Belarus intrerupe cooperarea nucleara cu Statele Unite. Statele Unite si-a exprimat dezamagirea vineri, dupa ce Belarusul a anuntat ca va incheia colaborarea cu Washingtonul privind eliminarea stocurilor de uraniu imbogatit, decizie luata ca urmare a sanctiunilor aplicate de SUA, relateaza AFP. "Suntem dezamagiti de anuntul Belarusului", a declarat Mark Toner, un purtator de cuvant al Departamentului de stat american. Statele Unite au anuntat pe 11 august noi sanctiuni impotriva a patru intreprinderi de stat ale fostei republici sovietice pentru a pune presiune asupra presedintelui Alexandre Loukachenko, acuzat de represiune impotriva activistilor pentru drepturile omului. "Speram ca Belarusul intentioneaza sa-si indeplineasca obiectivele sale de eliminare a tuturor stocurilor de uraniu imbogatit. Este vorba de o contributie responsabila la securitatea intregii lumi", a adaugat acelasi purtator de cuvant. Acordul privind stocurile de uraniu a fost semnat in decembrie 2010 impreuna cu secretarul de stat Hillary Clinton si a reprezentat un succes pentru diplomatia americana la acea vreme, acest acord fiind vazut ca un "dezghet" al relatiilor dintre cele doua tari.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Siria: 20 de morti in urma protestelor de strada. Constitutia tarii va fi schimbata. Cel putin 20 de persoane au fost ucise si altele ranite astazi in Siria, dupa ce armata si politia au deschis focul asupra protestatarilor anti-guvernamentali, transmite RIA Novosti. Majoritatea deceselor au fost raportate in provincia sudica Deraa, un orasel de la granita cu Iordania. Violentele au pornit dupa ce Statele Unite si statele membre ale Uniunii Europene i-au cerut presedintelui sirian Bashar al-Assad sa demisioneze, in timp ce Rusia sustine ca Assad are nevoie de mai mult timp pentru a aplica reformele. Presedintele Siriei a anuntat Organizatia Natiunilor Unite ca armata si politia si-au incetat operatiunile impotriva protestatarilor civili. De asemenea, Bashar al-Assad urmeaza sa anunte schimbari in constitutia tarii, potrivit declaratiilor unui politician sirian. Yasser Houriya, un lider regional al partidului aflat la conducere in Siria, spune ca s-au anuntat numeroase reforme si ca ele sunt deja puse in aplicare. El a adaugat ca presedintele sirian va realiza curand schimbari in constitutia tarii, in forme relevante.

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici: Ne-am dat seama ce vrem sa facem cu viitorul nostru. Integrare europeana in zece ani. Ucraina intentioneaza sa dezvolte relatii favorabile cu Rusia, insa viitorul sau se afla in Europa, a declarat presedintele Viktor Ianukovici intr-un articol publicat vineri, potrivit RIA Novosti. "In ciuda dificultatilor existente, pasul important a fost facut: in sfarsit ne-am dat seama ce vrem sa facem cu viitorul nostru. Alegerea europeana a devenit esentiala ca identitate pentru politica externa a Ucrainei, iar valorile europene reprezinta baza dezvoltarii noastre", a declarat Ianukovici intr-un interviu pentru un ziar ucrainean. Liderul de la Kiev este convins ca tara sa va fi membra a Uniunii Europene in aproximativ zece ani, insa a adaugat ca procesul de integrare al Ucrainei in Europa ar fi "imposibil in lipsa unor relatii bune, de vecinatate cu Rusia". De cealalta parte, Rusia este ingrijorata in ceea ce priveste incercarile Ucrainei de integrare europeana si a oferit acesteia o reducere de pret a gazelor, cu scopul de a convinge Kievul sa aprobe o fuziune intre gigantul rus Gazprom si compania nationala de energie a Ucrainei, Naftogaz. Autoritatile ucrainene au refuzat aceasta intelegere si considera ca acest acord ar ameninta suveranitate Ucrainei. Experti din Ucraina si din strainatare au avertizat ca dorinta Ucrainei de integrare europeana ar putea intampina dificultati din cauza procesului in care este implicata Iulia Timosenko, fostul prim-ministru ucrainean.

