la o greutate normala si ca nu a avut stari de rau. El a suferit o interventie chirurgicala pe 20 iulie, in Cuba, pentru o tumora maligna situata in zona pelviana. In varsta de 57 de ani, liderul de la Caracas se afla la putere inca din 1999 si spera sa obtina al treilea mandat de presedinte o data cu alegerile din 2012.

Der Spiegel: Germania de Vest intentiona sa vanda partea sa de Berlin. Cotidianul german Der Spiegel dezvaluie, la 50 de ani de la ridicarea Zidului Berlinului, cum guvernul Germaniei de Vest si Statele Unite au intentionat la un moment dat sa vanda Berlinul de Vest. Cancelarul Germaniei de Vest, Konrad Adenauer, sugerase ca Berlinul de Vest, ocupat pe atunci de fortele franceze, britanice si americane, insa total izolat in interiorul Germaniei de Est comuniste dupa ridicarea zidului la 13 august 1961, ar putea fi dat la schimb pentru anumite teritorii ale Germaniei de Est, a dezvaluit Der Spiegel. Dupa ce a citat documente declasificate recent, cotidianul german scrie ca Adenauer i-a prezentat aceasta idee atat secretarului de stat american Dean Rusk, cat si presedintelui John F. Kennedy, sugerand ca Statele Unite ar putea sa faca aceasta propunere Uniunii Sovietice, a carei armata controla Germania de Est. Ideea era de a lasa Germania de Est si fortele sovietice sa preia controlul asupra Berlinului de Vest, un obiectiv al politicii sovietice, in schimbul extinderii catre est a frontierei Germaniei de Vest, catre Thuringia, o parte din Saxonia si din Mecklenburg-Pomerania occidentala.

Muammar Gaddafi prevede "un final apropiat" pentru rebeli. Liderul libian Muammar Gaddafi a transmis, luni dimineata, într-o emisiune difuzata la televiziunea nationala, ca "sfârşitul şobolanilor" şi al "colonizatorilor" este aproape, referindu-se la rebeli şi la trupele NATO, potrivit AFP. "Ei (rebelii) fug de la o casă la alta din fata maselor care-i vaneaza", a declarat Gaddafi într-un mesaj difuzat in direct la tv.