Armata israeliana a arestat un jurnalist al televiziunii Al-Jazeera. Armata israeliana l-a arestat pe seful biroului din Kabul al televiziunii qatareze Al-Jazeera, in timp ce acesta incerca sa paraseasca Cisiordania, dupa ce si-a vizitat familia palestiniana, a anuntat marti directorul biroului Al-Jazeera din Ierusalim, citat de AFP. Potrivit directorului postului de televiziune, Walid al-Omary, jurnalistul Samer Allawi a fost retinut pe 10 august, in timp ce se pregatea sa traverseze podul Allenby, care leaga Cisiordania si Iordania. Marti dimineata, el a fost prezentat in fata unui tribunal militar israelian din nordul Cisiordaniei, care i-a prelungit arestul preventiv cu sapte zile, sub acuzatia de apartenenta la gruparea Hamas si de "intretinere de contacte cu membri ai aripii militare a Hamas", a precizat al-Omary. Comitetul pentru Apararea Jurnalistilor, organizatie cu sediul la New York, a facut apel la Israel, intr-un comunicat emis marti, sa "clarifice motivele legale pentru care Samer Allawi este mentinut in detentie".

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Rusia ar putea interzice total fumatul in spatiile publice. Pana la sfarsitul acestui an, Ministerul Sanatatii din Rusia va prezenta Dumei de Stat un proiect de lege prin care sa se interzica drastic numarul de fumatori, potrivit RIA Novosti. Tigarile vor deveni mult mai scumpe si vor putea fi cumparate doar din magazinele cu o suprafata de peste 50 de metri, iar fumatorii vor fuma doar in propriile apartamente sau pe strada. Incepand cu 2014, interzicerea totala a fumatului ar putea fi impusa pe trenurile care parcurg distante foarte lungi, precum si pe vasele de croaziera. Locurile pentru fumat din aeroporturi vor fi desfiintate, insa fumatorii vor avea voie sa fumeze la o distanta de zece metri de orice gara sau aeroport. Potrivit unui raport al ministerului sanatatii, autoritatile ar putea interzice fumatul in inchisori si in centrele de detentie. Din 2015, fumatul ar putea fi interzis in restaurante, cafenele, in cluburile de noapte si in hoteluri. Fumatul in apropierea cladirilor de apartamente va fi permis, insa numai cu acordul scris al rezidentilor. Rezultatul este ca fumatul va fi legal doar in interiorul casei sau pe strada. Desi tigarile vor putea fi cumparate doar din magazinele mari, acestea nu vor fi lasate la vedere, iar cumparatorii le vor putea alege dintr-o lista de preturi, in functie de preferinte. Proiectul de lege mai prevede interzicerea reclamelor la tutun, iar companiile de tutun ar putea fi private de dreptul de a sponsoriza evenimente. Expertii sustin ca noile standarde sunt conforme prevederilor impuse de Conventia OMS privind controlul tutunului, conventie semnata de alte 157 de tari, prin care se doreste reducerea numarului de fumatori din Rusia. Potrivit unui studiu realizat de OMS in 2009, s-a constatat ca Rusia are 43,9 milioane de fumatori, fiind tara cu cei mai multi fumatori din lume.

Gigantul petrolier Shell a detectat a doua scurgere de petrol in Marea Nordului. Compania Shell a descoperit a doua scurgere de petrol in apropierea platformei petroliere Gannet Alpha din Marea Nordului, la circa 180 de kilometri est de Aberdeen, transmite BBC. Compania petroliera se confrunta cu o scurgere de petrol de aproximativ 1300 de barili, echivalentul a 210 tone, descoperita saptamana trecuta la o conducta din Marea Nordului. Compania lupta sa opreasca ceea ce a numit "a doua pata" a scurgerii. Shell a declarat ca scurgerea de petrol este in scadere. "Sursa scurgerii ramane aceeasi. Desi sursa initiala a scurgerii a fost oprita, petrolul a gasit o a doua cale de a se varsa in mare", a declarat directorul tehnic Shell, Glen Cayley. "De atunci se lucreaza la gasirea unei scurgeri mai scazute de hidrocarburi. S-a dovedit dificil de gasit din cauza infrastructurii submarine complexe si din cauza pozitionarii scurgerii de petrol care, in mod ciudat, este inconjurata de vegetatie marina". Expertii Shell sunt de parere ca scurgerea petroliera provine dintr-o supapa adiacenta scurgerii initiale si din aceeasi sursa. Daca acest lucru se confirma, se vor lua in calcul o serie de optiuni pentru a opri aceasta scurgere.

In timp ce UE si SUA isi maresc presiunea asupra Iranului, Rusia incheie cu Teheranul un acord de cooperare pentru asigurarea sigurantei nationale. Moscova si Teheranul au incheiat un acord prin care vor coopera pentru asigurarea securitatii lor nationale, a declarat seful Consiliului de Securitate rus, Nikolai Patrushev, transmite RIA Novosti. "Am cazut de acord cu privire la o cooperare intre consiliile de securitate nationale", a declarat Patrushev la Teheran. El a adaugat ca acest acord implica noi amenintari, cum ar fi terorismul international, traficul de droguri si altele. Un punct important in consolidarea securitatii regionale se va realiza prin intermediul Organizatiei de cooperare de la Shanghai, care prezinta "perspective optimiste", a mai adaugat Nikolai Patrushev. Infiintata in Shanghai in 2001, Organizatia de cooperare de la Shanghai cuprinde sase tari: China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Rusia, Tajikistan si Uzbekistan.

Jose Manuel Barroso saluta deciziile summitului Sarkozy-Merkel. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat marti deciziile "importante" adoptate de Angela Merkel si Nicolas Sarkozy in cadrul summitului de la Paris, transmite AFP. Propunerile presedintelui francez si ale cancelarului german "reprezinta o contributie politica importanta a celor doua mari economii din zona", a afirmat Barroso intr-o declaratie comuna cu comisarul pentru afaceri economice, Olli Rehn. "O moneda comuna presupune responsabilitate comuna si necesita o coordonare mai stransa a politicilor economice", au indicat cei doi oficiali europeni. Liderii politici sunt de acord, in special, cu propunerea de a forma un guvern economic in Zona Euro. Viitorul guvern va avea reuniuni frecvente la nivel inalt, va fi condus de un presedinte permanent si va contribui la o conducere politica stabila si puternica.