Bacalaureat 2011, sesiunea de toamna. Astazi are loc prima proba, cea de competenta la limba romana. Cine nu trece examenul de bacalaureat 2011 nici in sesiunea care incepe astazi, isi ia adio de la facultate anul acesta. Examenele sunt supravegheate video, toleranta fata de frauda e zero. EVZ iti arata cateva modele de subiecte si criteriile dupa care se ghideaza profesorii in acordarea nivelului de competenta. Examenul incepe astazi, cu proba orala de evaluare a competentelor de comunicare in limba romana. Sunt aproape 110.000 de candidati, cea mai mare cifra inregistrata in istoria Bacalaureatului pentru a doua sesiune de examen. Anul trecut, spre exemplu, cifra celor inscrisi a fost de 66.000. Peste 78.000 de candidati vor sustine examenul la proba obligatorie a profilului, iar proba scrisa la limba si literatura romana va fi sustinuta de 62.348 de candidati. Tot peste 60.000 de elevi sunt nevoiti sa dea din nou proba scrisa, la alegere, a profilului si specializarii liceului, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Circuitul rosu - Pericol de accident! Drumul lui Ceausescu pe repede-napoi, de la Zidul Targovistei la Scornicesti. Cum arata "circuitul rosu", proiectul lansat zilele trecute de ministrul Turismului, Elena Udrea, in scopul de a aduce in Romania turisti chinezi: gandul a parcurs in avanpremiera traseul locurilor memorabile prin care viata i-a purtat pasii dictatorului. Ca o optiune, am refacut firul rosu al drumului parcurs de Nicolae Ceausescu, de la sfarsit catre inceputuri, nu ca o recomandare de traseu, ci doar ca o poveste, pur si simplu. La Targoviste, pe cine intrebi "unde a fost executat Ceausescu", indiferent de varsta, oricat e de grabit spre serviciu, ori carciuma, te indruma binevoitor si cu lux de amanunte. "Pai bine, taticule, nu stii unde e gara? !" ma ia la rost un domn subtire, cam pe la 40 si ceva de ani, imbracat cu o bluza pe care scrie mare, printre cute, "Hold ON". "Mergi inainte, in capat o iei la stanga si dai de un giratoriu. Ma rog, de niste semafoare. Nu merg... Treci de ele, treci de un peco, treci de... In sfarsit, ajungi pe la Poarta Bucurestilor si o iei la dreapta. La gara mai intrebi. Hai, te pupa tata" si pleaca, anunta Gandul.

I-au inselat pe americani timp de 20 de ani. Mare nenoroc s-a abatut asupra unei retele de prezicatori, cititori in glob de cristal si vraci, cu totii membri ai unei familii de rromi stabiliti in America. In urma zecilor de plangeri primite de la clientii pacaliti, politia americana a retinut opt escroci cu varste intre 33 si 60 de ani, in urma unor operatiuni in Florida si in New York. Potrivit postului ABC, este vorba de opt persoane, care sunt acuzate, in principal de inselatorie. Rechizitoriul este insa foarte lung, cuprinzand in total 61 de capete de acuzare. La inselaciune se adauga frauda informatica, spalarea de bani si conspiratia. In 20 de ani au adunat o avere de nici mai mult, nici mai putin de 40 milioane de dolari de la americanii nefericiti in dragoste, bolnavi sau dornici sa se imbogateasca repede. Acuzatii au inceput sa stranga avere in 1991, convigandu-i pe clientii creduli ca "banii sunt mana dracului si sursa raului", informeaza Adevarul.

Magazinele de vise de pe vremea lui Ceausescu. In timp ce majoritatea romanilor era privata si de cele mai elementare produse de consum, o retea de magazine le oferea clientilor "speciali" visul capitalist. Este vorba despre celebrele shopuri de dinainte de '89 in care se vindeau produse occidentale ce puteau fi cumparate doar cu valuta. La sfarsitul anilor '70 si inceputul anilor '80, shopurile erau o afacere infloritoare. Dorinta lui Ceausescu de a atrage valuta forte in tara a dus la dezvoltarea unei retele impresionante de magazine destinate strainilor, precum si la crearea unui departament specializat in cadrul Ministerului Comertului, pentru aprovizionarea acestora cu produse occidentale. Litoralul era impanzit de shopuri, pentru ca aici soseau in fiecare vara zeci de mii de straini."90% din cei care lucrau in shopuri erau turnatori, restul de 10% erau pilosi. Era greu sa obtii un loc, era foarte greu", spune unul dintre shopistii din acea perioada. Batalia maxima era sa fii gestionar si, pe cat posibil, sa fii singurul gestionar. "Daca erau un gestionar si un lucrator sau doi gestionari, incepea turnatoria", mai spune aceeasi sursa, scrie Romania Libera.

