Anders Behring Breivik: Crimele din Norvegia au fost necesare. Dupa reconstituirea masacrului de pe insula Utoya, asasinul norvegian Anders Behring Breivik a declarat ca intelege ca este privit de oameni ca si cum ar fi un demon, dar sustine ca fapta sa a fost necesara. Potrivit politiei, agresorul nu a aratat nicio urma de regret pentru faptele sale, nici macar in timpul reconstituirilor care s-au desfasurat in timpul weekendului. Breivik a recunoscut asasinatele comise, iar potrivit avocatului sau, a avut o ezitare chiar inainte de atacul de pe insula. Desi s-a gandit sa renunte la crima, criminalul a decis ca gestul sau este necesar pentru schimbarea Norvegiei si a Europei. Intr-un document postat pe internet, Breivik critica partidul de guvernare pentru sustinerea acordata imigrantilor musulmani. Un tribunal se va pronunta vineri asupra conditiilor de detentiei ale lui Breivik, cel mai probabil intr-o sesiune cu usile inchise. Politia va cere o inasprire a regiului si va solicita izolarea detintului, scrie Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

China a terminat testarea portavionului. Primul portavion chinezesc si-a incheiat luni testele pe apa care au durat patru zile. Sapte remorchere au adus vasul in portul Dalian. Potrivit unui expert militar chinez, sistemul radar al portavionului este cel mai avansat din lume. Autoritatile nu au dezvaluit tipurile de teste efectuate pe apa, dar potrivit televiziunii chineze cel mai probabil au fost testate motoarele, sistemul de navigare, armele de la bord, sistemele anti-incendiu si de salvare, anunta CNN.

Ahmadinejad ameninta SUA si Israelul: Iranul va riposta dur daca va fi lovit. Mahmoud Ahmadinejad a lansat luni inca o amenintare la adresa Statelor Unite si Israelului. Potrivit presedintelui iranian, cele doua state ar dori sa dea o lovitura tarii sale dar sunt constiente de puterea Iranului si se tem. Ahmadinejad spune ca intr-un asemenea caz tara sa s-ar apara cu toate fortele si resursele si spera sa nu se ajunga niciodata in aceasta situatie. Despre programul nuclear a precizat inca odata ca acesta nu urmareste obtinerea de arme nucleare si ca dupa parerea sa armele nucleare sunt depasite, ele apartinand secolului trecut. Presedintele Iranului crede ca ecuatiile internationale nu se mai alcatuiesc in ziua de astazi in functie de arsenalele nucleare, ci in functie de factorul uman. Intrebat ce planuri are dupa anul 2013 (cand expira mandatul prezidential), Ahmadinejad a declarat ca tara sa organizeaza alegeri libere si ca decizia este a poporului, dar ca el se poate intoarce oricand la catedra de unde va continua sa isi serveasca tara ca profesor universitar, informeaza Ria Novosti.

Arheologii bulgari au descoperit Arhiepiscopia de Archidos. Echipa de arheologi condusa de Prof. Nikolay Ovcharov a decoperit doua sigilii arhiepiscopale care dovedesc existenta unui Arhiepiscop de Archidos pe nume Constantin, necunoscut istoricilor pana in acest moment. Sapaturile au avut loc in orasul trac Perperikon din Muntii Rodopi. Sigiliile au fost gasite la un loc cu monede datand din finalul secolului al X-lea si pana la inceputul secolului al XI-lea. Arheologii cred ca Perperikon era resedinta arhiepiscopului de Archidos, denumire data de bizantini Muntilor Rodopi si ca descoperirea lor este prima dovada istorica de orice natura privind existenta acestuia, scrie Novinite.

Cristina Fernandez castiga alegerile partialele pentru presedintia Argentinei. Presedintele in functie Cristina Fernandez de Kirchner a castigat alegerile preliminare pentru un nou mandat in fruntea Argentinei. Votul decisiv de duminica arata ca doamnei Fernandez de Kirchner ii va fi usor sa obtina inca un mandat la alegerile din octombrie. Luni au fost numarate 96% din totalul voturilor exprimate. Numaratoarea a aratat ca Fernandez a castigat 50.07%, in timp ce contracandidatii sai Ricardo Alfonsin de la Partidul Uniunea Civica Radicala si Eduardo Duhalde de la Partidul Conservator Peronist au adunat fiecare mai putin de 13%. Totusi toti cei trei vor ramane in cursa pentru alegerile din luna octombrie. Cristina Fernandez de Kirchner este sotia fostului presedinte argentinian Nestor Kirchner care a decedat in octombrie 2010 in urma unui atac de cord. Sotia sa a fost aleasa in locul lui si doreste sa conduca tara continuandu-i planurile si viziunea, anunta CNN.

Obama incearca sa isi refaca imaginea inaintea alegerilor din 2012. Presedintele Barack Obama a inceput luni un turneu care il va duce in Minnesota, Iowa si Illinois pentru consolidarea imaginii sale care a inceput sa paleasca in fata grijilor pe care americanii si le fac datorita situatiei economice. La alegerile din 2008 aceste trei state au votat in procent mare cu Obama care nu isi permite sa le piarda in vederea alegerilor din 2012, informeaza AFP.