Fostul presedinte Viktor Yushchenko: acordul de gaze incheiat in 2009 intre Rusia si Ucraina a fost o "afacere politica". Fostul presedinte al Ucrainei, Viktor Yushchenko, a depus astazi marturie impotriva Iuliei Timosenko, transmite BBC. Yushchenko a declarat in fata judecatorilor ca acordul de gaze incheiat in 2009 a fost o "afacere politica", fapt care a produs importante pagube economice in Ucraina. In prezenta Iuliei Timosenko in sala de judecata, fostul presedinte ucrainean a afirmat ca baza acordului semnat in urma discutiilor dintre Timosenko si prim-ministrul rus Vladimir Putin a fost "un scenariu politic", mai degraba decat un calcul economic. El a adaugat ca "Rusia avea nevoie de un lider autoritar". Dovezile lui Viktor Yushchenko sustin ca Timosenko a fortat compania de gaze a statului sa semneze un contract prin care Ucraina urma sa plateasca un pret foarte ridicat pentru gazele rusesti. De cealalta parte, Iulia Timosenko a negat declaratiile fostului conducator ucrainean, preferand sa nu se certe cu el in instanta.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Hugo Chavez va nationaliza sectorul aurifer din Venezuela. Presedintele venezuelean Hugo Chavez a anuntat ca va adopta o lege privind nationalizarea "exploatarii si exportului de aur" din tara, o lege care sa lupte impotriva "mafiei si a contrabandei", transmite AFP. Potrivit liderului de la Caracas, legea ar urma sa elimine "anarhia" din sistem. In partea de sud "avem una dintre cele mai mari rezerve de aur din lume si vreau sa va informez ca voi aproba curand o lege care ne va permite sa gestionam zona aurifera, deoarece mafia si contrabanda au pus stapanire pe aceasta zona", a declarat presedintele Venezuelei intr-o interventie telefonica la televiziunea de stat. "Avem deja o lege care permite statului sa gestioneze exploatarea aurului si a tuturor activitatilor conexe. Vom nationaliza aurul", a adaugat Hugo Chavez, referindu-se la competentele exceptionale ale acestuia, care ii permit sa legifereze legi prin decret prezidential, fara a le trece prin parlament. Guvernul din Venezuela este primul exportator de petrol al Americii de Sud si detine controlul asupra sectoarelor energetice strategice ale tarii din 2007. In 2007, Venezuela si-a atribuit 500 000 de hectare din zonele aurifere ale tarii.

Hosni Mubarak il sfatuiste pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad, sa demisioneze. Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak condamna "crimele comise de regimul sirian impotriva propriului popor", informeaza RIA Novosti. Hosni Mubarak, care in prezent este judecat pentru abuz in serviciu, coruptie si de uciderea protestatarilor din timpul revoltei din februarie, ii recomanda presedintelui sirian Bashar al-Assad sa demisioneze atat timp cat este dorit de poporul sau. Fostul lider egiptean, in varsta de 83 de ani, a fost demis in urma unei revolte populare din luna februarie si risca pedeapsa cu moartea in cazul in care se dovedeste ca a ordonat impuscarea protestatarilor. Siria a fost, de asemenea, zguduita de proteste ample, oamenii cerand demisia presedintelui aflat la putere. Aproximativ 2000 de civili au fost ucisi de la inceputul protestelor din mijlocul lunii martie, precum si peste 500 de militari si ofiteri de securitate, potrivit informatiilor guvernamentale.

Presa: Muammar Gaddafi ar putea parasi Libia. Liderul libian Muammar Gaddafi ar putea parasi tara curand si va inmana puterea ministrului de justitie, informeaza RIA Novosti, care citeaza surse militare. O sursa a declarat ca presedintele libian este gata sa predea conducerea tarii ministrului de justitie, Muhammad Alqamoda, si sa paraseasca Libia cu conditia ca NATO sa-si inceteze imediat misiunea militara din tara. Aceeasi sursa a adaugat ca, cel mai probabil, un avion este deja pregatit sa-i transporte pe Gaddafi si familia sa catre Venezuela. Alte surse au precizat ca Gaddafi ar fi bolnav si ca necesita tratament medical de urgenta in afara Libiei.