Accidentele produse de nebunii soselelor, un mod legal de a omori oameni. In Romania, indiferent daca ai baut, ai permisul suspendat sau ai condus nebuneste, daca ai omorat oameni nu faci nicio zi de inchisoare. Cosmin Grigore era in septembrie 2009 un tanar de 24 de ani la volanul unui puternic Audi A4. Avea de numai doi ani carnet si deja mai produsese un accident. In acea zi gonea pe drumul european E583, dadea flash-uri masinilor din fata pentru a se da la o parte, conducand extrem de agresiv. A depasit pe linia continua si a spulberat un Cielo, omorand doua femei. Saptamanile trecute, a primit o condamnare cu suspendare. "Evenimentul zilei" l-a cautat acasa, dar tanarul e in vacanta la mare. Are dreptul de a conduce in continuare, n-a facut nicio zi de inchisoare, despagubirile de circa 80.000 de euro le vor plati firmele de asigurari, viata merge mai departe ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Vitezomanul Cosmin Grigore a primit o singura pedeapsa pentru cele doua vieti pe care le-a curmat: va plati cheltuieli de judecata de 640 de lei. Asta-i tot, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Un an exceptional pentru agricultura: A cui este in realitate productia-record de grau a Romaniei. "Agricultura nu mai este doar o simpla indeletnicire pentru romani, ci a devenit o adevarata afacere, datorita cresterii preturilor la cereale, majorarii nivelului subventiilor si acordarii de avansuri la subventii de catre Ministerul Agriculturii", este de parere Stefan Poienaru, unul dintre marii producatori de cereale din Romania. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat pentru gandul ca Romania ar putea avea o productie-record de 8 milioane de tone de grau in acest an, din care jumatate ar putea fi exportata. "Luand in calcul si cantitatile nedeclarate de catre micii producatori, anul acesta productia de grau a Romaniei ar putea ajunge la 8 milioane de tone. Romania ar putea avea disponibil pentru export o cantitate de 4 milioane de tone de grau. Avem experienta de anul trecut, cand am reusit sa patrundem pe multe piete externe. Si anul acesta vom urma aceiasi pasi. Este important ca Romania sa se mentina in clubul exportatorilor de grau", ne-a declarat Tabara, mentionand intre pietele externe unde se poate exporta grau statele din Nordul Africii si Orientul Mijlociu. Necesarul de consum de grau al Romaniei este estimat la circa 4 milioane tone anual, anunta Gandul.

Rusii ne-au dat papirusul dar pastreaza inca 91 de tone de aur din Tezaurul Romaniei. Rusia a acceptat sa dea inapoi cel mai vechi papirus din Europa, descoperit la Mangalia in 1959. Retrocedarea papirusului ne duce cu gandul la istoria tezaurului romanesc care a fost trimis la rusi in Primul Razboi Mondial si care a revenit doar partial. Aflat in exil la Iasi, guvernul Romaniei, condus de Ion I. C. Bratianu, a decis in decembrie 1916 evacuarea in Rusia a tezaurului Bancii Nationale a Romaniei. Desi au existat si alte alternative pentru trimiterea tezaurului, precum Anglia, Suedia sau Norvegia, Bratianu a fost de acord sa depoziteze comorile tarii in buncarele celui mai puternic aliat, Imperiul Tarist. La 12 decembrie 1916, Consiliul de Ministri "gaseste ca este nevoie sa se puna in siguranta in Rusia tezaurul Bancii Nationale si aproba transportarea lui". Astfel, 20 de vagoane incarcate pana la refuz au plecat spre Moscova din Gara Iasi. Paza era asigurata de catre soldati rusi, dar era supervizata de reprezentanti ai BNR si ai altor banci importante din Romania, informeaza Adevarul.

Ce insemna asociatia secreta "Ardealul". Societatea secreta era organizata dupa modelul lojilor masonice, fara insa sa fie obedienta acestora. Datoram cercetatorului Liviu Petre Nitu, dar si coordonatorului unui volum mai putin cunoscut azi, aparut in 2005, la editura "Nemira", Adrian Nicolae Petcu, descoperirea in arhivele Securitatii a unui document cu o mare incarcatura istorica, despre o actiune, cred, pana la publicarea cartii amintite, ramasa necunoscuta: organizarea, ca o reactie la Diktatul de la Viena, prin care Transilvania de Nord a fost luata Romaniei si oferita Ungariei horthyste, a unei asociatii secrete denumita "Ardealul". Autorul publica integral statutul, dar, prin notele de la subsol, da numeroase informatii despre conducerea ei si despre unii membri de frunte ai acestei societati secrete. Nu fara a sublinia un fapt frapant: ca acesta a fost un tip de actiune relativ nou pe langa cele existente la jumatatea secolului al XIX-lea - de regula obediente lojilor masonice occidentale, scrie Romania Libera.