Afaceri nesimtite cu locuinte ANL. Vezi cum s-a pricopsit deputatul Cristian Rizea cu 100.000 de euro. Scopul infiintarii, in 2000, a Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), acela de a acoperi cererea de case a persoanelor care nu isi puteau permite o locuinta decenta, a fost iute speculat de diverse personalitati politice, rude ale acestora, dar si de "bisnitarii" cu demnitati in aparatul de stat. Acestia au simtit ca e rost de o mica afacere, s-au strecurat pe lista ANL, au contractat locuinte pe care le-au revandut, cu un profit frumos, deloc de neglijat. O afacere imobiliara obisnuita, s-ar putea spune, daca nu ar fi vorba de case subventionate de stat, cu utilitati gratis si fara TVA. Cristian Rizea, deputatul PSD cu Ferrari pus pe numele soferului, cercetat de procurorii anticoruptie, dar si de inspectorii fiscali si cei de integritate, este unul dintre cei care au facut afaceri cu locuintele subventionate de stat. In 2002, cand Cristian Rizea, presedintele Agentiei Nationale pentru Tineret, a semnat contractul cu ANL pentru construirea unei vile intr-un nou cartier pe malul lacului Grivita, facilitatile erau "fara numar" - TVA zero, dobanda mai mica decat cea de la banca, basca utilitatile (apa, curent electric, gaze, canalizare) aduse gratis in casa (vila-n.n.), anunta EVZ.

"Sforarul" Bodnaras si lectia crimei politice. Bodnaras si Maurer i-au dat branci, de doua ori, istoriei. In vara lui 1944, ei l-au scos in calea puterii pe Gheorghe Gheorghiu-Dej. Si tot ei l-au urcat in varful partidului pe Nicolae Ceausescu, in 1965. Bodnaras l-a inlaturat pe Stefan Foris si a reprezentat "fortele patriotice" la 23 august 1944. Ofiterul dezertor era atunci cetatean al URSS si agent in serviciile speciale sovietice. In toamna lui 1943, Foris privea optimist viitorul. Nu-si inchipuia ca e, deja, de doua ori condamnat. O data ca tradator si a doua oara ca "forta nedestoinica", asa cum l-a numit Bodnaras. Caci Foris nu reusise vreo actiune de rezistenta sau sabotaj, nici sa inchege un "front popular", cum ordona Moscova. Din lagarul Targu-Jiu, in prima parte a anului 1944, Dej a pregatit, simultan, trei lovituri: evadarea conducatorilor partidului din inchisori; inlaturarea lui Foris si coordonarea prestatiei comunistilor in Blocul National Democrat pentru lovitura de palat de la 23 august 1944. Din tot ce s-a intamplat in 1944, tanarul Ceausescu a invatat, pe viu, amoralitatea in "numele cauzei". Si, predata de Bodnaras, lectia crimei politice, informeaza Adevarul.

Beigbeder: "Dupa inventarea testului ADN, fidelitatea nu mai are nici un rost". Controversat, anarhist, fost publicitar, cu un discurs literar sulfuros si intotdeauna provocator, Frederic Beigbeder ramane una dintre figurile importante ale literaturii franceze contemporane. Zilele acestea, autorul a ajuns din nou in Romania, pentru relansarea a doua dintre bestsellerurile sale, "Dragostea dureaza trei ani" si "13,99 lei", ambele aparute la Editura Trei. Nimic din prezenta lui Frederic Beigbeder nu se pliaza pe imaginea trista si cam ponosita a scriitorului, pe care o caram in mentalul nostru colectiv de romani, de la Eminescu incoace: e chic, in camasa lui alba, cu jeans, poarta ochelari de soare si afiseaza un aer de star rock, e dezinvolt si pus pe glume si are la brat o domnisoara care-ti taie respiratia, scrie Romania Libera.

Oprescu vrea locul de parcare al lui Isarescu. Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) cere in instanta obligarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa ii restituie un teren de peste 1.300 de metri patrati situat pe strada Doamnei nr. 8. PMB sustine ca i-ar reveni in baza unei conventii incheiate in 1940 intre cele doua institutii. Din actele dosarului aflat pe rolul Curtii Supreme, reiese ca terenul in cauza este chiar parcarea Bancii Nationale si este evaluat de primarie la 500.000 de euro. Acest teren, reconstruit in perioada interbelica din mai multe proprietati - cumparate sau obtinute prin expropriere de BNR -, a apartinut printului sarb Alexis Karagheorghevici, fiul Regelui Serbiei Petru I Karagheorghevici. Prin Conventia din 1940, BNR se obliga sa lase libera aceasta suprafata de teren, construind doar in subsol. "In ceea ce priveste terenul (...) in suprafata de 1.340,70 metri patrati, Banca Nationala a Romaniei este obligata a se retrage conform planului de sistematizare, astfel ca suprafata acestui teren sa serveasca pentru totdeauna de trecere pentru pietoni, vehicule, lampadare, spatiu de lumina, aranjamente monumentale, scari, fara a putea fi ingradit de primarie, Banca Nationala rezervandu-si deplina proprietate si posesie a subsolului, putand sa construiasca sub nivelul strazii adaposturi, garaje etc., numai cu iesiri spre curtile laterale ale Bancii Nationale, in asa fel incat intreaga suprafata a terenului sa fie complet libera", prevedea Conventia din 1940 dintre BNR si primarie, anunta Puterea.