Statele Unite vor acorda asistenta sinistratilor din Coreea de Nord. Statele Unite ale Americii au anuntat joi ca le vor oferi asistenta materiala in valoare de 900.000 de dolari persoanelor aflate in dificultate dupa inundatiile din Coreea de Nord, subliniind ca aceasta initiativa nu are legaturi politice sau de securitate. "Acest sprijin demonstreaza preocuparea noastra continua cu privire la bunastarea populatiei din Coreea de Nord. Pozitia SUA a fost intotdeauna pentru separarea problemelor umanitare de cele politice", au anuntat reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Internationala. In luna iulie, oficialii SUA au declarat ca doresc imbunatatirea relatiilor cu Coreea de Nord, daca aceasta tara este de acord sa renunte la armele nucleare. Potrivit oficialilor nord-coreeni, inundatiile provocate de ploile torentiale din luna iulie au ucis 30 de persoane si au distrus 6750 de case. Peste 15.000 de oameni au ramas fara adapost, iar 48.000 de hectare de teren agricol au fost compromise, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Fostul premier al Republicii Kosovo Ramush Haradinaj, rejudecat pentru crime de razboi. Fostul prim-ministru al Republicii Kosovo, achitat pentru crime de razboi in anul 2008, a aparut joi in fata instantei pentru rejudecare. Ramush Haradinaj, fost comandant al Armatei de Eliberare din Kosovo, a fost retrimis in judecata dupa ce decizia de achitare i-a fost anulata in urma mai multor marturii noi. Considerat erou de catre albanezii din Kosovo, Haradinaj se confrunta cu sase capete de acuzare pentru crime de razboi, conspiratie pentru preluarea controlului asupra teritoriului si eliminarea etnicilor sarbi din Kosovo, intr-o campanie militara a fortelor comandate de el. Ramush Haradinaj a fost prim-ministru pentru doar cateva luni in Kosovo, fiind destituit in anul 2005 dupa ce ONU l-a pus sub acuzare. Aflat in prezent in detentie, acesta detine functia de presedinte al partidului de opozitie Alianta pentru viitorul Kosovo, anunta Reuters.

Coasta de Fildes: Laurent si Simone Gbagbo au fost acuzati de infractiuni economice. Fostul presedinte ivorian Laurent Gbagbo si sotia sa Simone, aflati sub arest la domiciliu inca din luna aprilie, au fost acuzati de infractiuni economice, inclusiv furt calificat, deteriorarea economiei nationale si deturnarea fondurilor publice, a declarat joi procurorul din Abidjan. Fostul cuplu prezidential a fost arestat pe 11 aprilie de catre fortele presedintelui Alassane Ouattara, dupa doua saptamani de razboi dupa refuzul lui Gbagbo de a ceda puterea si de a recunoaste alegerile din noiembrie 2010. Criza a lasat in urma cel putin 3.000 de morti, informeaza AFP.

Rusia: Moscova va concedia 1.000 de angajati din sectorul public in anul 2012. Numarul angajatilor din sectorul public din Moscova se va reduce cu circa 1.000 anul viitor, a anuntat joi primarul Serghei Sobyanin. Aproximativ 2.000 de locuri de munca din sectorul public au fost desfiintate anul trecut, iar numarul actual se ridica la 24.000, a adaugat acesta. Sobyanin a devenit primarul Moscovei in luna octombrie 2010, dupa ce predecesorul sau Iuri Lujkov a fost demis de catre presedintele rus Dmitri Medvedev. Guvernul de la Moscova a recunoscut schimbarile semnificative dupa ce noul primar a preluat functia, scrie Ria Novosti.

Egipt: Autoritatile au descoperit un atelier folosit pentru fabricarea bombelor. Un oficial de securitate a anuntat joi descoperirea unui atelier de productie a bombelor in care s-a gasit o cantitate mare de explozibil, precum si arestarea a 20 de persoane, inclusiv palestinieni si islamisti, intr-o operatiune militara in Sinai, in partea de est a Egiptului. Acestia au fost arestati pentru presupusa lor implicare intr-un atac impotriva unei sectii de politie, in care un ofiter si trei civili au fost ucisi pe data de 29 iulie in El-Arish, a declarat Saleh al-Masri, seful securitatii din regiune. Tot joi, mai multi oameni au fost ucisi dup ace cativa barbati inarmati au atacat autobuzele israeliene langa frontiera cu Egiptul. In urma cu doua zile, patru persoane inarmate au fost arestate in Sinai in timp ce se pregateau sa detoneze o conducta de gaze care alimenteaza orasul Al-Arish, anunta AFP.

Opt persoane au fost ucise in atacurile din Israel. Opt israelieni au fost ucisi joi intr-un triplu atac in apropierea statiunii Eilat, provocand o riposta impotriva unui grup radical palestinian din Gaza. Sapte atacatori au murit de asemenea in sudul Israelului, in apropiere de granitele cu Egipt si Iordania, dupa ce unul dintre acestia a detonat centura sa exploziva, a anuntat generalul Tal Rousso, informeaza AFP.