Dan Diaconescu, despre puscarie: A fost mult mai usor decat in armata. Dan Diaconescu sustine ca in puscarie a fost mult mai usor decat in armata, pentru ca erau putini in camera, stateau intr-un dolce far niente si se uitau la televizor, unde, colegi lui de la OTV, faceau emisiune non-stop despre arestarea sa. Si pe alte posturi era subiect principal. In celula erau oameni numai unul si unul. L-a marcat povestea Albanezului, un tanar acuzat pe nedrept de trafic de droguri. Nea Toni i-a dat o bratara sfintita, datorita careia a si fost eliberat. Arabu' gatea foarte bine. Comandantul inchisorii i-a spus ca este singurul VIP care nu a plans si nu s-a tanguit in detentie. Dan Voiculescu, drept recompensa pentru activitatea prestata in trustul lui (1990), i-a cumparat lui Dan Diacunescu un apartament de doua camere, un video si o Dacie galbena. Break. Si lui, si lui Marius Tuca (tot doua camere) le-a mobilat apartamentele. Cand Dan Diaconescu s-a hotarat sa plece, Voiculescu l-a executat. Dan Diaconescu nu si-a pierdut firea. Impreuna cu caracalenii lui a inlocuit piesele din Dacie cu unele mai vechi. Voiculescu l-a acuzat ca un capac de WC era ars cu tigarea si din setul de bucatarie lipseau o lingurita si doua furculite, anunta EVZ.

Cum a ajuns Romania tara de refugiu a celebritatilor. Un jurnalist, intr-un popular ziar britanic: "Ai senzatia ca te intorci in timp cu 100 de ani". "Doi cai de culoarea castanei ma trag intr-o caruta mare incarcata cu fan si pare ca sunt capabili sa treaca peste orice obstacol. Nu as fi crezut ca pot merge astfel pe un drum cu sleauri adanci si bolovani uriasi? Acesta este modul de a calatori in Maramures", scrie Nick Maes, autorul articolului publicat azi de DailyMail. Maramuresul, care se intinde din Transilvania pana la granita cu Ucraina, a devenit in mod neasteptat unul dintre locurile preferate ale celebritatilor din Marea Britanie. Celebrul designer de decoratiuni interioare Nicky Haslam si-a cumparat de curand o casa aici, iar admiratia printului Charles pentru aceste locuri este deja proverbiala. "Si acum stiu de ce", noteaza Maes. Zona este frumoasa, iar stilul de viata al taranilor incantator. "Fanetele pline de orhidee salbatice rare se intind pana la dealurile impadurite, ritmul vietii este foarte lent, iar senzatia de a scapa de tot si de toate este coplesitoare", scrie jurnalistul. Integral in Gandul.

Cum si-a facut Ceausescu "facultatea". In anii puterii lui Ceausescu, vechii ilegalisti le povesteau, cu fereala, mai tinerilor demnitari amintiri din detentie. In lagarul din Targu-Jiu, spuneau ei, Ceausescu locuia impreuna cu Dej. Tanarul facea figura de baiat bun la toate. "Nicule, i se adresa Dej trimitandu-l dupa vreun camarad, vezi daca acela e acolo sau dincolo si cheama-l incoace. Mai toarna-ne, Nicule, tuica-n pahare", ii zicea, alteori, la discutii. In notele obisnuitului, zisul Nicu lasa impresie de servitor. Plasate insa amintirile acestea in contextul unei conspiratii istorice, tanarul Ceausescu e omul de mare incredere al personajului ce pregateste, simultan, doua lovituri. Prima - evadarea din lagar cu un grup de fideli; iar a doua - preluarea sefiei unui partid, devenit important, in coalitia contra lui Antonescu. Nici dormitorul lui Dej nu e ce pare. Prin diverse complicitati, Dej obtinuse o camera mica, de patru paturi, la capatul baracii 53. In scriptele administratiei, lagarul figura ca izolator al bolnavilor tbc. Aici s-au instalat Dej, Chivu Stoica, Ceausescu si un anume Trofimovici. In situatia data, Nicu indeplineste atributiile viitorilor sefi de cabinet ai liderului comunist. De altfel, din vara lui 1943, Dej era seful tuturor comunistilor din inchisori. Iar din 4 aprilie 1944, conducatorul, de facto, al partidului comunistilor din Romania. Partid pe care negociatorii cu Aliatii pentru scoaterea Romaniei din razboiul alaturi de Hitler fusesera obligati sa-l accepte in coalitia reprezentativa a tarii, scrie Adevarul.

Cei opt functionari care trebuie sa salveze Capitala de dezastru. Soarta oamenilor care traiesc in cladirile cu bulina rosie din Bucuresti este in mainile a opt functionari din Primaria Capitalei. Acestia au aratat insa ca nu pot rezolva situatia imobilelor care trebuie urgent consolidate. Functionarii stiu sa faca un singur lucru: dosare. Acum 17 ani, Guvernul Romaniei si-a dat seama ca nu poate sa astepte pana cand cetatenii o sa-si consolideze singuri casele. Bucurestenii se cearta prin subsoluri de bloc in timp ce, zi si noapte, trei placi tectonice se impung in Vrancea. Asa ca in 1994 a aparut Ordonanta 20, care obliga primariile sa repare urgent blocurile subrede. Primaria Bucurestiului s-a debarasat de problema asta intr-un mod ingenios. A infiintat un departament al carui unic scop e sa ocoleasca legea: sa nu rezolve nimic si sa nu poata fi tras legal la raspundere. In toti anii astia si-a indeplinit cu brio misiunea. Palmaresul: doar 13 cladiri reparate, zero sanctiuni primite, anunta Romania Libera.