SUA acorda licente de exploatare a petrolului in Golful Mexic, pentru prima data de la catastrofa ecologica din 2010. Autoritatile americane au anuntat astazi ca vor acorda licente de exploatare pentru forajul la mare adancime in partea de vest a Golfului Mexic, pentru prima data de la deversarea de petrol din 2010, transmite AFP. "Dupa Deepwater Horizon, ne-am consolidat supravegherea in ceea ce priveste etapele de producere a petrolului si a gazului", a declarat secretarul de stat pentru probleme interne, Ken Salazar. Noile licente presupun aproximativ 3900 de unitati intinse pe o suprafata de circa 83 000 de kilometri patrati. Potrivit departamentului de interne american, acestea ar putea produce intre 222 de milioane si 423 de milioane de barili de petrol si intre 42 si 75 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Pe 20 aprilie 2010, explozia unei platforme petroliere care apartinea companiei British Petroleum a ucis 11 oameni si a cauzat o scurgere de petrol de aproximativ cinci miliarde de barili in Golful Mexic, provocand astfel unul dintre cele mai grave accidente ecologice din istoria Statelor Unite.

A treia zi de proteste la Madrid: Mii de oameni au manifestat impotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea. Mii de persoane au protestat vineri seara, in centrul Madridului, impotriva costurilor ridicate ale vizitei Papei Benedict al XVI-lea, precum si impotriva brutalitatii manifestate de politie, potrivit AFP. Intre 3000 si 5000 de protestatari au iesit in strada pentru a treia zi consecutiv si au scandat mesaje ca "acesta nu este tineretul Papei!", "nu impotriva violentei politiei!" sau "ajunge cu violenta!". In timp ce militantii erau tinuti la distanta de politia spaniola, o parte dintre pelerini au ocupat piata Puerta del Sol, un loc simbolic al protestelor din ultimele luni impotriva crizei somajului. Dupa ce au parasit gara Attocha, manifestantii, majoritatea apartind grupului de "indignati", s-au indreptat spre piata, unde accesul a fost restrictionat de filtrele de politie. "Refuzam sa platim impozite pentru ca Papa sa calatoreasca gratuit" a declarat o somera de 45 de ani. "Pelerinii au reduceri la transportul cu metroul, in restaurante. Eu nu am reduceri si nici nu am un loc de munca", a adaugat ea. Politistii au incercat din rasputeri sa impiedice protestatarii sa intre in contact cu grupurile de pelerini iesiti la plimbare. La un moment dat, doua grupuri s-au intalnit fata in fata, iar grupul celor "indignati" a inceput sa strige "Papa este un nazist", in timp ce tinerii catolici au format o inima cu ajutorul mainilor, drept raspuns. "Nu are nici un sens, este nedrept. Suntem aici doar pentru a lua parte la un moment frumos", a declarat unul dintre tinerii catolici cu putin timp inainte de venirea politiei. Protestele de la Madrid au izbucnit miercuri seara, cand aproximativ 5.000 de spanioli s-au adunat in piata centrala, nemultumiti de costul vizitei Papei Benedict al XVI-lea, estimata la aproximativ 50 de milioane de euro.

Pakistan: Atentat soldat cu 48 de morti si peste 100 de raniti intr-o moschee. Cel putin 48 de persoane au fost ucise si peste 100 au fost ranite, vineri, intr-un atentat cu bomba comis intr-o moschee din nord-vestul Pakistanului, au anuntat autoritatile locale, citate de AFP. El a precizat ca printre persoanele ucise in atentat figureaza si patru baieti cu varste sub noua ani. Potrivit unui oficial din cadrul administratiei locale, Sayed Ahmed Jan, bomba a explodat la cateva secunde dupa sfarsitul rugaciunii. "A fost un atentat sinucigas. Un kamikaze avea asupra sa intre opt si zece kilograme de explozibil, pe care le-a detonat in sala principala a moscheii", a precizat adjunctul sefului administratiei districtului, Khalid Mumtaz Kundi. Interiorul moscheei si gradina adiacenta au fost acoperite cu sange si ramasite umane, potrivit unui jurnalist AFP, aflat la fata locului.